Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

to taka legalna forma kradziezy  takich a za stalina na kamczatkę by powieżli Wystarczylo by tylko kilku takich wywiesc dla przestrogi i koniec z kradzieżą od ciężko pracujących rolników

Edytowane przez AleksanderX
  • 0
Opublikowano

Upada hodowla świń w Polsce , na Ukrainie rozwija się hodowla świnek , padną świnie , padną masarnie , ubojnie , wytwórnie pasz i cena pszenicy zanurkuje tym bardziej , choć i teraz cena nie za wysoka pszenicy i tym bardziej skupy będą kombinować jak by tu rolnika uskubać .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

ludzie przechodzą z mleka na świnie a ten mówi ze hodowla upada. Nie wiem co bierzesz ale łam to na pół.

2021 zaraz będą redukować mleko w Polsce bo za dużo krowy,  Krowy mają większy wpływ na klimat niż samochody. Z dwóch powodów Kolejnym ważnym czynnikiem związanym z hodowlą bydła, która przyczynia się do powiększania efektu cieplarnianego, jest metan wydzielany przez zwierzęta. Jedno zwierzę uwalnia do atmosfery nawet 300 litrów metanu dziennie. A nasz a kochana UNIA  teraz obrała taki kształt ekologia .

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, micgal39533 napisał:

No my planujemy po nowym roku sprzedać bo później to różnie może być, nie ma tego dużo ale zawsze coś, ja TBU

15 godzin temu, adrianooo1234 napisał:

Ja z TJE u mnie płacą 660 brutto

Podpisana umowa na pszenice 25 ton na przyszły tydzien, 670 netto. Ekoplon TSZ

• 0
Opublikowano
48 minut temu, galan99 napisał:

2021 zaraz będą redukować mleko w Polsce bo za dużo krowy,  Krowy mają większy wpływ na klimat niż samochody. Z dwóch powodów Kolejnym ważnym czynnikiem związanym z hodowlą bydła, która przyczynia się do powiększania efektu cieplarnianego, jest metan wydzielany przez zwierzęta. Jedno zwierzę uwalnia do atmosfery nawet 300 litrów metanu dziennie. A nasz a kochana UNIA  teraz obrała taki kształt ekologia .

Przepraszam ale ch*j ich nie bierze za przeproszeniem bo idą inwestycje tam gdzie hodowla trzody i kasę płacą konkret za zboże w porownaniu do skupów zbóż to jak to jest?

• 0
Opublikowano

" podpisany kontrakt z krowiarzem" co dwa tygodnie bierze po 1200 kg pszenicy płatność przy załadunku 750 brutto za tone ma podesłać gołębiarza na stały odbiór. Obowiązuje cena dnia. Stasiu co ty na to?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Przepraszam ale ch*j ich nie bierze za przeproszeniem bo idą inwestycje tam gdzie hodowla trzody i kasę płacą konkret za zboże w porownaniu do skupów zbóż to jak to jest?

To zobaczymy jak to wszystko się potoczy z ASF , jeśli w zachodniej części Polski , może są ustalone miejsca gdzie nie będzie ASF  w Polsce by wybrani z wybranych mogli trzymać świnie , tak samo będzie z bydłem . Zobaczymy już nie długo jak zostanie przedstawiony plan dopłat na 2021 rok jakie będą zobowiązania ,

Do ceny pszenicy , to tuczarnie mogą płacić i po 100 zł przy tych cenach za świnię obecnie .

Tylko strona wschodnia nie ma tuczarni już dawno i nikt nie zapłaci dobrej ceny za pszenicę .

Poczekajmy do żniw zobaczymy co się zmieni na lepsze .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

" podpisany kontrakt z krowiarzem" co dwa tygodnie bierze po 1200 kg pszenicy płatność przy załadunku 750 brutto za tone ma podesłać gołębiarza na stały odbiór. Obowiązuje cena dnia. Stasiu co ty na to?

Może do ciebie to coś znaczy dla mnie ,takie ilości nic nie znaczą 2,5 tony na miesiąc ,ani nie transport do żniw

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Upada hodowla świń w Polsce , na Ukrainie rozwija się hodowla świnek , padną świnie , padną masarnie , ubojnie , wytwórnie pasz i cena pszenicy zanurkuje tym bardziej , choć i teraz cena nie za wysoka pszenicy i tym bardziej skupy będą kombinować jak by tu rolnika uskubać .

hmmm a twój poprzednik stasiek mówił że swinie nic nie mają do cen pszenicy ...  a jak skupy was skubią to mamy wolny kraj i wcale tam sprzedawć nie musisz 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Sumik napisał:

hmmm a twój poprzednik stasiek mówił że swinie nic nie mają do cen pszenicy ...  a jak skupy was skubią to mamy wolny kraj i wcale tam sprzedawć nie musisz 

Nie musowo to gdzie sprzedać , transport kosztuje , już nie o mnie chodzi ale są obszarowcy co sprzedają maks 700 zł brutto pszenica , Lubelskie , Zamojskie i typ nie wyślą pszenicy 700 kilometrów lub i więcej bo nie opłacalne , nie takie to wszystko proste jak się wydaje .

• 0
Opublikowano

galan a co Cie obszarowcy obchodzą ??? każdy ma swój ogródek i niech pilnuje swoich kamyków :) a skupu czy to mieszalnie czy  młynu transport nie kosztuje ?

• 0
Opublikowano

W tym temacie zawsze musi być jakiś wieszcz, inaczej byłoby nudno. Przed galanem aktywnie udzielał się niejaki JozB zapowiadając szumnie podwyżki bo w jakimś stanie nie dali rady zasiać qq ze względu na pogodę 🤣 W połowie wiosny przepadł razem z dobrymi cenami pszenicy

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

To zobaczymy jak to wszystko się potoczy z ASF , jeśli w zachodniej części Polski , może są ustalone miejsca gdzie nie będzie ASF  w Polsce by wybrani z wybranych mogli trzymać świnie , tak samo będzie z bydłem . Zobaczymy już nie długo jak zostanie przedstawiony plan dopłat na 2021 rok jakie będą zobowiązania ,

Do ceny pszenicy , to tuczarnie mogą płacić i po 100 zł przy tych cenach za świnię obecnie .

Tylko strona wschodnia nie ma tuczarni już dawno i nikt nie zapłaci dobrej ceny za pszenicę .

Poczekajmy do żniw zobaczymy co się zmieni na lepsze .

Mam 50km do wschodniej granicy a puszczam na tuczarnie 60km dalej w stronę zachodu, to jak jest? 

Na wschodzie znam gospodarstwa co zrezygnowały z hodowli krów mlecznych z powodu braku pracowanika i przeszli albo na bydło mięsne albo na świnki.

Bujać to możesz kogoś ale nie mnie. 

• 0
Opublikowano

A w moim regionie świnek nie ma już praktycznie. Wszyscy likwidują. Nawet dla siebie praktycznie nikt nie trzyma a ci więksi gospodarze z większymi oborami przystosowanymi też albo zlikwidowali albo będą likwidować. Także to wszystko zależy od regionu tak widzę. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, micgal39533 napisał:

No my planujemy po nowym roku sprzedać bo później to różnie może być, nie ma tego dużo ale zawsze coś, ja TBU

Witam Ja też mam na sprzedaż pszenice i jęczmień.     Jestem z okolic Buska  nie wiesz może czy ktoś kupuje w okolicy aktualnie.?!

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Może do ciebie to coś znaczy dla mnie ,takie ilości nic nie znaczą 2,5 tony na miesiąc ,ani nie transport do żniw

Kasa jest, na transporcie do przodu jestem no i cena lepsza niż u pośrednika niewiadomo jaka cena będzie późnniej ja zadowolony i kupujący .na targu by płacił po 900 a dla mnie cena ok. Niech przyjerzdza i kupuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v