Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Dzisiaj sprzedane całe auto 860 na rękę lokalny chodowca trzody

Bardzo dobrze  kolego, oby więcej takich transakcji. Stasio hodowca trzody z Bydgoszczy dałby ci albo i nie 7 setek, bo u niego popadało.

Zauważcie czym są prognozy światowe. Raporciki pokazują rekordowe plony m.in kukurydzy w USA, a nie mają nawet 40 procent zasiane. Dodatkowo to powinno być zasiane 2-3 tygodnie temu. Tego oczywiście nie uwzględniają, bo mają gawiedz rolniczą za tępą masę, która wg nich nie potrafi myśleć. 

Do zbiorów 2-3 miesiące, zobaczymy czym hodowcy ala nasz troll będą karmić swoje zwierzaki. Jak za nasze 800 setek nie chcą, to może przestawią się na giełdowe papierki? Pamiętajcie im więcej przytrzymamy w żniwa, tym ceny  będą wyższe. 

Za qq 5 pośredników daje 680 netto, niedawno nie było mowy o 660. A z paszarni o mało gość nie dostał białej gorączki jak dowiedział się, że inni dają tyle bez pytania. Z dobrego zródła wiem, że poszła tam partia 300 ton za ponad 720 netto. Jak pili, to się zapłaci bez pytania. Także  w tym roku będzie u nas najprawdopodobniej tak, że giełdy pójdą w swoją stronę, a ci którzy nie będą chcieli przestoju, to zapłacą tyle kasy ile nam się należy

• 0
Opublikowano

Jasne jasne tyle wam się należy co we wrześniu było i nikt się nie wyrywa trzymajcie sobie choć 5 lat nikt się na takich nie ogląda

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tadi77 napisał:

sprzedane całe auto 860 na rękę

A stasio kupił całe auto pszenicy za 700 na rękę , tyle że passata . Śmieszą mnie zagrywki niektórych cwaniaczków trzodziarzy co przyjeżdżają na podwórko i dają 50-100zł mniej jak skup tłumacząc że u mnie masz kasę do ręki, u mnie ważymy gdzie chcesz, u mnie nie musisz wozić, dam 20zł więcej to pełnoporcjówka taniej wyjdzie, a to vat odliczę itd itd, najlepiej to im pole oddać to i siać nie będzie trzeba, ciąć, orać i się patrzeć na nich.... Skup płaci 500, 600 czy 1000 to za tyle bież a nie to wypier.... A Ty stasio od dłuższego czasu nie napisałeś nigdy że X Y czy Z płaci tyle i tyle tylko że " dziś udało mi się kupić po tyle" . 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, tadi77 napisał:

Dzisiaj sprzedane całe auto 860 na rękę lokalny chodowca trzody

Tanie samochody u Was jeszcze piszesz że całe raczej walnięte było 🤔 może to 2 kołówka była to bym się zgodził 

1 godzinę temu, gomez181 napisał:

w agropierdolach już mówili że będzie urodzaj i cena niewzrośnie

Po ostatnich opadach to ludzie zaczęli sprzedawać bo widzą że szans na podwyżki do żniw nie ma pozatym dużo ma kredyty w czerwcu do spłaty i nie czekają do ostatniej chwili bo może być nieciekawie z ceną większość kupujących ma już zapasy do nowych zbiorów i nie planuje zakupów

• 0
Opublikowano

Ciezko

5 minut temu, staszek131415 napisał:

Tanie samochody u Was jeszcze piszesz że całe raczej walnięte było 🤔 może to 2 kołówka była to bym się zgodził 

Jaki ty masz w tym cel aby każdemu dogryzać? Po tyle sprzedałem i koniec w przyszłym tygodniu jeszcze 2 auta zadatkowane i kukurydzą po 780

• 0
Opublikowano

Sam nie wiem czy ta cena obecna wzrosnie, jakby miała wzrosnąć to za pewne duże skupy by nie mówiły że i na czerwiec starczy im zboża na kontrakty.  Dzwoniłem do 3 firm i mają gdzieś to,że mam około 100t pszenicy.. A jakby coś było na rzeczy to myślę że zainteresowaliby się taka ilością, bo jednak 5 aut coś już znaczy,pasuje to podstawiamy auta,nie to sobie ją trzymaj- takie jest moje odczucie.

• 0
Opublikowano

Gość co skupuje w okolicy mówił że ceny wzrosną pod koniec maja, nie namawiał mnie do sprzedaży ani nie mówić żeby trzymać. 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, AleksanderX napisał:

a na ukrainie podobno zapowiadają sie rekordowe zbiory a bruksela zwieksza kontygent bezcłowy

Srutu-tutu to Ty Staszek ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
marek1977 napisał:

Dzisiaj ugadałem cenę z hodowcą trzody na 810zł/netto za pszenicę  ,jutro zaczynam wywózkę.

niezła cena, jaki region? ja dziś sprzedałem za 770netto mogłem po tyle co Ty w grudniu opchnąć, orientuje się ktoś jakie ceny w kontraktach na żniwa proponują?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v