Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, galan99 napisał:

To mało wiesz , pszenica jest głównym produktem żywnościowym na świecie , jak by ceny poszybowały do 1000 zł T to pieczywo bardzo by zdrożało .

Po wyborach każdy się przekona co będzie się działo już tak kolorowo nie będzie , wszytko wystrzeli do góry z cenami .

Ale cenę na świecie zbija giełda amerykańska , słynni maklerzy i tzw kapitał spekulacyjny  którzy grają na zniżkę bądz zwyżkę mający gdzieś rzeczywiste plony,zapotrzebowanie

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano

A nie mówiłem że nie będzie komu kupić na wiosnę kiedy to tam ten magiczny 1000 miał być za pszenicą jakoś szczekacze siedzą cicho w norkach

• 0
Opublikowano

Giełda Amerykańska jedno a Europejska to drugie skoro w Europie zbiory pszenicy  były dużo mniejsze , wedle samej ekonomi ceny wzrastają bo jest brak surowca , a tu co mamy jakie wydarzenia jak by była nad produkcja pszenicy , że ceny spadają .

To jest gra polityczna , nie gospodarcza , gospodarka niema swych praw tylko POLITYKA .

• 0
Opublikowano

Nie rozumie !! zboża  brakuje a kupować nie chcą hahaha

w każdym temacie stasiek to stasiek tamto  hahaha a co tydzień 30 w dół 😀 a z tego by wynikało że pincet mozliwe w kwietniu !!!

stasiek szykuj magazyny bo po żniwach ci co trzymają kilka sezonów zaczną w końcu sprzedawać

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Woda ma wpływ na ceny  - ile deszczu u Was spadło , mnie minęło bokiem i saletra dalej leży na polu !

A una bardzo ładnie popadało jest bardzo dobrze .

• 0
Opublikowano
49 minut temu, staszek131415 napisał:

A nie mówiłem że nie będzie komu kupić na wiosnę kiedy to tam ten magiczny 1000 miał być za pszenicą jakoś szczekacze siedzą cicho w norkach

stasiu wiosna to 21 marca sie zaczyna a do zniw jeszcze 4 miesiące wiec tylko spokoj moze nas uratowac 

• 0
Opublikowano (edytowane)

sprzedałem w lutym za radą staska po 840 netto pozostało jakieś 40 to  chyba poczekam na czerwiec /czy to dobry pomysł Stasiek/w ubiegłym roku wtedy była cena najwyższa

Edytowane przez AleksanderX
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Woda ma wpływ na ceny  - ile deszczu u Was spadło , mnie minęło bokiem i saletra dalej leży na polu !

U mnie woda w ścieżkach stoi a miałem w tym tygodniu zazotemjechać  w nocy ma jeszcze dopompować oby się nie sprawdziło

2 godziny temu, ordynator napisał:

Nie rozumie !! zboża  brakuje a kupować nie chcą hahaha

w każdym temacie stasiek to stasiek tamto  hahaha a co tydzień 30 w dół 😀 a z tego by wynikało że pincet mozliwe w kwietniu !!!

stasiek szykuj magazyny bo po żniwach ci co trzymają kilka sezonów zaczną w końcu sprzedawać

No bez przesady myślę że na 700 ceny się ustabilizują do żniw po 500 to jedynie to co było gazowane

• 0
Opublikowano

Bo gazowne znaczy że zle było przechowywane skoero był robak i nie każdy chce takie zboże

• 0
Opublikowano

Ja w ubiegłym roku gazowałem na przyczepie i zawoziłem do paszarni. Wołek wszedł, ale dałem próbki wcześniej powiedziałem że się gazuje i poszło w normalnej cenie. Jedna mieszalnia się zgodziła druga nie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Bo gazowne znaczy że zle było przechowywane skoero był robak i nie każdy chce takie zboże

Doże powiada nie każdy skup kupi  jeden wysypał 10 t bo nikt nie chciał z wołkiem i gazowane było , ma być  jakość .

• 0
Opublikowano

staszek131415 zostalo mi z 20 ton pszenicy czekac i w czerwcu podrozeje pszenica czy juz nie ? jak w tamtym roku było ktos pamieta czy w czerwcu pszenica odbiła cena w gore bo tez w tamtym roku jakos luty marzec bylo załąmanie i spadki cen 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Ursusik3512 napisał:

W tamtym roku odbiło koniec czerwca a najdrożej było w styczniu w powiecie zamojskim.

ja do konca czerwca to bym nie mogl nawet czekac bo pzoniej w moich regionach przed samymi zniwami juz zamykaja skup i czekaja na swierze , ale tak koniec maja poczatek czerwca pojdzie , bo teraz to i tak marzec a jeszcze duzo tych małych gospodarzy sie obudzi i bd wywozic zboze na nawozy dopiero 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Wicherek napisał:

Dzisiejszej nocy nawet popadało woj. Świętokrzyskie  co do nawozu to saletra rozsiana i od razu idzie włókowanie żeby strat nie było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v