Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

pieprzysz trzy po trzy jak zawsze a jakieś dziwne klakiery ci lajki dały co pewnie też nic nie mają pod deklem

mały  może tylko chcieć drożej sprzedać a tak naprawdę jest skazany na lokalne skupy co mu oni cenę podyktują.

co do nawozów to sypnie tyle ile budżet mu na to pozwala a przede wszystkim tyle ile uważa aby dobry plon uzyskać. nie kupi tanio nawozów i środków w dużych ilościach bo po prostu tyle nie zużyje a nie będzie ich kupował na 3 lata 🤣

okradać to siebie sam możesz z rozumu ale nie ma się co dziwić jak Ty liberał z krwi i kości to i rozumu brak

a w przypadku małego producenta zbóż działającego solo to jest bariera nie do przeskoczenia

Poziom wypowiedzi przedszkolaka ,  przeczytaj najpierw z zrozumieniem to co kolega napisał!

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Poziom wypowiedzi przedszkolaka ,  przeczytaj najpierw z zrozumieniem to co kolega napisał!

partię twoich idoli ze schetyną, nitrasem, szczerbą, kopaczką itp nic nie przebije.

dla nich pszenicę mogłeś produkować i do 80lat a to czy by była po 200zł czy po 1000zł to koło h*ja leżało

• 0
Opublikowano

Racyl maly dużego nigdy nie dogoni,bo duży szybciej biegnie do przodu ,świata nie zmienisz ,albo sie dostosujesz albo wypadasz z gry -zmeniasz zawód

• 0
Opublikowano (edytowane)

Kujawsko-pomorskie, czy sprzedajesz 10 ton czy 100 , cena podobna, max 10-20 różnicy. A Ty Miwigos myślisz, że na tych swoich 100 ha jesteś królem? 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

partię twoich idoli ze schetyną, nitrasem, szczerbą, kopaczką itp nic nie przebije.

dla nich pszenicę mogłeś produkować i do 80lat a to czy by była po 200zł czy po 1000zł to koło h*ja 

Nadal wypowiedź przedszkolaka zero wspólnego z poprzednim postem . Proponuję powrót do szkoły i naukę czytania z zrozumieniem .

• 0
Opublikowano
5 minut temu, piotreku1 napisał:

Nadal wypowiedź przedszkolaka zero wspólnego z poprzednim postem . Proponuję powrót do szkoły i naukę czytania z zrozumieniem .

piotruś unia dała to wziołeś maszyny a jakby z uni nic nie było to i sprzętu za ta pszeniczkę ze 100ha byś tyle nowego  nie kupił

I teraz Pan na włościach z tego liberalnego rolnika piotrusia

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ja to jestem ciekawy w czym jest problem, Wy potentaci zbożowi macie problem, że mniejsi rolnicy wyprzedają towar?

Towaru nie będzie to będziecie trzepać kasiorę ! I dla wicherka w końcu zwróci się magazyn

Magazyny  zwracają się w jeden rok  ! Gdyby mali producenci przetrzymali towar to cena by automatycznie wzrosła ale jak są  "  BARANY " w kolejce to trzeba je  strzyc  !

• 0
Opublikowano

Ja u siebie żadnych kolejek nie widzę. kązdy jak zwykle trzyma. nie wiem gdzie te wasze barany

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, racyl napisał:

Ja u siebie żadnych kolejek nie widzę. kązdy jak zwykle trzyma. nie wiem gdzie te wasze barany

To w Twoich stronach ludzie mają głowy do interesu ( na karku ) to im się chwali !

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

piotruś unia dała to wziołeś maszyny a jakby z uni nic nie było to i sprzętu za ta pszeniczkę ze 100ha byś tyle nowego  nie kupił

I teraz Pan na włościach z tego liberalnego rolnika piotrusia

Jak była ziemia po 15, 20tys trzeba było brać kredyt i kupować  i też byś miał 100, 200ha  ale nie bo by było trzeba robi piątek świątek od rana do wieczora . Lepiej siedzieć i nic nie robić A innym zazdrościć.  Teraz to socjal PiS daje to na flaszkę i cmiki starczy ale już nie długo bo inflacja zaczyna galopowac . Ale może nasz kochany rząd wprowadzi ustawowy zakaz inflacji  😄

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Kupię owies gęstość powyżej 50,place gotówką ,ilości całosamochodowe loco PZL 

pewnie cena 400zł /t 😂

• 0
Opublikowano
30 minut temu, piotreku1 napisał:

Jak była ziemia po 15, 20tys trzeba było brać kredyt i kupować  i też byś miał 100, 200ha  ale nie bo by było trzeba robi piątek świątek od rana do wieczora . Lepiej siedzieć i nic nie robić A innym zazdrościć.  Teraz to socjal PiS daje to na flaszkę i cmiki starczy ale już nie długo bo inflacja zaczyna galopowac . Ale może nasz kochany rząd wprowadzi ustawowy zakaz inflacji  😄

jeszcze nie widziałem żeby ktoś przy zbożach, rzepaku czy burakach w niedzielę robił oprócz koszenia. ludzie na wsi bogobojni także bajer ci się nie udał

mam zboże ale tylko do zmianowania produkcji warzywniczej i jagodowej. przy tym akurat nie ma przeproś czy to niedziela czy inne święto nie mówiąc już o zbiorach ale jak wpiernicyz sie robal czy grzyb to się nie świętuje .

Inflacja wszystkich dotyka oprócz twojej pszeniczki w magazynie bo co roku na tym samym poziomie

• 0
Opublikowano

Panowie, to moja wina. Przepraszam za Racyla. ale ten osobnik ma obsesję na mim punkcie bo dre z niego łacha w innym temacie przy kazdej możliwej okazji. Dyskusja z nim jest o tyle ciekawa że wywala argumenty od czapy a zawsze kończy sie na wyzywaniu od liberalów, postkomunistów LGBT albo  niemieckich agentów , Tuskowych zdrajców , wrogów PISocjalizmu itp, itd. On już tak ma  

• 0
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Ulman napisał:

Panowie, to moja wina. Przepraszam za Racyla. ale ten osobnik ma obsesję na mim punkcie bo dre z niego łacha w innym temacie przy kazdej możliwej okazji. Dyskusja z nim jest o tyle ciekawa że wywala argumenty od czapy a zawsze kończy sie na wyzywaniu od liberalów, postkomunistów LGBT albo  niemieckich agentów , Tuskowych zdrajców , wrogów PISocjalizmu itp, itd. On już tak ma  

znamy wszystkie te twoje argumenty wszystko dać bogatym a  biednym nic albo wygonić za kilka złoty do roboty u chłopa a póżniej nabijać się i wyzywać biednych od dziadów to jest twoje motto przewodnie

nikomu nie żałuje że socjal bierze i nie robie z tego czegoś czego można pozadrościć. ale jak ktoś jak to powiedziałeś dziadem sie urodził to i dziadem pozostanie że nawet 500zł będzie mu szkoda

jak już być bogatym to z klasą a nie szukać ubrań w szmateksie za złotówkę

co do pszenicy to każdy nauczył się magazynować i już w obecnych latach nie ma kolejek pod skupami

Edytowane przez racyl
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Magazyny  zwracają się w jeden rok  ! Gdyby mali producenci przetrzymali towar to cena by automatycznie wzrosła ale jak są  "  BARANY " w kolejce to trzeba je  strzyc  !

To jest prawda ale tego nikt nie zmieni zawsze będą wieźli pod kombajnu i to wszyscy na raz zasypią skupy na 1 miesiąc do przodu .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

znamy wszystkie te twoje argumenty wszystko dać bogatym a  biednym nic albo wygonić za kilka złoty do roboty u chłopa a póżniej nabijać się i wyzywać biednych od dziadów to jest twoje motto przewodnie

nikomu nie żałuje że socjal bierze i nie robie z tego czegoś czego można pozadrościć. ale jak ktoś jak to powiedziałeś dziadem sie urodził to i dziadem pozostanie że nawet 500zł będzie mu szkoda

jak już być bogatym to z klasą a nie szukać ubrań w szmateksie za złotówkę

co do pszenicy to każdy nauczył się magazynować i już w obecnych latach nie ma kolejek pod skupami

Na Podkarpaciu przy każdym skupie długie kolejki "BARANÓW " przejechać nie można

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie mały czy duży wiezie gdzie lepiej płacą bez znaczenia na wielkość skupu. A z nawozami na pewno trochę taniej kupią nie ma co zaprzeczać. Ale myślę że gdyby zabrali dopłaty lecą małe i duże.

Pszenica w Grabowcu 630 pasza 660 konsumpcja. 

Nazwozy zakupione. Sól 1512, polidap 2019, saletrzak 1060. Ceny brutto worki BB.

Edytowane przez Damianek20
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v