Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie chcę wyjść na idiotę ale w wielu pewnietak mnie tak nazwie

Już minęło 10 miesięcy od poprzednich zbiorów ceny były lepsze i gorsze, ale w tym temacie 90% postów to nie to jakie są ceny tylko jakie będą? 

Powiem wam słabi z was analitycy i pojęcia o świecie nie macie, nie macie pojęcia o zbiorach, zapasach, spasaniu, spekulacji również. Żyjecie w we własnym świecie i nic nie umiecie zinterpretować, chcecie żeby z ha słabej klasy gleby zostało wam bez dopłat ile ? podstawowe pytanie na jaki zysk się nastawiamy i za jaką cenę możemy sprzedać.

Sam gospodaruje na ponad 100 ha i nie wyobrażam sobie żeby sprzedawać zboże na raz, sprzedaje sobie do końca wiosny i ceny uśredniam.

uważam że jak 1000zł z ha bez dopłat zostanie to dobrze, jak 2000 to super i więcej nie oczekuje, bo więcej nigdy nie będzie, i nie dość tego trzeba było liczyć nawet średnią z 5 może 10 lat. Nawozy i środki do produkcji mam już kupione w większości przed zimą.

i w.... się można jak znowu pie...... o cenach o których nie macie zielonego pojęcia, a najgorsze w tym że nic się nie sprawdza a wy nie wyciągacie wniosków. Nie rozumiecie że przemysł trzyma tak ceny jak chce.

no i tyle w temacie?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kniaziu napisał:

Czy żeś ty się gościu z uja urwał? Znasz takie pojęcie jak pomoc sąsiedzka? Pewnie nie, bo to nie po pisiorsku tak bezinteresownie,  a ja byłem pomóc 62 letniemu sąsiadowi w zaladunku, tak jak i On mnie niekiedy pomaga. Zajmij się może tym co najlepiej potrafisz czyli skupem i spekulacją zamiast obsrywać kazdy temat, chyba że i za to ci płacą. 

Ps 

Czy jest tu na forum ktoś, komu udało się  skutecznie tego k.... zablokować na swoim koncie i podzieli się tą cenną informacją ? 

Ponawiam pytanie.

• 0
Opublikowano
51 minut temu, pawelek98 napisał:

Już minęło 10 miesięcy od poprzednich zbiorów ceny były lepsze i gorsze, ale w tym temacie 90% postów to nie to jakie są ceny tylko jakie będą? 

Powiem wam słabi z was analitycy i pojęcia o świecie nie macie, nie macie pojęcia o zbiorach, zapasach, spasaniu, spekulacji również. Żyjecie w we własnym świecie i nic nie umiecie zinterpretować, chcecie żeby z ha słabej klasy gleby zostało wam bez dopłat ile ? podstawowe pytanie na jaki zysk się nastawiamy i za jaką cenę możemy sprzedać.

Sam gospodaruje na ponad 100 ha i nie wyobrażam sobie żeby sprzedawać zboże na raz, sprzedaje sobie do końca wiosny i ceny uśredniam.

uważam że jak 1000zł z ha bez dopłat zostanie to dobrze, jak 2000 to super i więcej nie oczekuje, bo więcej nigdy nie będzie, i nie dość tego trzeba było liczyć nawet średnią z 5 może 10 lat. Nawozy i środki do produkcji mam już kupione w większości przed zimą.

i w.... się można jak znowu pie...... o cenach o których nie macie zielonego pojęcia, a najgorsze w tym że nic się nie sprawdza a wy nie wyciągacie wniosków. Nie rozumiecie że przemysł trzyma tak ceny jak chce.

no i tyle w temacie?

Kolego 1000 zł zysku + dopłata niech te 1000 zł  = 200 000 tys jak 100 hektarowe gospodarstwo to cieniutko jest 2 większe awarie awarie i plajta .

U mnie ma taki jeden 150 ha to nieraz bywa ze na naprawy maszyn wyda pond 100 000 tyś , maszyny były kupione nowe ale kilka lat i się psuja .

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Kolego 1000 zł zysku + dopłata niech te 1000 zł  = 200 000 tys jak 100 hektarowe gospodarstwo to cieniutko jest 2 większe awarie awarie i plajta .

U mnie ma taki jeden 150 ha to nieraz bywa ze na naprawy maszyn wyda pond 100 000 tyś , maszyny były kupione nowe ale kilka lat i się psuja .

Wrzuć rachunek

• 0
Opublikowano
35 minut temu, jahooo napisał:

Blokada działa tylko na urządzeniach mobilnych, w przeglądarce na kompie nie

Nieprawdą jest co napisałeś, gdyż loguję się z telefonu lub tabletu  które są podejrzewam mobilne.

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie na komórce nie widzę wypowiedzi osób, które zablokowałem, mogę każdą ręcznie rozwinąć , jeśli chcę, ale domyślnie są ukryte. Na telefonie nie korzystam z apki, tylko z przeglądarki

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano

U mnie także przeglądarka i to nie dziala więc widzisz jahoo widocznie trafiłem na geja lub stalkera .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

100 000 tyś  na naprawe maszyn ? To te maszyny chyba diamentami sa wysadzane 😄 pełno dzieci na tym forum .

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, pawelek98 napisał:

no i tyle w temacie?

Z tymi cenami i spekulacjami to się z Tobą zgodzam w 100%. 

Ale jakby mi miało zostać 1000zł z hektara zysku to po co robić? U mnie w okolicy płacą za dzierżawe 800-1200zł i dopłata jest moja. Także może lepiej oddać w dzierżawe, zapalić grilla, pić piwko i patrzeć jak murzyn jeden z drugim robi od świtu do nocy i robi nam na kapelusz...

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Dawid727 napisał:

Rola Człuchów ma już cennik na żniwa. Pszenica psszowa 630 żyto 530 pszenżyto 550 jęczmień 600.

nO do takich cen trzeba się powoli przyzwyczaić

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Ale jakby mi miało zostać 1000zł z hektara zysku to po co robić? U mnie w okolicy płacą za dzierżawe 800-1200zł i dopłata jest moja. Także może lepiej oddać w dzierżawe, zapalić grilla, pić piwko i patrzeć jak murzyn jeden z drugim robi od świtu do nocy i robi nam na kapelusz...

wg mnie jak tysiąc zostaje to jest git. 4-5 ton pszenicy średnio po 600zl to koszty. A powyzej 5 ton to dopiero zysk

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

bo jestem poje...... i te gospodarzenie to bardziej hobby, moje dzieci może i tak zrobią kto wie

7 godzin temu, jahooo napisał:

I uważasz, że obrażając innych czynisz się lepszym człowiekiem i specjalistą od cen ?

właśnie że się nie uważam za specjalistę od cen, a kogo obrażam fachowców od cen co żyją marzeniami  patrząc na te forum to co niektórzy mobbing uparwiają

6 godzin temu, daizor napisał:

Wrzuć rachunek

6 godzin temu, galan99 napisał:

człowieku czy ty normalny jesteś? 

mam dwie valtry jedna 1997, druga 2011 to chyba w nich bym skrzynie biegów na raz wymienił za tą kasę

idź do szkoły i zera naucz się dodawać

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, piotreku1 napisał:

100 000 tyś  na naprawe maszyn ? To te maszyny chyba diamentami sa wysadzane 😄 pełno dzieci na tym forum .

Jakimi diamentami generalny remont kombajnu 60 tyś dwa dwa traktory Fenda w jednym skrzynia w drugim przedni napęd z kosztem robocizny kosztowało to wszystko 100 tyś .

• 0
Opublikowano

Każdy może przedstawić własne zdanie, od tego jest forum. A sypanie epitetami na kogoś, kto chce się wypowiedzieć i ma jakieś argumenty, lepsze czy gorsze, jest poniżej krytyki. Masz argumenty za lub przeciw, przedstaw je. Cena w lubelskim na paszową otrzymuje się między 720 a 740 brutto. O cenach na żniwa nikt nie chce rozmawiać i nikt nie pisze żadnych umów konraktacyjnych. Panuje wielka niepewność, bo wystarczy trochę zmian w pogodzie i zapowiadane ekstra plony szlag trafi. Co komu z pięknej pszenicy, jak w żniwa będzie lać przez 2-3 tygodnie ?

• 0
Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do firmy co jeszcze dwa tygodnie temu chcieli kontaktować po 640 a dzisiaj już nie za bardzo...Też czekają. Wielka niewiadoma na rynku...u mnie w okolicy zboża piękne. Pszenice zaczynają się kłosić... najbliższe dwa tygodnie ma być po 25-30 bez opadów. Także jeszcze trochę trzeba tej wody...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, kniaziu napisał:

U mnie także przeglądarka i to nie dziala więc widzisz jahoo widocznie trafiłem na geja lub stalkera .

Widzę stasiu że nie dam sobie z tobą rady.  Więc o jedno tylko proszę, nie otwieraj szeroko pod każdym moim postem buzki gdyż jestem hetero i nic ci nie skapnie.

• 0
Opublikowano

Jakimi diamentami generalny remont kombajnu 60 tyś dwa dwa traktory Fenda w jednym skrzynia w drugim przedni napęd z kosztem robocizny kosztowało to wszystko 100 tyś .

100 tyS!!! to jednak nie ,,100 000tyś'' - to wiele zmienia, jakieś 99,9 milionów ;D

• 0
Opublikowano

Naucz się czytać to co napisałeś albo wróć do szkoły  😄  ,,100 000 tyś "

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v