Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z doświadczenia - na części pola brakło mi polifoski 8 jesienią, wiec posiałem wiosna - żadnej różnicy nie było zarówno wizualnie jak i podczas koszenia pszenicy . polifoski stosuje po użytkach zielonych i tam gdzie pominę jest to widoczne w ciągu kilku tygodni - wiec gadanie o przemieszczaniu jest wielką ściemą, jak jest deszcz to i składniki sie przemieszcza a jak była susza to na polu ponad miesiąc leżało jak wypadło z rozsiewacza. ja wszystkie nawozy sztuczne stosuje wiosną a naturalne pod korzeń i nie zamierzam zmieniać, sąsiedzi cudują jesienią, w kilku dawkach a i tak lipa - tyle samo co ja zbierają a niektórzy mniej.

Opublikowano
18 minut temu, tommy66692 napisał:

Npk zawsze u mnie pod orke nie widze sensu inaczej 

I tak najlepsi sypią lubofoske po 2 metry pod agregat albo lepsza amofoske 😂

Lubofoska albo lubofos na zboża jesienią a czy to źle na wiosnę tylko azot

Opublikowano

Jak niema chleba na stole  a jest się głodnym  to się szuka po sklepach albo piecze 😁

podobnie się roślina zachowuje haha  niby po sklepach nie jeżdzi ale już szukać może korzonkami

natura ją nawet wyposażyła w piekarnik haha tak piecze korzeniami jak głodna że fosfor dostępny

jak stanowisko odpowiednie to wiadome że się żywi glebę a nie rośliny , jak mniej odpowiednie to o rośliny trzeba zadbać

Opublikowano

Szukać ma korzeniami ale właśnie o to chodzi, że ma się korzenić głębiej a nie brać z wierzchu (pomijam dostępność od razu). Przykład zastosowania fosforu jesienią pod rzepak tj pod orkę a powierzchownie robi już wielką różnicę, więc dalsze filozofie można tworzyć jak widziało się chociażby to w praktyce ;)

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, grzechu1989 napisał:

Witam wszystkich. Panowie po ile chodzi u was tona Yara mila complexu i Nitraboru? Odpowiednio 2670zł i 1650zł to dobra cena?

To tylko marka nawozu Yara mila complexu i Nitraboru  czy on taki cudowny jest , wszystko rośnie jak na drożdżach , można uzasadnić .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To tylko marka nawozu Yara mila complexu i Nitraboru  czy on taki cudowny jest , wszystko rośnie jak na drożdżach , można uzasadnić .

Ja potrzebuję tych nawozów do truskawek. Stosuję je od jakiś 10 lat i lepszych nie widzę - polskie się do nich nie umywają. Wygląd, smak owoców dużo lepszy niż po zamiennikach typu Bontar itp. Pierwszy raz będę kupował kilkanaście ton na jeden raz, więc chcę mniej więcej wiedzieć jak cena wygląda w waszych okolicach żeby móc ewentualnie negocjować, bo nawozy rzeczywiście drogie.

Opublikowano
52 minuty temu, grzechu1989 napisał:

Ja potrzebuję tych nawozów do truskawek. Stosuję je od jakiś 10 lat i lepszych nie widzę - polskie się do nich nie umywają. Wygląd, smak owoców dużo lepszy niż po zamiennikach typu Bontar itp. Pierwszy raz będę kupował kilkanaście ton na jeden raz, więc chcę mniej więcej wiedzieć jak cena wygląda w waszych okolicach żeby móc ewentualnie negocjować, bo nawozy rzeczywiście drogie.

A ja stosuję pod maliny i borówkę polifoska start i jest tańszy i tak samo dobry .

Opublikowano

yara mila complex to bezchlorkowy bodajże stąd taka cena. Uprawiając warzywa/owoce warto zwrócić uwagę na chlor 

osobiście nie stosuję kompleksowych bo to wychodzi drożej. Sypię osobno P i K 

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

yara mila complex to bezchlorkowy bodajże stąd taka cena. Uprawiając warzywa/owoce warto zwrócić uwagę na chlor 

osobiście nie stosuję kompleksowych bo to wychodzi drożej. Sypię osobno P i K 

polifoska start jest bez chlorkowym nawozem jak już coś .

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

polifoska start jest bez chlorkowym nawozem jak już coś .

Ile wychodzi tona tej polifoski, dużo tansza od Yara Mila complex? Przyznam się szczerze, że o niej nie słyszałem, poczytałem co nie co i może bym się skusił tak na próbę jakiś kawałek sypnąć tym nawozem.

Opublikowano
32 minuty temu, BENNY82 napisał:

Czytać skład nawozów koniczynyny seradele lucerny też nie lubia chlorków

. czytać ze zrozumieniem

Kto by się przejmował koniczyną i lucerną .

Kto by kupował małe rybki , Reklama ,

Opublikowano
10 minut temu, solek01 napisał:

to tą polifoskę pewnie mają ze starych dostaw i próbują wypchać

Małe składy to będą  trzymać  cenę drogo kupili - teraz maja problem bo nie obniżą ceny .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v