Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, MateuszsSwietokrzyskie napisał:

Bardzo dużo ludzi ma jeszcze sporo zboża. Przynajmniej w moich okolicach. Ci którzy nie muszą nie potrzebują gotówki ani miejsca czekają do końca. Ja też handluje i w maju czy czerwcu co roku kupujemy bardzo dużo w porównaniu do innych miesięcy. 

Znów  lejesz wodę , w tym roku nie kupisz tego co w tamtym .

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, gomez181 napisał:

może faktycznie muszą kontrakty na szybko wypełnić i specjalnie obniżają a w marcu znów w górę.

W

W marcu to spadać będzie jeszcze szybciej

• 0
Opublikowano

Na wszystkich kontynentach zbiory na dużym minusie Ludzie Logika!!! skąd się nabierze. Dobrze że ruch w lutym do czerwca będzie "Pozamiatane" :o

• Like 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, staszek131415 napisał:

W

W marcu to spadać będzie jeszcze szybciej

Cena trzódki tym bardziej kolego :D.  

Faktycznie te spadki powodowane najpewniej brakiem osiągnięcia usa z chinami. Niedługo się pogodzą i wtedy zobaczymy czy nasze cwaniaki ze skupów szybko podniosą cenę czy będą zwlekać. Obstawiam drugie rozwiązanie. Na wykresach z poprzednich lat widać, że prawie zawsze taniało w okolicy połowy lutego, a pózniej od marca podwyżki. Myślę, że nasz rynek chce wykorzystać chwilowe spadki na giełdzie. Przecież oprócz tych rozmów nie ma przesłanek do spadków. Przypominacie sobie po ile była najwyższa cena jak było grubo ponad 210 euro? Jakoś o wiele wyżej nie była niż obecnie. U nas w okolicy ceny od 800-830 netto. W części skupów trochę spadło, a jeden skup nawet z 820 na 830 netto podniósł. Dedukuję więc, że  w związku z tym w następnych miesiącach niekoniecznie będą spadki, ponieważ poprzednio, gdy owy skup( a jest największy w okolicy) zaczął podnosić cenę na przednówku żniw na starą pszenicę, to podczas żniw był marsz cenowy do góry. 

• 0
Opublikowano

Każdy zrobi jak uważa, czy sprzeda czy będzie trzymał, ale przeważa strach przed spadkami i to prowokuje rolnika do sprzedaży. Kto może przetrzymać takie spadki, ma kase na bierzące wydatki ten może sobie pozwolić na sprzedaż w maju czy w czerwcu.. Kto musi to sprzeda. Niby plony na południowej półkuli są mniejsze ale to jeszcze tak nie oddziaływuje na giełdy u nas jak to że nie ma mrozu, zszedł śnieg i już spekulanci ruszyli że oziminy są w za***istym stanie i dalej będą rekordy pewnie. ( nie zauważyliście że co roku prognozują rekordowe plony. )  Rolnik się ruszył w skupach i to też działa na ceny.. Pogoda dobra do wywozu zboża z podwórza i tak to wygląda. Moim zdaniem pszenica może trochę pójdzie teraz do dołu ale później odbije dalej do góry i cena może być jeszcze większa. Pytanie tylko kto przetrzyma te ciśnienie.. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, szot napisał:

Na wszystkich kontynentach zbiory na dużym minusie Ludzie Logika!!! skąd się nabierze. Dobrze że ruch w lutym do czerwca będzie "Pozamiatane" :o

Oby było bo jak nie to w czerwcu większosc firm ma przestoje nakonserwacje i naprawy i mały popyt będzie

Na przykład w ubiegłym roku wczesne żniwa ostro pociągnęły ceny w dół w tym roku może ten spadek spotęgowaćniska cena trzody jeśli w maju nie będzie świnia droga zapomnijcie o wysokich cenach zboż a

• 0
Opublikowano
46 minut temu, ws71 napisał:

Przecież cały export leży i kwiczy ,poprzedni sezon wyeksportowano coś ok 4mln ton,na obecna chwilę mówi się o exporcie na poziomie 700tyś ton

Problemem jest dużo niższy od zakładanego poziom eksportu całej UE. Cena musi być konkurencyjna z ceną pszenicy z basenu Morza Czarnego, aby zrobić miejsce na nowe zbiory. Dodatkowo Pakistan rzucił 500000 t na rynek. Na Ukrainie na 14 luty 86% zasiewów w stanie dobrym. Niska cena gazu = niska cena nawozów = niższe koszty.

• 0
Opublikowano

A to dopiero początek..... u mnie pszenica 900 tona tyle że nikt nie kupuje pojawiają się oferty z importu

• 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galan99 napisał:

Gdzie była pszenica netto po 800 zł to była a co powiesz jak u nas była w żniwa po 700 zł brutto ile ludzi musiało sprzedać po takiej cenie .

Ja sprzedawałem po 670-680 brutto

Edytowane przez Andrju65
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

w tym roku może ten spadek spotęgowaćniska cena trzody jeśli w maju nie będzie świnia droga zapomnijcie o wysokich cenach zboż a

Staszek przecież piałeś przed żniwami że jak pszenica będzie po 1000zł ( z czego się śmiałeś i obstawiałeś 600zł) to świnie będą po 10zł i dla Ciebie bez różnicy bo odbijesz na żywcu, teraz pszenica jest po 900zł a świnie po 9zł? Od 2 lat od maja cena strzela w górę mam sms-y w telefonie z ofertami znajomej firmy także nikt w maju czy czerwcu za 700 nie sprzeda, pomarzyć można 

• 0
Opublikowano

No  właśnie napisałem ceny na świnie nie ma ludzie nie wstawiają prosiąt za bezcen wyprzedają Dania dusi się prosiakiem to wywoła lawinę spadków

1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Rynek na przednówku ubiegłego roku był mocno nie nasycony, brakowało przede wszystkim kukurydzy, która w dużej ilości wyjechała na export, to podniosło ceny na pszenicy 

Dokładnie w tym roku mimo złych prognoz kukurydza sypnęła i cena praktycznie w miejscu stoi

• 0
Opublikowano

Głupoty gadasz może lokalnie były słabsze zbiory ale to bez znaczenia takiego zarobku jak w tym roku to dawno nie było na kukurydzy

• 0
Opublikowano

Sam gadasz głupoty ! Mieszkam na Dolnośląsku, kukurydza dawała 2-8 tony z hektara. I chyba logiczne jest że jeżeli pól kraju ma słabe plony to cena będzie większa. 

• 0
Opublikowano

W Danii to świnie karmione były gwiezdnym pyłem :) a w Polsce w tym roku suszy nie było a IUNG ogłaszał suszę dla zmylenia przeciwnika a rolnicy chytrze skracali kukurydzę antywylegaczem by tylko wziąć odszkodowania suszowe a następnie bili rekordy w plonach bo fistaszek tak mówi :) . Nie ma znaczenia czy zjemy duńską świnie czy Polską zboże co najwyżej pojedzie do Dani a wróci półtusza , straszne , nielogiczne ale niestety prawdziwe . W Polsce produkcja wieprzowiny spadała i będzie spadać a na to wcinamy drób którego produkcja wzrasta jak nigdy w historii . Już część meni zmienili polakom i zamiast schabowego -pierś drobiowa, zamiast karkówki to udka i skrzydełka że nie wspomnę o MOM pchany z kurczaków do produkcji kiełbasy a potem zdziwienie że ludzie pióra w kiełbasie "wieprzowej" znajdują :)

Wystarczy przeczekać , szczekali na jesieni że nie podrożeje -podrożało . Teraz mówią że tylko taniej to zapewne będzie odwrotnie a potem zmienią nick i będą mącić jako nowicjusze :)

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, piotr89 napisał:

Sam gadasz głupoty ! Mieszkam na Dolnośląsku, kukurydza dawała 2-8 tony z hektara. I chyba logiczne jest że jeżeli pól kraju ma słabe plony to cena będzie większa. 

Nie kłoć się z nim bo to nie ma sensu ,ja także jestem z Dolnego Śląska i u nas nawet na czarnej ziemi ciezko było 10 ton nakosić

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v