Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dokladnie, jest osobny temat do dyskusji o wapnie. Bo jak czytam teraz tą rozmowe to sie zastanawiam czy wszedlem w ceny naowozow czy w wapnowanie pól. 

Dokładnie, temat dotyczy cen nawozów i tego się trzymajmy. Niepotrzebne posty wyleciały. W razie czego raportujcie. Pozdr

Edytowane przez SZYMANOX
Opublikowano

stosowaliscie zamiast polifoski 6 białoruski zamiennik MEGA NPK 8 19 29 jest troche tanszy od polifoski bo kosztuje 1650 netto i czy to ktos stosował i poleci to czy jaki inny tanszy nawoz od polifoski byscie polecili ? 

Opublikowano
21 godzin temu, warchest napisał:

stosowaliscie zamiast polifoski 6 białoruski zamiennik MEGA NPK 8 19 29 jest troche tanszy od polifoski bo kosztuje 1650 netto i czy to ktos stosował i poleci to czy jaki inny tanszy nawoz od polifoski byscie polecili ? 

miesiac temu byla po 1430 netto całe ayto

Opublikowano

Pszenica na jesieni potrzebuje więcej potasu bo gromadzi już na jesieni i magazynuję wodę - teraz dam 100 kg soli potasowej a na wiosnę w marcu coś z fosforu - fosfor pszenica pobiera dopiero jak strzela w źdźbło , za ten czas może ceny będą normalniejsze bo pol 6 czy 8 podurnieli całkiem ale cóż  ZUS - na 1750 zł to i nawóz też będzie kosztował .

Opublikowano

Polifoska 6  1740

Holist  1490

Sól 1590

Ultra 1790

Ceny bez negocjacji w bb.

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Pszenica na jesieni potrzebuje więcej potasu bo gromadzi już na jesieni i magazynuję wodę - teraz dam 100 kg soli potasowej a na wiosnę w marcu coś z fosforu - fosfor pszenica pobiera dopiero jak strzela w źdźbło , za ten czas może ceny będą normalniejsze bo pol 6 czy 8 podurnieli całkiem ale cóż  ZUS - na 1750 zł to i nawóz też będzie kosztował .

no tak ale jak są podobne zawartości czyli srednie fosforu i potasu to ja wole na jesieni juz dac w ziemi nie zginie bo ziemie mam nie piaskowe 

Opublikowano
Dnia 2.09.2019 o 20:06, thor1984 napisał:

NPK Plonovit  1580

Polifoska 8    1800

polifoska 6 1760

Polidap    2160

tarnogran PK    1140

Tarnogran NPK  1320

superfosfat prosty 860 

sól potasowa 1620

PRP Sól 400

ceny WZW worek

u kogo to ? :)

RSM 26 S- 785 netto 

Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

Życzę powodzenia z pogłównym dawaniem fosforu

Czemu tak powiadasz a jak podasz fosfor  - nasadzeniach wieloletnich podaje się pogłównie tylko wczesną wiosną jak pada dość często i przemieści się wgłąb ziemi bez problemu . Wiadomo jak sucho to porażka jest i dla saletry tak samo , więc w czym problem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v