Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
18 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ja nie sieje żadnej paniki, wyrażam swoje zdanie, a Wy optymiści wzrostu cen macie chyba nie poukładane w głowie, bo jak ktoś ma odmienne zdanie od razu jest "siewcą paniki"

Mi to wisi jaka cena będzie na rynku, ja swoje zarobie czy będzie wysoka czy niska jako handlowiec, jako rolnik natomiast oczekuje najwyższej ceny,

Gospodarstwa państwowe nie robią kontraktów terminowych, sprzedają zboże w przetargach!!!!!!

Gospodarstwa wokół mnie znam osobiście, jeżdżę, pije wódkę i wiem co mają i co zamierzają, to proszę nie próbuj tłumaczyć swojej teorii wzrostu cen na moim przykładzie.

Mam ofertę na browar z nowych zbiorów. 725 netto. Iść w to ? 

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, JozB napisał:

Jeżeli  sami dzwonią po pszenicę i kukurydzę, prawie codziennie zresztą, myślący człowiek sam wysnuje wnioski czy zanosi się na spadki czy wzrosty. U nas nie widać, żeby kolejki na skupach były. A towaru z miesiąca na miesiąc coraz mniej, no i zmowa cenowa nie będzie trwała wiecznie. A jak pan mróz ukarze klapsem tych forum co chcą, by inni na nich wiecznie robili, bo oni chcą więcej, to wiosną może okazać się, że bedzie po 3 zł za świniaki, a zboże po 900 lub więcej. Karma wraca. Trzeba tylko poczekać Stasiek

jaki napisałeś to jako osoba starsza niż 15 czy 16-latek to współczuję wszystkim, którzy mają wątpliwą przyjemność Cię znać... No chyba że jesteś jeszcze dzieckiem, to można zrozumieć

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ja nie sieje żadnej paniki, wyrażam swoje zdanie, a Wy optymiści wzrostu cen macie chyba nie poukładane w głowie, bo jak ktoś ma odmienne zdanie od razu jest "siewcą paniki"

Mi to wisi jaka cena będzie na rynku, ja swoje zarobie czy będzie wysoka czy niska jako handlowiec, jako rolnik natomiast oczekuje najwyższej ceny,

Gospodarstwa państwowe nie robią kontraktów terminowych, sprzedają zboże w przetargach!!!!!!

Gospodarstwa wokół mnie znam osobiście, jeżdżę, pije wódkę i wiem co mają i co zamierzają, to proszę nie próbuj tłumaczyć swojej teorii wzrostu cen na moim przykładzie.

Też pije wódke z roznymi osobami i nie jaram sie tym:) Z której czesci PL pochodzisz?

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Sprawdzalem ile kosztuje zboże np na Rumuni to kukurydza sucha jest między 500-580 zł/t 

Skończ pier**lić.

https://www.olx.ro/oferte/q-porumb-boabe/

cena tam leci po mniej więcej 70 - 80 rumuńskich baniek

rumuńska bania stoi u nas jakieś 0,9 zł.

Więc 750 bani x 0,9 zł = 675 zł.

Pieprznąłeś ceną przynajmniej o 100 zł za niską. Po drugie zapytaj Białego po ile by ci przywiózł tą kukurydze z rumuni, jeśli nawet miał by tam pustą patelkę i szukał powrotu do PL. Bo myślę że za 200 zl/t mógł by się nadal zastanawiać.

Jakieś 1500 km jest do zagłębia Polskich paszarni w centralnej PL.

A transport za 100 zł/t raczej nie ma na tej ziemi już takiego desperata który by pojechał za taką stawkę na tej trasie.

Więc średnio licząc cenę kukurydzy u nich 675 zł/t + transport przez desperata z nożem na gardle aby tylko na leasing zarobić 150zł/t = 825 zł/t

Oj biznesman z ciebie jak z koziej d*py trąba. Ja też handluję zbożem i co to znaczy że mam pajaca rżnąć i propagandę? W żniwa kupiłem 20 t pszenżyta prosto z pola i sprzedałem na drugi dzień zarabiając na tym 120 zł/t (bo 30 zł/t kosztował transport który wynająłem) bo nie mam własnego auta korzystam z giełdy. Tylko takie dile mnie interesują i po co mam się spuszczać nad zarobkiem 10zł/t i rżnąć idiotyczną propagandę na jakimś kretyńskim forum co każdy ma w d*pie takie pisanie kłamstw o jakiejś rumuni i innej propagandzie.

Ludzie nie szanują swojej pracy i psują rynek w każdej branży bo wszędzie znajduje się pajac który przychodzi i zaniża stawki, widzę że ty jednym z nich skoro zniżasz się do poziomu spekulacji na forum którego 95% użytkowników to dzieciaki w wieku 15 - 19 lat mające w d*pie twoje wywody, a 5% to ludzie doświadczeni którzy także przymrużają oko na takie rewelacje.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Skończ pier**lić.

Pieprznąłeś ceną przynajmniej o 100 zł za niską. Po drugie zapytaj Białego po ile by ci przywiózł tą kukurydze z rumuni, jeśli nawet miał by tam pustą patelkę i szukał powrotu do PL. Bo myślę że za 200 zl/t mógł by się nadal zastanawiać.

A transport za 100 zł/t raczej nie ma na tej ziemi już takiego desperata który by pojechał za taką stawkę na tej trasie.

Więc średnio licząc cenę kukurydzy u nich 675 zł/t + transport przez desperata z nożem na gardle aby tylko na leasing zarobić 150zł/t = 825 zł/t

Oj biznesman z ciebie jak z koziej d*py trąba. Ja też handluję zbożem i co to znaczy że mam pajaca rżnąć i propagandę? W żniwa kupiłem 20 t pszenżyta prosto z pola i sprzedałem na drugi dzień zarabiając na tym 120 zł/t (bo 30 zł/t kosztował transport który wynająłem) bo nie mam własnego auta korzystam z giełdy. Tylko takie dile mnie interesują i po co mam się spuszczać nad zarobkiem 10zł/t i rżnąć idiotę na jakimś kretyńskim forum co każdy ma w d*pie takie pisanie kłamstw o jakiejś rumuni i innej propagandzie.

Ludzie nie szanują swojej pracy i psują rynek w każdej branży bo wszędzie znajduje się pajac który przychodzi i zaniża stawki, widzę że ty jednym z nich skoro zniżasz się do poziomu spekulacji na forum którego 95% użytkowników to dzieciaki w wieku 15 - 19 lat mające w d*pie twoje wywody, a 5% to ludzie doświadczeni którzy także przymrużają oko na takie rewelacje.

To forum parę lat temu było coś warte ,teraz to kupę gimbazy nic więcej . Tak jak napisales z ta kuku rumuńska ,gościu walnie śmieszna cenę i reszta już ma gacie pełne bo kukurydza tania w Rumunii. Szkoda że jeszcze nie napisał że do tej kuku transport gratis 😂😂😂

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie tyle że forum jest mało warte, tylko bardziej gimbaza skończyła już 18 lat i bierze się za robienie biznesów. A że nie ma o tym zielonego pojęcia to napierdala po stawkach głodowych aby tylko klienta znaleźć.

Ale spokojnie, jak na wojnie, nie ma co się przejmować. Sami z czasem zbankrutują. Kiedyś martwiłem się o rolnictwo, ale teraz wiem że nie muszę, ja spokojnie sobie wykorzystuję wiedzę i umiejętności dzięki temu optymalizuję koszty, a niektórzy jadą na doradztwie reklam i firm agro, zachwalających dodatki ulepszacze, odżywki, 10 ciągnikach na 50 ha, wapnach granulowanych i pozostałych pierdołach które ciągną je na dno bo zysku wtedy już nie policzą xD

Tak samo będzie i tutaj jak on zacznie handlować zbożem z zarobkiem 10zł/t a nie przeżuci tego zboża co cargill czyli setki tys. ton, to jest w czarnej d.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Ja jeszcze chodziłem do szkoły , gdy przedmiotem obowiązkowym w średniej była ekonomia , dziś jak widać tego brakuje, ba, nawet z matematyką jest krucho.

A już o takim wspaniałym przedmiocie jak logika, to nie wspomnę.

• 0
Opublikowano
20 minut temu, damianzbr napisał:

Skończ pier**lić.

Oj biznesman z ciebie jak z koziej d*py trąba. Ja też handluję zbożem i co to znaczy że mam pajaca rżnąć i propagandę? W żniwa kupiłem 20 t pszenżyta prosto z pola i sprzedałem na drugi dzień zarabiając na tym 120 zł/t (bo 30 zł/t kosztował transport który wynająłem) bo nie mam własnego auta korzystam z giełdy. Tylko takie dile mnie interesują i po co mam się spuszczać nad zarobkiem 10zł/t i rżnąć idiotyczną propagandę na jakimś kretyńskim forum co każdy ma w d*pie takie pisanie kłamstw o jakiejś rumuni i innej propagandzie.

Co Ty wogóle do mnie mówisz?

po pierwsze to, że powiedziałem po ile można kupić kukurydze na Rumunii nie oznacza, że chcę ją tutaj ściągać xd Orientacyjnie patrzę jakie są ceny na rynkach zagranicznych, żeby wiedzieć czy paszarniom opłaca się importować towar i będzie tańszy od naszego.

Naprawdę ludzie jesteście otumanieni marzeniami o wzroście ceny, i Wam nic się nie przetłumaczy wszędzie węszycie spisek, jak ja bym Wam krzywdę chciał zrobić

pierodlisz jakieś farmazony i zrzucasz się do mnie jak ja bym sugerował komuś, że ma teraz sprzedać bo ja uważam że cena pójdzie na dół - TO CI ODPOWIEM NIE, NIE ROBIĘ TEGO

to jest FORUM CENY i tak samo jak Ty masz prawo marzyć o wzroście, ja mam prawo powiedzieć że cena może pójść w dół, BO TAK MYŚLę, A NIE MÓWIĘ ŻE TAK BĘDZIE

Przykładowe ceny na Rumunii:

https://www.olx.ro/oferta/vand-porumb-0-65-kg-IDbYEON.html#4f15fd33ee

https://www.olx.ro/oferta/vand-porumb-calitate-1-IDbYEIC.html#4f15fd33ee

https://www.olx.ro/oferta/vand-porumb-boabe-IDbYEjL.html#148d2d4d7e

https://www.olx.ro/oferta/porumb-IDbFyK2.html#148d2d4d7e

https://www.olx.ro/oferta/vand-porumb-IDbYEiG.html#148d2d4d7e

https://www.olx.ro/oferta/vand-porumb-boabe-IDbYBSM.html#ab6e0e46e3

tutaj proszę kalkulator walutowy:

https://cinkciarz.pl/kantor/kalkulator-walutowy

• 0
Opublikowano

Też mi coś nie pasowało w tej układance. W Rumunii była susza jak cholera, że nawet oziminy im usychały, a sucha kukurydza po 580 zł. Wychodzi na to, że te kontrolowane spadki w Polsce są po to, żeby wystraszyć tych ze słabszą psychiką. To wszystko jednak do czasu, bo w tym roku naprawdę jest mniej towaru w kraju, a te mityczne wielkie zapasy, które niby są, ale nikt ich nie widział to...

• 0
Opublikowano

Tu są w miarę aktualne cenniki zbóż w całej UE, aktualne w kraju z podziałem na regiony

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=2ahUKEwjVhbLT6fnfAhUDCywKHcmZA3kQFjACegQICBAC&url=http%3A%2F%2Fwww.rolpetrol.com.pl%2Fpliki%2Fmrirw-zboza%2F&usg=AOvVaw37TsSiync4KiYRwpBEK4oD

• 0
Opublikowano
58 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Naprawdę ludzie jesteście otumanieni marzeniami o wzroście ceny, i Wam nic się nie przetłumaczy wszędzie węszycie spisek, jak ja bym Wam krzywdę chciał zrobić

pierodlisz jakieś farmazony i zrzucasz się do mnie Jak ja bym sugerował komuś, że ma teraz sprzedać bo ja uważam że cena pójdzie na dół - TO CI ODPOWIEM NIE, NIE ROBIĘ TEGO

Stwierdzam że masz rozdwojenie jaźni.

Raz mówisz że wzrost cen to mrzonki, a po chwili  dodajesz że ty nic nie sugerujesz. Przypadek dla specjalistów z oddziału zamkniętego...

1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Teraz to ja już wiem na 100% żeś trąba nie biznasmen skoro kurs walut zamiast z NBP sprawdzasz na przelicznik cinkciaż.pl xD

Do tego wyszukując ogłoszenia w źródle które ja przytoczyłem nie popisałeś się elokwencją, a wręcz wystawiłeś się na pośmiewisko kopiując linki do najtańszych ogłoszeń. Kiedy są tam oferty także po 1, czy 0,9 rumuńskich jednostek walutowych za kilogram kukurydzy. Dlatego ja uśredniłem tą cenę i przedstawiłem jako 0,75 - 0,8 rumuńskich kopiejek/kg

Mało tego, na 90 % wydaje mi się że wiem gdzie mieszkasz i który to twój kanał na YT z filmami firmy twojego tatusia rzekomo usługowej która teraz niby bawi się w skup zbóż. A ty jesteś jakiś gnojek ze 18 lat który ma jeszcze malutkie pojęcie o świecie. Weź się lepiej za naukę jak chcesz coś osiągnąć.

• 0
Opublikowano

super rozmowa ciekawe czy skupy w takich krajach jak  Niemcy, Francja, Belgia  też pisza że w Polsce kukurydza i pszenica za darmo.

Romunia i Ukraina maja połączenie na południu z Morzem Czarnym i założę się że tam 80% zboza idzie mają tam wybudowane najnowocześniejsze porty przeładunkowe i nikt nie będzie się pchał w koszty transportu lądowego.

w Polsce brakuje zboża bo niema czym załadować statków i porty się wycofały z handlu a moze się okazać że tam będzie taniej bo przypłynie pełny statek z USA :-)

• 0
Opublikowano

Ten kolega ma ból d*py bo tatuś sprzedał pszenice w żniwa po 650-700netto bo trzeba było oddać za nawozy wzięte wiosną, więc szuka ujścia negatywnych emocji wnawiajac wszystkim te glupoty. Odpuśćcie mu - nastolatkowie tak mają 😉

Ja jeszcze mam z 30t pszenicy i ze 20t jęczmienia browarnego (białko koło 10), ale spokojnie sobie czekam..

Ostatnio widziałem że na giełdzie coś idzie do góry, a jak śnieg nie spadnie a przyjdą mrozy koło -20c w Polsce to luty marzec będą się zboża kręcić koło tysiąca i żadna Rumunia na to nie wywrze wpływu

• 0
Opublikowano

kupujący jak ma do wyboru oferty po 0,65 i po 0,9 wybierze tą tańszą opcję, a

skoro sugerujesz się tym, że jedno ogłoszenie jest po 0,9 lub po 1

u nas na olx i w gazetach też rolnik wstawi 1000 zł za jęczmień i to nie oznacza, że taką cenę dostanie

To Ty zbyt duża bystrością się nie popisałeś

Kursu walut nie wziąłem z NBP, żeby każdy mógł na szybko przeliczyć ile kosztuje ta kukurydza wpisując w kalkulator walutowy

bo nie każdy na tym forum, jak już zauważyłeś jest takim "biznesmenem" jak Ty

nie robimy żadnej transakcji, żeby każdy grosz był tu ważny, a Ty na siłę próbujesz sobie coś udowdnić

i Tu nie chodzi o uśrednianie, tylko możliwość zakupu w konkretnej cenie - pokazałem Ci ile to kosztuje, a Ty chytrzejszy od lisa uśredniasz cenę najniższych ogłoszeń, które są sprzedawalne i najwyższych, które są możliwe że wygórowane na ich rynku.

1 minutę temu, skywalker89 napisał:

Ten kolega ma ból d*py bo tatuś sprzedał pszenice w żniwa po 650-700netto bo trzeba było oddać za nawozy wzięte wiosną, więc szuka ujścia negatywnych emocji wnawiajac wszystkim te glupoty. Odpuśćcie mu - nastolatkowie tak mają 😉

Ja jeszcze mam z 30t pszenicy i ze 20t jęczmienia browarnego (białko koło 10), ale spokojnie sobie czekam..

Ostatnio widziałem że na giełdzie coś idzie do góry, a jak śnieg nie spadnie a przyjdą mrozy koło -20c w Polsce to luty marzec będą się zboża kręcić koło tysiąca i żadna Rumunia na to nie wywrze wpływu

Gdzie ja powiedziałem, że Rumunia będzie miała wpływ na cenę Polskiego zboża?

W Polsce kukurydza kosztuje 680-720 zł/t netto na gospodarstwie,

a informację o Rumunii podałem, dla ciekawości to jest forum to dzielenia się spostrzeżeniami

a że się oburzasz, bo nie może dojść do Ciebie fakt że gdzieś ludzie coś taniej sprzedają to już jest inna sprawa

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Ja też handluję zbożem i co to znaczy że mam pajaca rżnąć i propagandę? W żniwa kupiłem 20 t pszenżyta prosto z pola i sprzedałem na drugi dzień zarabiając na tym 120 zł/t

No ciekaw jestem jakich uzyles argumentow by zbic cene pszenzyta by zarobic na drugi dzien te 120zl... to dopiero musiala byc propaganda :)

1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Ludzie nie szanują swojej pracy i psują rynek w każdej branży

a moze tak po prostu maja noz na gardle a Ty 

jako ten 

2 godziny temu, damianzbr napisał:

pajac który przychodzi i zaniża stawki

patrzy by mniej zaradnych wydymac. 

I czym tu sie chwalic… 

Dymasz wszystkich w okolicy na ile sie da... chwalac sie tym na forum, nic dziwnego ze dazysz by zlikwidowac tych malorolnych.

• 0
Opublikowano

Moim zdaniem tylko przysłowiowy "Janusz Biznesu" wybiera najtańszą ofertę. Żadna szanująca się instytucja nigdy nie wybiera najtańszej oferty w przetargu (no chyba, że mój powiat na odśnieżanie mojego rejonu - 2 dni opadów śniegu i raz przejedzie piaskarka z pługiem podniesionym na 5-10 cm żeby za ciężko nie miał i wraca tym samym śladem :D  samorząd zadowolony - naród "wniebowzięty" :P ) 
Np. taki Egipt - pszenica na Matif po 200 ojro, w USA po 190 zielonych, a wszyscy co złożyli oferty zaoferowali się z cenami 250-260 dolarów i po 250 + fracht kupili, a przecież logika mówi, że spokojnie powinni znaleźć oferenta z ceną giełdową.

Skoro nadają takie mrozy to chyba zamiast sprzedawać to trzeba odwiać jęczmień i pszenicę jarkę ;) może będzie zapotrzebowanie na ziarno do siewu, tym bardziej że wszystko po kwalifikacie :D

• 0
Opublikowano
6 minut temu, pieter1991 napisał:

Moim zdaniem tylko przysłowiowy "Janusz Biznesu" wybiera najtańszą ofertę. Żadna szanująca się instytucja nigdy nie wybiera najtańszej oferty w przetargu (no chyba, że mój powiat na odśnieżanie mojego rejonu - 2 dni opadów śniegu i raz przejedzie piaskarka z pługiem podniesionym na 5-10 cm żeby za ciężko nie miał i wraca tym samym śladem :D  samorząd zadowolony - naród "wniebowzięty" :P ) 
Np. taki Egipt - pszenica na Matif po 200 ojro, w USA po 190 zielonych, a wszyscy co złożyli oferty zaoferowali się z cenami 250-260 dolarów i po 250 + fracht kupili, a przecież logika mówi, że spokojnie powinni znaleźć oferenta z ceną giełdową.

Skoro nadają takie mrozy to chyba zamiast sprzedawać to trzeba odwiać jęczmień i pszenicę jarkę ;) może będzie zapotrzebowanie na ziarno do siewu, tym bardziej że wszystko po kwalifikacie :D

Najniższa cena jest decydującym czynnikiem w przypadku, gdy towar jest jednorodny przykład: zakup żwiru

usługa jest szerzej pojętym produktem

• 0
Opublikowano
10 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Ktoś  mówił równowaga w przyrodzie musi być ,chodowcy  czy producenci zbóż  są skazani na siebie inaczej sięi nie da  Ta  zależność była i bedzie 

na tej ścieżce przeważnie pojawia się jeszcze pośrednik który chce na tym zarobić (najwięcej) kupić tanio od producentów a sprzedać drogo hodowcom

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jeszcze zależy o jakiej frakcji :P  
Niestety wszystko może być różnej jakości, nawet głupi piasek, a co dopiero zboże. Ja bym się bał najtańszej oferty na pszenice czy QQ bo różne kwiatki mogą wyjść

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, pieter1991 napisał:

Jeszcze zależy o jakiej frakcji :P  
Niestety wszystko może być różnej jakości, nawet głupi piasek, a co dopiero zboże. Ja bym się bał najtańszej oferty na pszenice czy QQ bo różne kwiatki mogą wyjść

Jak idę do biedronki kupić wodę to kupuje tą tańszą po 1 zł - Polaris, a nie po 2 żywiec zdrój, i tu paradoks bo jak przeczytasz skład to ta tańsza ma więcej składników mineralnych niż ta droższa

Jak masz do wyboru moją kukurydze po 100, i Andrzeja po 150 a jakość jest taka sama to chyba jasne, którą kupisz

Jak hodowca ma kupić kukurydzę i ma do wyboru:

Moja po 200 ziarno połamane do 5 %, i Andrzeja ziarno połamane 15 % po 150 to kupi oczywiście Andrzeja, bo co mu z tego że to jest połamane

• 0
Opublikowano

Jak masz pewność co do towaru to wtedy wybierasz tańszy, ale jak nie wiesz co to jest to musisz najpierw sam sprawdzić, nie? :) 
Jak dojdzie ziarno Antka za 100 tylko, że to praktycznie resztki z tego co zostawiło robactwo to też weźmie to najtańsze? :D

A Ty wiesz jaka jest ta kukurydza z Rumunii po 500? Chodzi mi o to, żeby nie sugerować ceny ogólnej najtańszymi ofertami niewiadomej jakości i pochodzenia, bo już jeden Pan tak robił i jakoś większość forum go nie polubiło, a Ty akurat wydajesz się w porządku gościem ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v