Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie ma wody to zadbasz czy nie wszystko wypali. Już to przerabiałem. W poprzednim roku full serwis czyli wapno, NPK, chwasty, mszyce, odżywki, 2x grzybek, skracanie, azot, kizeryt a plon taki sam jak w tym roku, w którym ograniczyłem się tylko do o 30% mniejszej dawki NPK, chwastów i jednej porcji azotu. Więc trzeba sobie zadać pytanie, czy warto tak się zawzinać i kupować na potęgę tych nawozów i innych chemikaliów, skoro przyjdzie znowu susza i wszystko jak krew w piach. Owszem, jak były mokre lata to bogata agrotechnika się sprawdzała, ale teraz przestaję wierzyć, aby takich udanych lat było więcej niż suchych.

• Like 2
Opublikowano

a ja po tegorocznych plonach stwierdziłem ze nie ma co ograniczać pk i sypalem od 100 kg na pola gdzie szedł pid plug obornik do 200-300 zależnie od przewidywanego plonu tanio nie bylo ale spie spokojnie że zrobilem co tylko moglem żeby jak najlepiej było

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

to jaki problem jak jest susza wstrzymać się od wyjazdu w pole ? po co w pustynie sypać nawóz i lać chemię jak pali ? chyba każdy widzi jakie są warunki aktualnie u niego.  Wystarczy tu czasem poczytać posty typu czy mam jechać z azotem jak nie padało 2 tyg i ma nie padać kolejny tydzień, albo czy jechać ze skracaniem jak susza, albo z grzybówką itp.

Edytowane przez Uziu92
  • Like 1
Opublikowano

Dlatego właśnie tak w tym roku zrobiłem. Na początku marca jeszcze padało to poszło N1 a od kwietnia już było po 25 stopni i zaczęło padać dopiero w czerwcu więc na N1 zakończyłem całą agrotechnikę i plon (nie)stety taki sam jak w poprzednim suchym roku.

• Like 1
Opublikowano

A ja zauwszylem cos ciekawego. N1 bylo dane 1 marca pozniej jedyny deszcz byl ok 10 marca. N2 mialo byc dane koniec marca poczatek kwietnia ale nic nie padalo i bylo coraz bardziej sucho. W koncu nie wytrzymalem i dalem 100kg saletry mimo suszy i uwaga zboze po tygodniu zrobilo sie ciemne i duzo ladniejsze tak jakby jakims cudem wykorzystalo ten nawoz. Co prawda gleba 3b/4a. Oczywiscie po N2 nic nie padalo z 3 tyg

Opublikowano
Dnia 7.10.2019 o 14:50, zbyszek8201 napisał:

Mam pytanie troszkę nie na temat, ale najszybciej Tu ktoś odpisze.

Czy trafia się wam Polidap jakby zmieszany z Polifoską ?

Do tej pory stosowałem Polidap tylko pod kukurydzę w podsiewacz, chciałbym w tym roku zamiast Polifoski kupić właśnie Polidap, Sól i ewentualnie Kizeryt.

Lecz pamiętając poprzednie lata to co 2 gi rok w Polidapie miałem połowę, lub więcej Polifoski a akurat łatwo to zauważyć. 

Prawdopodobnie to nie polifoska tylko ruski polidap, bo on właśnie przypomina do złudzenia polifoske.

U mnie póki co ceny na azot kosmos i nie będę kupował za tą cenę, w myśl zasady i tak przeje...ne i tak a jak jeszcze bardziej podrozeje to ile 100-150 zl w lutym to wtedy kupię. Tak naprawdę potrzeba mi jeszcze tylko kiseritu i azotu w granuli saletra/mocznik no ale sobie poczekam... 

Opublikowano
22 godziny temu, KlimekPL napisał:

Dlatego właśnie tak w tym roku zrobiłem. Na początku marca jeszcze padało to poszło N1 a od kwietnia już było po 25 stopni i zaczęło padać dopiero w czerwcu więc na N1 zakończyłem całą agrotechnikę i plon (nie)stety taki sam jak w poprzednim suchym roku.

I co ile ci średnio pszenica sypala przy takim nawożeniu? 

Opublikowano
3 godziny temu, konio1011 napisał:

A ja zauwszylem cos ciekawego. N1 bylo dane 1 marca pozniej jedyny deszcz byl ok 10 marca. N2 mialo byc dane koniec marca poczatek kwietnia ale nic nie padalo i bylo coraz bardziej sucho. W koncu nie wytrzymalem i dalem 100kg saletry mimo suszy i uwaga zboze po tygodniu zrobilo sie ciemne i duzo ladniejsze tak jakby jakims cudem wykorzystalo ten nawoz. Co prawda gleba 3b/4a. Oczywiscie po N2 nic nie padalo z 3 tyg

A ja zauważyłem coś ciekawego u znajomego. On ma zawsze dość mocno rozkrzewione zboże bo gęsto sieje i w tym roku z n1 wyjechał dopiero z początkiem kwietnia a kwiecień był u mnie praktycznie bez deszczu. A mimo to nawóz jakoś rośliny sobie przyswoiły i wydały ładny plon nawet pomimo suszy. I to była jedyna dawka (saletra 250kg/ha), no chyba że rośliny pędził tak poferment z biogazowni który był dawany na jesień przed siewem.

Opublikowano
3 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Prawdopodobnie to nie polifoska tylko ruski polidap, bo on właśnie przypomina do złudzenia polifoske.

U mnie póki co ceny na azot kosmos i nie będę kupował za tą cenę, w myśl zasady i tak przeje...ne i tak a jak jeszcze bardziej podrozeje to ile 100-150 zl w lutym to wtedy kupię. Tak naprawdę potrzeba mi jeszcze tylko kiseritu i azotu w granuli saletra/mocznik no ale sobie poczekam... 

Możliwe, granula identyczna jak polifoska. Czyli co Police mieszają czasami te Polidapy ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

I co ile ci średnio pszenica sypala przy takim nawożeniu? 

Nie sieje pszenicy ze względu na zbyt słabe ziemie, tu podawalem agrotechnike dla żyta i w tym roku średnia to 3,5 tony przy takim właśnie skromnym nawozeniu i niemal zerowej ochronie. W zeszłym roku plon identyczny. W normalnym roku te 6 ton żyta sie zbieralo na V klasie 

Opublikowano
Dnia 4.10.2019 o 16:43, Wiesi0 napisał:

Dlatego ludzie sieją kukurydze i sprzedają na mokro 10t po 400zł i 4tyś.Bo rzepak dużo wiencej wymaga,dużo pryskania i loteria A kukurydza trochę nawozu i chwast i po robocie.

W tym i tamtym roku w moim regionie głównie 3 klasa ziemi kukurydza sypie podobnie jak pszenica czyli bardzo słabo 5-6t więc przelicz sobie jeszcze raz zyski. A rzepaki 2.5-3t 

Opublikowano
Dnia 7.10.2019 o 19:59, Uziu92 napisał:

ale przynajmniej Ci nawóz został albo kasa bo nie wysypałeś go w suchą glebę co i tak nic by nie dało.

ale nawoz przeciez z ziemi nie wyparuje zostal nawoz w ziemi i nastepcza roslina wykorzysta

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Nie sieje pszenicy ze względu na zbyt słabe ziemie, tu podawalem agrotechnike dla żyta i w tym roku średnia to 3,5 tony przy takim właśnie skromnym nawozeniu i niemal zerowej ochronie. W zeszłym roku plon identyczny. W normalnym roku te 6 ton żyta sie zbieralo na V klasie 

Na jakiej klasie rosło żyto? Bo ja miałem dańkowskie rubin , jesień oprysk expert , wiosna tylko 200 kg canwilu , i w żniwa 3,2t średnia z ha do tego w ciul słomy

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał:

jak wysiał na suche i nie padało x czasu to wyparował właśnie, a jak się wchłonął to i tak jest to składnik najłątwiej wymywalny.

czy ja wiem czy saletra wyparuje ssama z siebie 

Opublikowano
14 minut temu, Mich9 napisał:

Kupujecie rsm czy czekacie? Po wyborach myślę że będzie rozeznanie co robić bo jeśli wygra pis to trzeba zamawiać.

czemu jak wygra pis to trzeba zamawiac ? 

pozatym raczej pis wygra bo 500 plus zaglosuje 

Opublikowano

ma ponad 45 procent w sondażach więc pewne że wygra , zresztą nawet opozycja się już z tym pogodziła

Opublikowano

Wałęsa najpierw "pomógł " PO teraz ofiarował pocałunek śmierci psl-owi i kukizowi😁

Zadufany w sobie idiota😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Zawsze uważałem że to idiota , nie wiem jakim cudem został prezydentem:ph34r:

Edytowane przez Gość
Opublikowano
54 minuty temu, Ursus932 napisał:

Na jakiej klasie rosło żyto? Bo ja miałem dańkowskie rubin , jesień oprysk expert , wiosna tylko 200 kg canwilu , i w żniwa 3,2t średnia z ha do tego w ciul słomy

Toż żem napisał, że na V. :P U mnie też było dużo słomy, 22 bele z hektara.

Opublikowano

Dyrektor z GA 17 czerwca wciskał nam taki kit:

Nawozy w pażdzierniku można kupić taniej niż w czerwcu, lipcu.

GA ogłosiła teraz przechowanie na Polifoski i Fosfory. Zobaczymy czy Dyrektor z GA jakiś wywiad jeszcze da do końca sezonu zapoda tj do 01.07.2020r.

Ciekaw jestem jaki bedzie wykup Polifosek i Fosforów bo ja oferty towarów ze wschodu bieżące mam takie:

Od jednej firmy

Mocznik prilla cena netto 1149 pln/t opakowania BB a'500 kg

Saletrzak 27%N cena netto 799 pln/t opakowania BB a'500 kg

Fosforan amonu 18-46 cena netto 1469 pln/t opakowania BB a'500 kg

Organizujemy transport, który wyliczymy indywidualnie po otrzymaniu kodu
pocztowego,
A od drugiej

Saletrzak 27%N, BB 500 kg – 790 netto, Hrubieszów

Mocznik 46%N, BB 500, prill – 1165 netto, Terespol

Mocznik 46%N, BB 500, gruba granula – 1220 netto, Szczecin

NPK 5-15-36 (3S), BB 500 – 1370 netto, Terespol

Ultra 5 NPK 5-15-30 (S), BB 500 – 1390 netto, Szczecin

Ultra 8 NPK 8-20-30 (5S), BB 800 – 1485 netto, Litwa

Nie chce reklamować co to za firmy ale jestem ciekaw co na to Pan Dyrektor z GA powie:

saletrzak w hrubieszowie tańszy od tarnowskiego o 100 zł, fosforan o 400 zł a mocznik o 150 zł.

Także moim zdaniem bedzie przecena na NPK w GA i Azot będzie w jednej cenie nie podniosa do końca sezonu bo zarżną dealerów.

Ja kupie nawóz wtedy jak będę miał siewnik za plecami i ze śpiewem będę jechał w pole po sprzedaniu pszenicy po 600 zł a moze 500 zł?.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v