Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

A może to ktoś chce Ciebie zrobić? Od kiedy to jakiś tam skup jest wyznacznikiem ceny rynkowej? U nas płn mazowsze bez zmian 780-800netto . Ogłoś po 800 brutto na olx i zobaczysz że sprzedasz . Zbyt wielu z Was zapatruje się w giełdy i ceny skupów - czego dowodem jest ponad 100zł różnicy na tonie w skali kraju zapominając że są jeszcze hodowcy co potrzebują dziesiątki ton tygodniowo - skąd oni biorą zboże? Z Paryża? xD U nas wybierają wszystko co zostało 

Daj namiar jak zbierają co zostało, wrzucę im z 2500t

Jak będziecie do serca brali to co Staszek biadoli to wrzodów się dorobicie, jak cena z 880 netto max może zejść to 700? Jak nie ma takie podaży zboża, żeby można było mówić o tak ogromnych spadkach 

• 0
Opublikowano

Panowie Staszek moze i nie raz pierd... farmazony ale suma sumarum to blizej było i jest jego prognozom niz co niektórym tutaj co krzyczeli nie sprzedawac bedzie sie działo tralala bedzie po 1000. Sa rolnicy co sprzedadza po 700 do reki bo maja małe ilosc, nie maja przyczep sprawnych zeby dalej zawiesc itd tak było jest i bedzie. Kto ma wieksze ilosci nawet nie spojrzy na taki skup, poszuka dalej i znajdzie za 800 takie prawa rynku. U mnie w okolicy jest skup gdzie facet zawsze płaci 100 albo jeszcze mniej niz dalej  oddalone skupy i ludzie wożą z wyzej wymienionych powodów. Wszystko zalezy od regionu

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Wicherek a gdzie ta Twoja zółta karłowatosc co post  co krzyczałes ze na polach nic nie bedzie? jakos nie krzyczysz o niej ostatnio czyżby dodatek deszczu ją zmył? 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Mario81 napisał:

Panowie Staszek moze i nie raz pierd... farmazony ale suma sumarum to blizej było i jest jego prognozom niz co niektórym tutaj co krzyczeli nie sprzedawac bedzie sie działo tralala bedzie po 1000. Sa rolnicy co sprzedadza po 700 do reki bo maja małe ilosc, nie maja przyczep sprawnych zeby dalej zawiesc itd tak było jest i bedzie. Kto ma wieksze ilosci nawet nie spojrzy na taki skup, poszuka dalej i znajdzie za 800 takie prawa rynku. U mnie w okolicy jest skup gdzie facet zawsze płaci 100 albo jeszcze mniej niz dalej  oddalone skupy i ludzie wożą z wyzej wymienionych powodów. Wszystko zalezy od regionu

Kwestia ceny na skupie zależy też od jego kosztów

• 0
Opublikowano

Pogoda może jeszcze wszystko zmienić , prognozy dla mojego Podkarpacia na Lipiec i Sierpień nadaja ciągły deszcz a Czerwiec susza - zobaczymy jak będzie .

5 minut temu, Mario81 napisał:

Wicherek a gdzie ta Twoja zółta karłowatosc co post  co krzyczałes ze na polach nic nie bedzie? jakos nie krzyczysz o niej ostatnio czyżby dodatek deszczu ją zmył? 

moja pszenica wygląda teraz LUKSUSOWO  , morze masz rację ze  "    deszcz ją zmył "

https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/prognoza,45/jezor-ciepla-wchodzi-nad-europe-srodkowa,291350,1,0.html

• 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, AleksanderX napisał:

Ja myślę że   S tasiek  ma racje że w tym roku pszenica z kombajny po 500 a w styczniu max po 600 i będa trudności ze sprzedaz /nadprodukcja/

Magazyn muszę wyszykować bo przez kilka lat zagracił się jak pszenicę prosto z kombajnu na sup szła:(

Edytowane przez Andrju65
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Kwestia ceny na skupie zależy też od jego kosztów

To jak się nie opłaca to zamknij a nie chłopom ucinasz następne 50zł..... Dajesz po 800brutto to ci załatwię miejscówkę ? 

8 minut temu, tommy66692 napisał:

A posypali pierwsza dawke nawozu czy nadal czekacie na lepsze warunki stasio i Alex?

No co Ty toż to w atmosferę by poszło, jutro będą siać i napiszą że nawóz pięknie się rozpuścił i rekordowe plony będą 

• 0
Opublikowano

Święte słowa - szykujcie magazyny na zboze i rzepak  bo będzie płacz i zgrzytanie zębów , Staszek już cenę wystawił !

33 minuty temu, Andrju65 napisał:

Magazyn muszę wyszykować bo przez kilka lat zagracił się jak pszenicę prosto z kombajnu na sup szła:(

• 0
Opublikowano

Ja nie pisałem o cenie 1000zł , raczej, że jest ona mało prawdopodobna, można wrócić do moich postów z lipca tamtego roku. Natomiast stwierdziłem, że jest pole do wzrostów po żniwach i cena będzie wyższa niż zimą 2017/2018, na co wszelkie staśki fuknęli śmiechem, że będzie po pińcet. Jakoś tej ceny nigdzie nie widać, a 780 brutto to 100 więcej, niż u mnie skupy oferowały wiosną 2018 roku o tej porze. Wiem, bo sprzedawałem. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Powtarzam po raz kolejny gdzie pisałem o cenie 500 zł to Wy o niej pisaliście

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jest popyt na towar to kupujący zapłaci.Towaru będzie brakować.Nie czuj się taki pewny na rynku bo jak nikt Tobie nie sprzeda to z czego będziesz żył?

Edytowane przez slawek2209
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

ale zasada jest taka, cena nie pasuje to jedź do innego po co tu biadolić

Ale gdzie jechać jak wszyscy złodzieje mają telefony i dawno się zmówili ! , wy już macie umówione ile będziecie płacić w żniwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v