Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

A tam staszek lepiej pożycz a oddasz po zniwach/u mnie już pusty spichleż/

Komornik zabrał bo kryczałeś że w czerwcu 1200 ma być 🤔?

• 0
Opublikowano
Dnia 23.02.2019 o 17:48, staszek131415 napisał:

Po 750 bo jestem vat

Po pierwsze podszkol się z języka polskiego. Ja już wiem, że vat to stasio, a stasio to vat :D. Czytanie ze zrozumieniem również kuleje, a niektórym kolegom  z forum też się widocznie udziela. Ale życzę powodzenia. Kupujcie po 600 zł i chwalcie się jacy to zajefajni i zaradni jesteście :D. Siejecie zamęt, bo jednemu brakuje paszy dla świń, a drugi szuka jak najtańszego towaru. To się akurat chwali, ale wespół z kolegą stasiem stwórzcie sobie osobny temat, bo większość szuka tu i cen i powodów jej spadku/wzrostu. Zobaczymy w czerwcu kto miał rację :D

• 0
Opublikowano

Na razie fistaszku to Kazik podsumował wasze kłamstwa i ładnie przytoczył wasze posty z jesieni :) .

Ciekawe informacje spływają że świata: IGC podaje że jak wszystko policzyli to deficyt w zapasach wyniósł  minus 53 mln ton !!!!!  zapasy drugi raz z rzędu spadają o 27 % . Będzie się działo  :)

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Na razie fistaszku to Kazik podsumował wasze kłamstwa i ładnie przytoczył wasze posty z jesieni :) .

Ciekawe informacje spływają że świata: IGC podaje że jak wszystko policzyli to deficyt w zapasach wyniósł  minus 53 mln ton !!!!!  zapasy drugi raz z rzędu spadają o 27 % . Będzie się działo  :)

Kolego tylko określ  punkt odniesienia tych spadków,od stanów średnich wieloletnich,czy od rekordowych z ostatnich lat

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Kolego tylko określ  punkt odniesienia tych spadków,od stanów średnich wieloletnich,czy od rekordowych z ostatnich lat

Z ostatniej czterolatki .  Ciekawe że na przyszły sezon 2019/20  także nie wieje optymizmem bo prognozy jak zwykle zakładają większe zbiory pszenicy od ostatnich (a potem się rzeczywistość redukuje) ale jednocześnie ma wzrosnąć zużycie tak że  jedno pójdzie w drugie w optymistycznym przebiegu pogody a co jeśli el ninio dorzuci 5 groszy? . Oczywiście jak to bywa w raportach jeśli nie mogą się doliczyć to "łatają" prognozy insynuacjami że jeszcze niewiedzą gdzie ale pewnie globalnie na wiosnę wszyscy zasieją po 1 % więcej kukurydzy i jęczmienia  bo im tyle brak do zamknięcia bilansu by nie wpaść w panikę a tłumaczą się tym że ceny są atrakcyjne :) ,Jakoś nigdy nie dodawali takiego współczynnika że ceny są niskie to ludzie mniej zasieją :) . Tak to jest z tymi prognozami , w sumie mało kto w to wierzy ale na giełdzie handlują kontraktami na podstawie tego wróżenia .

• 0
Opublikowano (edytowane)

o czym wy tutaj się rozpisujecie o jakim czerwcu i tysiącu zł, na razie fakt jest taki że dzień w dzień pszenica jedzie w dół czy to w Europie czy  za oceanem jak zjedzie poniżej 190 euro to już będzie problem.z tego co mi wiadomo koniec tego tygodnia i początek przyszłego w skupach mają być obniżki o kolejne 15-20 zl

http://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/silny-spadek-ceny-pszenicy-na-gieldzie-w-chicago,84137.html

Edytowane przez thug
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, AleksanderX napisał:

Dziś w sklepie pietruszka po 13 zł kg a rok temu pewnie kilkokrotnie mniej  tak więc konsument za pszenice jest w stanie duzo zapłacić

Ile zapłacić tyle ile kosztuje najwyżej kupi dużo mniej , ale to jest kurna zgubne , bo w tym roku posieją do groma pietruszki , cebuli i na jesieni będzie się oddawać za 5 groszy , a w sklepie pietruszka będzie po 3 zł .

• 0
Opublikowano

Ubiegły rok  pietruszka o tej porze w pewnym sklepie 14,99 ziemniak 1,89 pomidor import 9,80 (klasa?) . 

Dojenie konsumentów odbywa się bez zmian- powódź, susza czy kurs franka na krwiopijcach wrażenia nigdy nie robiły , jedynie stając się podstawą szczucia mieszkańców miast na rolniczy krus.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, thug napisał:

o czym wy tutaj się rozpisujecie o jakim czerwcu i tysiącu zł, na razie fakt jest taki że dzień w dzień pszenica jedzie w dół czy to w Europie czy  za oceanem jak zjedzie poniżej 190 euro to już będzie problem.z tego co mi wiadomo koniec tego tygodnia i początek przyszłego w skupach mają być obniżki o kolejne 15-20 zl

http://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/silny-spadek-ceny-pszenicy-na-gieldzie-w-chicago,84137.html

Po co wklejasz gniot który nie istnieje a pojawia się to;

Niestety, wystąpił problem

Strona, którą chcesz wyświetlić niestety nie istnieje.

Kod błędu: 1S160/2

Może bardziej merytorycznie

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś ruszył mózgownicą i w linku zamienił agrofoto na farmer, to przeczytałbyś artykuł. Spróbuj wkleić link do strony farmer a dowiesz się, jakie cuda wychodzą. Większość to już wie, ale nie zaszkodzi przypomnieć

Pszenica na giełdach rośnie praktycznie nieprzerwanie od lipca ubiegłego roku, przyszedł czas na krótkofalowe spadki. Technicznie rzecz ujmując, nie ma siły na dalsze wzrosty, a w celu realizacji zysków wiele jednostek gra na spadki. Nie ma jeszcze jednoznacznych raportów na temat wielkości zasiewów i ich stanu, wobec czego można robić spekulacje i grac na spadek kursu, zarabiając na tych, co mają słabe nerwy. Stary chwyt - cena lekko spadła, rolnicy rzucili się do sprzedaży, więc obniży się cenę jeszcze kilka złotych, to w skupie będzie tłum. Realnie trzeba powiedzieć, że cena u mnie na wschodzie nawet nie dotknęła ceny giełdowej ( a jest to cena netto). Gdyby miały iść realne spadki cen, to kupujący nie namawialiby do sprzedaży i nie zapychali magazynów zbożem.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenzyto 740zl netto w lokalnych skupach. Woj mazowieckie. 

Paszarnie po 790zl netto skupywaly pod koniec stycznia. Obecnie skup stoi. Ma ruszyc na poczatku marca.

• 0
Opublikowano

Co po tym że cena w Marcu , Kwietniu jest jakaś tam w Czerwcu jeszcze jakaś tam ,  wszyscy nie będą trzymać do czerwca , bo  trzeba płacić rachunki , micha , środki do produkcji , nie wszyscy mają po 200 ha , tylko 20 , 30 , 50 jak kurna  wszystko podrożało , opryski to mocno o 30 zł na litrze i a Boogie  xpro 400  , 4 ,5 l 1300 zł to koszmar jakiś .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v