Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Alio napisał:

Czytam ostatnie kilkadziesiąt postów i nic konkretów o cenach tylko jakieś przekomarzanie się jak na pchlim targu.

Lokalny skup 740 netto paszowa. Luibelskie.

Gdzie taka cena?

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Podaj Ty argumenty dla których nie ma spadać zbiory były znacznie lepsze niż się spodziewano dlatego są korekty ludzie trzymali w nadziei na 1000 teraz widzą że tej ceny nie będzie zaczęli się pozbywać zapasów stąd te korekty bo spadki to raczej nie są duże

Zbiory były w skali kraju co najmniej o 30% niższe więc pszenica konsumpcyjna powinna być co najmniej po 900 zł. Wspomnianej ceny nie ma, bo na zachodzie zebrali jeszcze mniej i próbują się tanio okupić. Gdybyśmy my mieli takie zbiory jak oni, a u nich by obrodziło to kupowalibyśmy pszenicę po tysiaka, ale że to my jesteśmy sprite, a oni pragnienie to cena jest dużo niższa. Szczerze to liczę, że drugi rok z rzędu będą mieli suszę na zachodzie, wtedy zobaczymy ile worków mają tych mitycznych zapasów. Wybuchłaby taka panika i boom cenowy, że nie miałbyś gdzie zasypać tanią pszenicą swojego passata z przyczepką. Nawet zagrzybioną by Ci sprzątnęli.

• 0
Opublikowano

o tej porze zawsze są korekty ceny jeszcze będą szły w górę tylko czy do tego czasu ktoś jeszcze będzie miał na sprzedaż to ciężko powiedzieć ja już prawie nie mam nic, może na samochód starczy i tyle wszystkiego, zazwyczaj o tej porze jeszcze miałem połowe silosów pełną czyli 10x więcej niż teraz co mam, tylko wyjątki mieli dobre plony a większość i tak ogromne straty przez tą suszę, pszenica przedewszystkim paszowa raczej będzie w cenie patrząc po tym jaką cene trzyma pszenżyto czy jęczmień a tego też bardzo brakuje na rynku i będą musieli się przeżucać na pszenicę

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kazik80 napisał:

Zbiory były w skali kraju co najmniej o 30% niższe więc pszenica konsumpcyjna powinna być co najmniej po 900 zł. Wspomnianej ceny nie ma, bo na zachodzie zebrali jeszcze mniej i próbują się tanio okupić. Gdybyśmy my mieli takie zbiory jak oni, a u nich by obrodziło to kupowalibyśmy pszenicę po tysiaka, ale że to my jesteśmy sprite, a oni pragnienie to cena jest dużo niższa. Szczerze to liczę, że drugi rok z rzędu będą mieli suszę na zachodzie, wtedy zobaczymy ile worków mają tych mitycznych zapasów. Wybuchłaby taka panika i boom cenowy, że nie miałbyś gdzie zasypać tanią pszenicą swojego passata z przyczepką. Nawet zagrzybioną by Ci sprzątnęli.

Prognozy pogody wskazuja że Niemcy będą mieli suszę i w Polsce do Wisły !

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

o tej porze zawsze są korekty ceny jeszcze będą szły w górę tylko czy do tego czasu ktoś jeszcze będzie miał na sprzedaż to ciężko powiedzieć ja już prawie nie mam nic, może na samochód starczy i tyle wszystkiego, zazwyczaj o tej porze jeszcze miałem połowe silosów pełną czyli 10x więcej niż teraz co mam, tylko wyjątki mieli dobre plony a większość i tak ogromne straty przez tą suszę, pszenica przedewszystkim paszowa raczej będzie w cenie patrząc po tym jaką cene trzyma pszenżyto czy jęczmień a tego też bardzo brakuje na rynku i będą musieli się przeżucać na pszenicę

Patrząc z punktu widzenia hodowcy ceny w styczniu zrobiły się zaporowe ,totalnie zniechęcające do hodowli zarówno trzody jak i drobiu,po drugie w Polsce upowszechniło się według mnie chore zmianowanie rzepak,pszenica,kukurydza i cały czas rośnie ilość pszenicy oferowanej na rynku , a cena jęczmienia ostatnie lata była równa ,bądz wyższa od ceny pszenicy konsumpcyjnej a wynika to z małej powierzchni zasiewów ,lokalna ferma trzody[300 tyś szt rocznej produkcji] zbila cenę pszenicy paszowej z 820 na 700 netto i to na Pomorzu,czyżby mieli już zapas do końca sezonu?

• 0
Opublikowano

ładna chodowla to w jednym skupisku na taką produkcje im pozwolili czy rozrzucona trochę? poprostu o tej porze rolnicy potrzebują kasy i rusza się handel wszyscy Ci co mieli lub mają wypychają, a gdy robi się towaru na rynku skupy czy hodowcy muszą na tym skorzystać głupi by byli gdyby tak nie zrobili, druga sprawa bezcłowy kontyngent ruszył więc to też przypycha luki w towarze trochę, moim zdaniem będą spekulować cene pszenicy dopuki to możliwe bo cena 900zł dla hodowców trzody jest zaporowa i nie opłacalna, mogą wytrzymać raz drugi kupić po tyle ale nie w nieskończoność, więc cena dopiero zacznie rosnąć jak się pustki zrobią na rynku i każde paszowe zboże będzis ciągnąć cene w góre ale raczej wcześniej jak w maju się to nie stanie, z tym płodozmianem to tak właśnie jest jak piszesz, teraz powoli ludzie zaczynają kombinować im większe będzie zmianowanie upraw tym lepiej, ogólnie jeśli jest nadmiar jakiegoś towaru i cena jest nie opłacalna by to uprawiać powinna być zastępywana uprawą na biomase, i gdyby więcej było biogazowni w kraju to trochę rynek by to regulowało a tak jeśli jest słaby export to siedzimy na dupie

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Kazik80 napisał:

Co ztego że zbiory były niższe jak zapasy były większe i to spowodowało spadki dziś oferty 750 netto paszówka i tak myślę utrzyma się do żniw

3 godziny temu, Wicherek napisał:

Prognozy pogody wskazuja że Niemcy będą mieli suszę i w Polsce do Wisły !

Masz poczucie humoru

4 godziny temu, ZELKOW napisał:

Braki wypełni tania kukurydza na wzrosty do żniw bym nie liczył ale kto lubi ryzyko niech czeka ofert sprzedaży nie brakuje

• 0
Opublikowano (edytowane)

Podzielona na kilka ferm,kukurydza według mnie może przyczynić się do stabilizacji cen na obecnym poziomie zbóż paszowych,nie znam nikogo z blizszej ,dalszej okolicy kto mialby na sprzedaż kilkadziesiąt ton zbóż[żyto,pszenica] ale kilku ma powyżej 300 t kukurydzy i liczyli na dużo powyżej 830,mają chęć czekać do początku lipca,osobiście kupowałem już po 800 w poł lutego

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Sumik napisał:

stasiu tania kukurydza ? skąd ? 

Kukurydza 700 netto i chętnych brak ludzie są zasypani kukurydzą

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, Kazik80 napisał:

Ale jak to, cena spada i mądrzy teraz wyprzedają, a głupcy w czerwcu wypchną po 700 zł netto albo staszkowi/ordynatorowi na przyczepkę od Passata po 650. Hodowcy, którzy nie sprzedają płodów rolnych  to ogólnie dziwny naród. Ojciec ostatnio gadał z jednym takim, syn postawił oborę za ponad milion złotych i gadka taka jak u staszka, pszenica będzie tanieć i tyle, ale argumentów na poparcie swojej tezy brak. Nie wiem po co ludzie budują te budynki dla zwierząt, skoro potem zazdroszczą innym z małą hodowlą lub bez... Można robić na świecie tyle różnych rzeczy, a ludzie stawiają sobie Oświęcim w obejściu i mimo, że mają pieniądze to zazdroszczą innym. Wg mnie byłby to świetny temat na pracę magisterską z psychologii...

weż nie strasz. i tak juz jestem w plecy 80pln na tonie a mam zamiar zaadaptować stare chlewy na obore czyli de facto ostra przeróba nowy dach dobudowa ścian a tu taki cios ale sam sobie jestem winien bo byłem pewien stabilizacji cen +- 20pln ale nie - 80pln na tonie to juz liczby.

22 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak 3 razy robotę spaprał to lepiej niech sąsiada o pomoc poprosi 🤣

Podaj Ty argumenty dla których nie ma spadać zbiory były znacznie lepsze niż się spodziewano dlatego są korekty ludzie trzymali w nadziei na 1000 teraz widzą że tej ceny nie będzie zaczęli się pozbywać zapasów stąd te korekty bo spadki to raczej nie są duże

spadki nie są duże..... jesteś wirtuozem stasiu  -80pln na tonie....

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Podzielona na kilka ferm,kukurydza według mnie może przyczynić się do stabilizacji cen na obecnym poziomie zbóż paszowych,nie znam nikogo z blizszej ,dalszej okolicy kto mialby na sprzedaż kilkadziesiąt ton zbóż[żyto,pszenica] ale kilku ma powyżej 300 t kukurydzy i liczyli na dużo powyżej 830,mają chęć czekać do początku lipca,osobiście kupowałem już po 800 w poł lutego

z bo wróciły  kukurydzą to wzrost ceny jak najbardziej realny bo nowe zbiory dopiero za 8 miesiecy a zboża no cóż już takich cen nie zobaczymy bo wróciły do poziomu ze żniw pszenżyto przynajmniej u mnie 100pln w dół.... jakby człowiek wiedział ze upadnie to by usiadł. jeszcze bydłu zaczyna paszy brakować ale to pare sztuk da się rady dziśiaj sąsiad poratował nadwyżkami i odsprzedał w dobrej cenie...

• 0
Opublikowano

Agri plus Zamość 780 netto dzisiaj a było w szczycie 815 tyle spadło w ciągu 3 tygodni to jest bardzo dużo jak rosło to po 5 zł a jak w dół to po 15 no ale nic na to nie poradzimy. Konsumpcja 800 netto w pzz Zamość.

• 0
Opublikowano

No i macie odpowiedż  czy sprzedawać pszenicę i jakie mogą być ceny , ci za Wisłą  też będą mieć suszę , tak samo Ukraina i Rosja , Staszek kupuj ziarnko kiedy tanie !

Przypominam również o karłowatości która w czasie suszy czyni większe straty

• 0
Opublikowano (edytowane)

U nas już nawet hodowcy trzody zaczynają się przerzucać z jęczmienia jarego na kukurydzę, a po żniwach będą jęczeć, że jest droższy od pszenicy, a rolnicy nim handlujący  są oderwani od rzeczywistości. Obszarnicy pewnie nieźle zgrzytają zębami jak widzą ile się zasiewów qq szykuje, bo jak się handlarze taniej mokrej qq okupią, to kto im dobrze później za suchą zapłaci.  Skoro staszek pisze, że pszenica będzie po 650-700, to mokra kukurydza 30% chyba po 300 zł.

@Wicherek , serio uznajesz za prawdę objawioną wpisy jakiejś domorosłej blogerki? Myślałem, że Ty poważny człowiek jesteś, a tu wychodzi na to, że ze staszkiem w szkolnej ławie siedziałeś...

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Ursusik3512 napisał:

Agri plus Zamość 780 netto dzisiaj a było w szczycie 815 tyle spadło w ciągu 3 tygodni to jest bardzo dużo jak rosło to po 5 zł a jak w dół to po 15 no ale nic na to nie poradzimy. Konsumpcja 800 netto w pzz Zamość.

A u nas było. 840 a jest 760 o pszenżycie też wspominałem -100 pln

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v