Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

No k**wa kłania się  Polska wschodnia pszenica 820 do 840 brutto to już luksus a tu słychać w głąb Polski 880 neto pszenica .

840-850 netto na wschodzie. Ze znajomych mało kto sprzedał.

• 0
Opublikowano

i dostaną rekompensate 2 tys euro do ha :D i biznes sie kreci ....

• 0
Opublikowano

Jeśli firma celowo wprowadziła klientów w błąd , to ona beknie, o ile nie upadnie (tzn ta spółka powiązana z Bayer), bo raczej nie widzę szans na odszkodowania z budżetu w takim przypadku, chyba, że ubezpieczenie obejmuje takie przypadki, ale wątpię.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Ale jeżeli nastąpią jakieś rekompensaty to tylko dlatego że to Niemcy i Francja bo normalnie to kary.

Wasze myślenie idzie w złym kierunku ,moim zdaniem najważniejsze jest to że 11 tys hektarów rzepaku nie będzie i z tego należy się cieszyć , to może być ok 1 %  .

• 0
Opublikowano

Wicherek nie ma się z czego cieszyć, bardzo mało prawdopodobne że ceny pójdą do góry, bo zaraz wymyślą to lub tamto. A to prognozy, a to dobra pogoda, a to że popadał deszcz w Brazylii i soja jednak urodzi o 100 kg więcej. I okaże się, że jednak plony rekordowe i zapasy największe od 10 lat. Spokojna twoja głowa. Jestem przekonany, że dopiero padnięcie tej zasranej unii i blokada granicy z Ukrainą sprawi, że będzie dobrze. A tak było, jest i będzie dymanie z uśmiechem na ustach. Francuzi i niemiaszki dostaną odszkodowania, za które zapewne zapłaci nasza unia, w tym polacy. A my sprzedamy im rzepaczek po 1600 zł :D. 

Taka sytuacja jest teraz z kukurydzą. U zachodnich sąsiadów było kiepsko, to co ma drożeć. Eksperci wirtualnie oszacowali rekordy na ukrainie, wszystko zważyli i musi być tanio, bo jakże niemiec będzie drogo kupował. 

11 minut temu, choinek.pawel napisał:

Propozycje kontraktów z Polskich Młynów na żniwa 720-750 zł netto w zależności od wariantu...

A ciekawe jakby nikt nie chciał kontraktów podpisywać, ciekawe czy by ceny wzrosły czy opadły? Propozycje kontraktów o tej porze oprzypominają mi umizgi inspektorów z suedzuckera, jak srali gdy posypały się ceny, a oni nie wiedzieli czy ktoś w ogóle zechce zakontraktować :D 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, choinek.pawel napisał:

Propozycje kontraktów z Polskich Młynów na żniwa 720-750 zł netto w zależności od wariantu...

Jak młyny wychodzą z taka stawką to lokalne skupy w Zamojskim od 58 do 62 zł neto bo sami sprzedają na młyny i tak się interes kręci .

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, nunu85 napisał:

otóz to

Jakby mi tyle dawali, to tez moge zaorywać, złoty biznes. Zaoszczedzisz na opryskach, nawozach, paliwie, a i tak zapłąca jakbyś wymłócił 6 ton.

Ta tyle że nic nie możesz na tym polu uprawiać

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak młyny wychodzą z taka stawką to lokalne skupy w Zamojskim od 58 do 62 zł neto bo sami sprzedają na młyny i tak się interes kręci .

zamiast liczyć czyjeś zyski, to weź wynajmij samochód i wieź od razu do młynów, a jeszcze lepiej zawieź do Niemiec tą swoją pszeniczkę, tam pewnie po 1200 kosztuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v