Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
46 minut temu, msjaro napisał:

Dzis podpisane do portu za 704 netto już z odbiorem, lepiej nie będzie. Doczekałem się 7 z przodu i sprzedaję

Podaj jakieś szczegoly , daleko do portu kto kupuje?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, msjaro napisał:

Dzis podpisane do portu za 704 netto już z odbiorem, lepiej nie będzie. Doczekałem się 7 z przodu i sprzedaję

Gdzie się podziałeś podaj nazwę tego co tak chinie płaci 704 netto bo napisać to sobie można że podpisane i 7 z przodu kiedyś będzie .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, ws71 napisał:

Wszyscy tyle płacą tylko drobny szczegół max 80km od portu,ode mnie już 50zł/t[180km]

To wam tylko pogratulować takich cen bo od nas do portu to 700 km w jedną stronę .

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Przed chwilą, ws71 napisał:

Wszyscy tyle płacą tylko drobny szczegół max 80km od portu,ode mnie już 50zł/t[180km]

To wam tylko pogratulować takich cen bo od nas do portu to 700 km w jedną stronę .

to gdzie Ty zboże siejesz? na Kasprowym ?

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin34 napisał:

Co to

Chyba orzeszki ziemne.

4 godziny temu, marks50 napisał:

Ciągnie koleją ??? Nawet nie wiedziałem że do Lublina dociągneli szeroki tor :)

Kiedys w top agrar byl artykul ze jest nitka szerokich torow z ukrainy gdzies w okolice kielc , i tam jakis izraelski biznesmen wybudował magazyny zbozowe nastawione na import zboza koleją z ukrainy.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Chyba orzeszki ziemne.

Kiedys w top agrar byl artykul ze jest nitka szerokich torow z ukrainy gdzies w okolice kielc , i tam jakis izraelski biznesmen wybudował magazyny zbozowe nastawione na import zboza koleją z ukrainy.

Konkretnie Złote ziarno

Spezedawałem w Lubelli i rozładowywali z wagonów jakieś szare ziarno. Myślałem, że to żyto. Paracownik, że to wysokobiałkowa pszenica z ukrainy.

Edytowane przez ansu
  • 0
Opublikowano

Co wy się wogóle dziwicie ? że  pszenica tania a koszty wysokie? W Polsce nie pomoże żadne 500plus tylko gospodarz który posprząta z zagrody "obcych"  Kilka lat było dobrze co nie ? a teraz podkręcają nam śrubę i drenują kieszenie, a rząd nic nie zrobi, lewica wszystko wyprzedaa w obce ręce. Dlaczego ludzie jadą za chlebem na zachód ? Dopóki nie wstaniemy z kolan będziemy kolonią do ciągniecia kasy. Nie mamy nic polskiego .  Ale taki naród stoi obojętnie , pozostaje czekać tylko na rozbiór Polski chociaż nie ma co rozbierać niech murzyny dalej robią na zachód . Może jestem pesymistą... Pszenica dla mnie możę być i po 100zł tylko żeby można było się utrzymać i rozwijać z produkcji, a nie wegetować na kredycie...

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Jak to zrobić jak pajace jeżdzą albo już są w Brukseli i żebrają aby uwalić dopłaty czy inne dotacje bo chcą ukarać rząd ale rząd się wyżywi jak mawiał nie zapomniany rzecznik za PRL tylko ludzie dostaną po tyłku 

610 pasza br i można się na rozwijać

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v