Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

a jak ceny kukurydzy mokrej ? bo mi sie cos o uszy obiło ze podobno ma byc marne 380 netto , ale oficjalnych cennikow narazie nie mają , wiec ciekawe czy by sie oplacilo w tym roku suszyc kukurydze oczywiscie placac za usluge suszenia 

• 0
Opublikowano

Wiadomo że po ubiegłym roku firmy będą chciały sobie odbić straty i grać na zniżki dodatkowo sprzyjają temu niskie ceny zbóż

• 0
Opublikowano

Tu masz rację, a nastroje w firmach skupowych nie są wesołe, bo nikt nie chce sprzedawać, w skupach kolejek nie ma. Ci co mają zboża przynajmniej na jedno auto sprzedają do większych skupów. Lokalesi sami sobie wykopali ten dołek.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, marcinxxxx napisał:

Tempa nabierze. Tępy to ty jesteś. Oj Stasiu przyznaj się, byłeś na  wczasach w Bananowej Republice. Ale twój sobowtór Stasiek jakiś tam dzielnie dawał radę. :P

Dawciapny jak zawsze

• 0
Opublikowano

Ja już się obawiałem że na końcówce przednówku świnie poturbowały Staszka z głodu, ale widać robił nowe większe wstawienia, żeby nam mięska nie brakło.

Witaj ponownie.

Pszenica 600, psieżyto 530 brutto. Gdzieś bardziej skubią?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Długo mnie tu nie było kupiony jęczmień po 630 brutto

A nie mówiłem że stasiek daleko jeździ po towar - to gdzie po tyle wyrwałeś? Gruzja? Kazachstan? Zapodawaj fotki 

9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Oj Pawełku nic nie zmądrzałeś przez te 3 miesiące jqk mnie nie było ceny mizerne mimo rzekomo niskich zbiorów a gołębiarze ile dają w tym roku?

Ceny słabe, u nas 640 netto ale tragedii nie ma. Na rynku pewnie minimum 800 , nie mów że nie byłeś 

• 0
Opublikowano

@galan99 w gus-ie pracujesz? Powiem Ci że na chwilę obecną jesteś największym marudą a jednocześnie najlepszym naganiaczem dla podmiotów skupowych w okolicy. 😁

• 0
Opublikowano

Czyli robota galana. Skupowi zobaczyli lament że w stodole się nie mieści i obniżyli😉

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

@galan99 w gus-ie pracujesz? Powiem Ci że na chwilę obecną jesteś największym marudą a jednocześnie najlepszym naganiaczem dla podmiotów skupowych w okolicy. 😁

Nie jestem naganiaczem naganiaczem wszyscy  powiozą do tych skupów już zeszłym roku było przerabiane aj będzie cena 1000 zł a na wiosnę cena w dół a tak miała rosnąc cena ?

• 0
Opublikowano

No zawiozą, ale powtarzanie 3 razy dziennie ile to pszenicy jest u was na wsi na pewno nie uzdrowi rynku

• 0
Opublikowano

Nie ma hodowli świń w polce tylko tuczarnie na zachodniej paszy gotowej co jakiś dogląda i dostanie za to parę groszy za sztukę , bydła mało . 

To kto ma zjeść tą pszenicę jak każdy sieje .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Wszystko podrożeje. Piekarz będzie musiał koszty pracowników przenieś na cenę bułeczek i chleba. 

I tak dalej. A rolnik ciągle ruch...ny na każdym kroku. 

Tym bardziej będzie wyzyskany rolnik bo będą szukać oszczędności na taniej pszenicy i trzeba będzie sprzedawać po tyle ile dadzą .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Co ma giełda do pilskiej pszenicy jak Ukraina ma gdzieś tą giełdę , Węgry maja pszenicy dużo Polskie tiry wiozą do pilski po co jak u nas jest nadmiar bo jest taniej tam prosta polityka .

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Pszenicy jest bardzo dużo o wiele więcej od zeszłego roku jak tu piszą nikt się nie wychyla do sprzedania , będą sprzedawać bliżej listopada w tedy będzie jazda .

Myślę że jazda zacznie się po nowym roku no chyba że ludzie spanikują wtedy może być nieciekawie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v