Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jeśli nie popada to jeczmien będzie po 1000 jare zboża najbardziej odczują suszę.  Ja 3 tyg temu kupiłem 10 ton jęczmienia po 850brutto i żałuję że więcej nie wziolem.  

• 0
Opublikowano

nie wiem skąd u Was te prognozy cen jak jeszcze  nic nie zebrano Polska nie jest znaczącym producentem zboża i słabe zbiory u nas nie wpływają na ceny co pokazał ubiegły rok u mnie susza a z cenami nikt się nie wyrywa bo ludzie polikwidowali hodowle i słaby popyt jeszcze sporo zboża jest także do żniw ceny nie wzrosną

• 0
Opublikowano

Człowieku transport kosztuje to co na wschodzie to na zachodzie Polski 100zl drożej bo transport kosztuje 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

A u mnie 800 za jęczmień nikt dać nie chce.

Jak pogoda diametralnie się nie zmieni to za miesiąc sami zadzwonią i będą prosić, żebyś po 800 sprzedał. Tak jak z prosiakami, jeszcze niedawno hodowcy do nich dokładali, a i tak nikt ich nie chciał. Dziś ci co wytrwali mają żniwa.

3 godziny temu, piotreku1 napisał:

Człowieku transport kosztuje to co na wschodzie to na zachodzie Polski 100zl drożej bo transport kosztuje 

Nawet z nim nie gadaj, on myśli że Wiesiek z pod sklepu mu starem przywiezie zboże z Niemiec za 2 flaszki nalewki i paliwo jak w końcu wytrzeźwieje. Może @damianzbr wytłumaczy co niektórym ile kosztuje transport...

• 0
Opublikowano

Tylko że u mnie teren bez hodowli i jedynie pośrednikowi można sprzedać. 25t by jakoś opylił dalej, ale o 15t nawet pies z kulawą nogą się nie odezwie.

Teraz to każdy by ziemniaka chciał😁

Z prosem pierdolca dostali w tym roku i kto miał stalowe nerwy i na górce sprzedał to w lotka grać nie musi. Teraz już zjeżdża cena

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, krzysiek24m napisał:

Ludzie  założyć sobie  forum pogawędki ze  Staszkiem

Bo temat  ceny pszenicy 2019 zaczyna stawać się beznadziejne

Może merator pomoże

Dyskusja ze  staszkiem

Albo ceny pszenicy

Tego normarlnemu człowiekowi   czytać się nie da

Cena pszenicy 2019  tzn Miejscowość  i Cena  Koniec kropka

Bez żadnych komentaży

Chcecie  rozmawiać świnia czy kirowa  worki czy bigbat  z dowozem czy bez dowozu  zjedzą myszy  cZy szczury

staszek przerobi  czy nie przerobi

Zygać się chce to czytać

CENY TO CENY  MIEJSCOWOŚĆ I KONIC KROPKA  bo taki jest temat ikropka

Jeżeli inne wiadomości to proszę  inne forum np.rozmowa ze staszkiem

Kolego załatw, żeby tego ciecia ktoś zablokował, to i skończą sie dyskusje.  Normalny czlowiek nie może wytrzymać jak czyta wypociny gościa, którego jedyną umiejętnością jest denerwowanie innych swoją głupotą. Jeszcze nazbierał jakichs koleżków hodujących trzódkę i różnymi insynuacjami, typu "zboża wygladają jak z obrazka" czy innymi tekstami próbuje zgrywać sprytniejszego od innych. Niech napiszą wprost o co im chodzi. W maju będzie następny gówniany raport USDA, już z danymi o powodziach w USA, także prognozy plonowania złodziejom sie nieco zmienią. Wyczytałem gdzieś na barchart.com że będzie odrębny raport USDA dot chin, które przecież nie eksportują swojej pszeniczki i qq. Dotychczas wszystko łączyli, wiadomo dlaczego. Zobaczymy czy cierpliwość w tym roku popłaci. 

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, JozB napisał:

Kolego załatw, żeby tego ciecia ktoś zablokował, to i skończą sie dyskusje.  Normalny czlowiek nie może wytrzymać jak czyta wypociny gościa, którego jedyną umiejętnością jest denerwowanie innych swoją głupotą. Jeszcze nazbierał jakichs koleżków hodujących trzódkę i różnymi insynuacjami, typu "zboża wygladają jak z obrazka" czy innymi tekstami próbuje zgrywać sprytniejszego od innych. Niech napiszą wprost o co im chodzi. W maju będzie następny gówniany raport USDA, już z danymi o powodziach w USA, także prognozy plonowania złodziejom sie nieco zmienią. Wyczytałem gdzieś na barchart.com że będzie odrębny raport USDA dot chin, które przecież nie eksportują swojej pszeniczki i qq. Dotychczas wszystko łączyli, wiadomo dlaczego. Zobaczymy czy cierpliwość w tym roku popłaci. 

Napisz do Schetyny może w sejmie to poruszy i zaczną blokować sejm w obronie demokracji

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, JozB napisał:

W Chinach to akurat prawdopodobnie nastąpi znaczny spadek zuzycia zbóż tam jak na razie wytłuczono 200 mln szt świń i końca tego nie widać

• 0
Opublikowano

Staszek oszalał bo w końcu jakiś pieniądz mu został ze świń, już przymierza się na wykup pobliskich gospodarstw, kupi AgroFoto to sam nas zbanuje dożywotnio i będzie wpajał propagandę jak za komuny że pszenica po pincet a świnie po 10zł .

• 0
Opublikowano

No i co z tego że transport kosztuje jak Ukraina sprzedaje rosyjską pszenicę po 400zl. tak niby wojna a interesy robią, ludzie otwórzcie oczy jak dalej tak będzie to nas zniszczą

• 0
Opublikowano

Jak po 400 sprzedają to ja dam ci 600 😄 przywieź mi pare tysiecy ton 😄

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, iron napisał:

No i co z tego że transport kosztuje jak Ukraina sprzedaje rosyjską pszenicę po 400zl. tak niby wojna a interesy robią, ludzie otwórzcie oczy jak dalej tak będzie to nas zniszczą

Ludzie dają 2000 za ha dzierżawy to jeszcze nie jest zle jak komornik zacznie sprzedawać oligarchom ziemię po 2000 wtedy może być ciekawie

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zostawcie Staszka on  to już jest w drodze na Ukrainę , jedzie swoim wiesvagenem by kupic tą przenice po 400  😄

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v