Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kolego, nie wiem, na ile masz wiedze ekonomiczną, ale istnieje techniczne pojęcie "zwyczajowa marża" i "godziwy zysk"

Zwyczajowa marża to od 15 do 30% - osiągasz taki swój narzut na wyprodukowanym zbożu czy mięsię w rolnictwie , jako producent ?

• 0
Opublikowano

Przecież ja ciągle o tym mówię, jak może być dobrze jak masz ceny narzucone bez względu na twoje koszty, a pomocnik w naszej firmie co tydzień zarabia 130 kg żywca wieprzowego za 8 h z obiadem i też narzeka

A weź wyprodukuj takiego żywca jakie koszty ile pracy bo na pewno nie 40 h.

• 0
Opublikowano
29 minut temu, Zapracowany napisał:

Tak to jest chore. Nikomu nic się nie opłaca, i wszędzie dobrze gdzie nas nie ma!

Może nie tyle co się nie opłaca ale zwrot z każdej inwestycji w gospodarstwie jest bardzo mały . A podniesienie plac tym bardziej sztucznie przez ustawy napewno nam rolnikom nie pomoże a może nieźle zaszkodzić . No chyba że każdy pójdzie do pracy co i tak pewnie będzie nieuniknione dla małych gospodarstw .

• 0
Opublikowano

problemem nie jest to że płaca minimalna rośnie

problemem za to jest taki  że na wsi  płaca minimalna  wynosi chochle zupy 😀😀

spróbujcie farmerzy  w swoich kosztach uwzględnić swoje płace minimalne i domowników których zatrudniacie za chochle zupy na 2 etatach to się okaże ile zarabiacie

ktoś tu pisze że uprawia 20 ha i do roboty chodzi i tak się zastanawiam z czego on zyje i kiedy

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, melon10641 napisał:

Wiosną w Wenezueli Maduro zwiększył pensję minimalną 6 razy a z dobrobytu aż im się w d*pach poprzewracało i uciekają z kraju ;)

@damianzbr znasz jakiegoś ekonomistę, który nie jest związany politycznie z rządem który potwierdzi Twoje idiotyzmy? Chętnie poczytam, bo może od złych ludzi czerpię wiedzę. 

Kolejny przykład Węgry też próbowano drastycznie podnieść pensję minimalną. Efekt? Zwiększone bezrobocie i wzrost cen produktów. Także to co Ci pisałem w przykładzie, że ludzie stracą prace a tego nie rozumiałeś potwierdziło się kiedyś na Węgrzech. U nas cudu nie będzie i skończy się tak samo.

Damian skoro wszyscy Ci mówią, że nie masz racji to czas się dokształcić w tym temacie i nie powtarzać już tych swoich głupot.

Piałem ci już że rośnie nam od pewnego czasu minimalna a mimo to korelacja PLN do EURO i dolara się nie zmieniła. Czyli za 4 litrowy garnek PLN dostaniemy garnek 1 litrowy EURO. tak było 5 lat temu i tak jest nadal. I nic nie wskazuje że się coś zmieni.

A jeśli wiesz że się zmieni to biegnij szybko do kantoru i kupuj całą przyczepę EURO.

W wenezueli co z tego że podnieśli minimalną, jak kiedyś za 5 litrowy garnek swojej waluty, dostawali 1 litrowy garnek dolarów amerykańskich. Teraz Muszą mieć beczkę 100 litrową swojej waluty aby dostać taki sam garnek 1 l dolarów amerykańskich.

Inflacja wynosi 13 tys. Żyli z eksportu ropy, nie są samowystarczalni pod względem żywieniowym więc co ty przy przyrównujesz i do czego. Z d*py argumenty, brak powiązania i to mi zarzucasz idiotyzmy.

Masz poczucie humoru..

Kolejna część zdania, to rozumiem że informacje czerpane od tych twoich ekonomistów z TVN?

Chłopku wyłącz TV, nie czytaj durnych i zmanipulowanych artykułów z serwisów internetowych, weź do ręki dane urzędów statystycznych

https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=une_rt_m&lang=en

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNRIFmvZeMLTiKYk8OVODYQCEXTOtw%3A1572425529531&ei=OU-5XemLINLorgSG7Zm4CA&q=bezrobocie+na+węgrzech&oq=bezrobocie+na+węgrzech&gs_l=psy-ab.3..0l2.533663.539945..540453...2.2..1.229.2805.10j13j1......0....1..gws-wiz.......0i71j35i39j0i67j0i131j0i22i30.LOhctxgSMWo&ved=0ahUKEwipjP7IzcPlAhVStIsKHYZ2BocQ4dUDCAo&uact=5

widzisz niebieską kreskę osiołku zmanipulowany? to teraz wskaż mi w którym momencie wskazuje ona wzrost bezrobocia na węgrzech?

Po za kilkoma osiłkami zamanipulowanymi przez TV i net, pozbawionymi umiejętności samodzielnego myślenia i analizowania danych z wiarygodnych źródeł nikt więcej mi nie mówi że nie mam racji.

Więc jak na razie nie czuję się wystarczająco zorientowany w temacie, czego nie mogę powiedzieć o tobie. 

Teraz aby nie wyjść na skończonego idiotę przeproś ładnie i przyznaj się łyknąłeś papkę propagandy o tym jak to na węgrzech wzrasta bezrobocie i ją tu nieświadomie powielałeś.

Albo podaj dane z eurostatu czy innego wiarygodnego źródła jasno wskazujące że na węgrzech wzrosło bezrobocie.

Inaczej uznamy cię za skończonego idiotę bez mózgu i możliwości samodzielnego myślenia.

8 godzin temu, masa24 napisał:

A wiesz ze te tak krytykowane Węgry rok - dwa lata temu spłaciły wszystkie swoje długi zagraniczne? Takie jest u nich zacofanie

Widzę ty też uległeś papce propagandy, Nie wiem czyjej ale wiem że Międzynarodowy Fundusz Walutowy wskazuje jasno. Italia ma dużo większy dług niż PL.

Ludzie przestańcie czytać te zmanipulowane bzdury na serwisach internetowych. Czerpcie informacje u źródła czyli z danych statystycznych a nie od pseudodzienikarzynów manipulatorów.

4 godziny temu, Kobek napisał:

Ludzie nie odpisujcie temu człowiekowi, bo do niego nie docierają żadne argumenty. Niech sobie żyje w błogie nieświadomości. 

Cóż za apel. Myślisz że w ten sposób twoja racja będzie większa racja?

Mamy już jednego chłopka, to teraz mamy bezradnego nastolatka któremu nie pozostało nic jak wołać pomocy bo przecież argumentów nie ma żadnych na poparcie swoich rewelacji.

No wskaż te twoje argumenty bo chyba coś przeoczyłem albo pieprzysz jak potłuczony. Nie widziałem tu ani ułamka rzeczowego argumentu.

3 godziny temu, szaman1 napisał:

Koniec dyskusji to ameba umyslowa. 

Ale wy żadnych argumentów nie przedstawiliście.

Ja bardzo jasno opisałem sytuacje, przyczyny skutki i konsekwencje. A wy twierdzicie że nie mam racji ale nie potraficie tego uargumentować. Więc kto tu jest amebą?

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Damianzbr to co pisałem o Węgrzech o spłacie długu to nie było do ciebie. To była odpowiedz na któryś post o wzroście bezrobocia i pogorszeniu kondycji finansowej Węgier. Nie długi zagraniczne spłacili a zadłużenie MFW tak dla scislosci

• 0
Opublikowano

EDIT:

Niech ameby wyłączą TV i śmieszne portaliki informacyjne i niech ameby przeczytają dane GUS:

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/podmioty-gospodarcze-wyniki-finansowe/przedsiebiorstwa-niefinansowe/dzialalnosc-gospodarcza-podmiotow-z-kapitalem-zagranicznym-w-2017-roku,4,13.html

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/podmioty-gospodarcze-wyniki-finansowe/przedsiebiorstwa-niefinansowe/dzialalnosc-gospodarcza-podmiotow-z-kapitalem-zagranicznym-w-2016-r-,4,12.html

Firmy z kapitałem zagranicznym (tylko te nie kombinujące bo w tym zestawieniu nie ma np. KAUFLANDA, LIDLA)

http://www.krs-online.com.pl/lidl-polska-sp-z-o-o-krs-32612.html

biedronki w 2016 i 2017 też tam nie ma

Więc firmy z kapitałem zagranicznym ale te bez kombinowania zatrudniały około 1,8 mln polaków.

Dodatkowo sama biedronka zatrudnia ich około 40 tys.

Mało tego liczba zatrudnionych przez kapitał zagraniczny rośnie rok do roku.

I oni na podwyżce minimalnej dołożą się do naszego 500+ i innych dobrodziejstw.

Niech ktoś da mi argumenty że tak nie będzie. Udowodnijcie to naocznymi faktami a nie zasłyszanymi rewelacjami na WP, TVN, TV, TVP, R maryja, i chójwie co jeszcze.

@masa24 haha a ja przeczytałem że ty napisałeś że Włochy  - że ITALIA spłaciła dług.

Ale gafa z mojej str. Sorki.

A węgry to nawet nie sprawdzałem i bardzo możliwe że spłacili. później zobaczę.

• 0
Opublikowano

Te podwyżki płac zostaną wrzucone w cenę towary lub w jakość i w zasadzie za większą pensję i 500+ mniej kupimy jak kiedyś za niższe pensje bez socjalu. Zarobi urząd skarbowy i korporacje.

Tu analogiczna sytuacja

• 0
Opublikowano

Jelonki koło ostrowi maz. młyn , jakościowa 680 netto pewnie na transport ode mnie 70km szło by utargować . Piękne wywody tu piszecie :D . Jeden z 30 ha wyżyje drugi nie . Jeden ma 30 ha dobrej ziemi utrzymanej w kulturze drugi zaperzony piach co tu porównywać. Słabe lata troche uzdrowią rynek i będą kubłem zimnej wody dla tych co płacą po 70 tyś /ha i inwestują w sprzęt oby się tylko pokazać :) . Co do cen zbóż módlcie się żeby nie wystąpiła u nas jakaś ptasia grypa bo udławimy się tym swoim zbożem.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

A to mi z cedrobu przyszedł rano sms że 690 netto u nich na bramie pszenica.

Więc Jelonki za jakościową się nie popisały z ceną..

• 0
Opublikowano

Kolo ma U nas 60ha w ekolog mówi że jak policzył dokładnie ubiegły rok to wyszło mu 2,5 zł za h pracy. Wystawił gospodarstwo na sprzedaż.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, damianzbr napisał:

A to mi z cedrobu przyszedł rano sms że 690 netto u nich na bramie pszenica.

Więc Jelonki za jakościową się nie popisały z ceną..

no szału niema rok temu z podwórka zabrali mi w grudniu po 810-820 netto wątpię że na tyle skoczy , ale jak bedzie 750 to juz u mnie biedy nie bedzie :)

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, masa24 napisał:

Damianzbr to co pisałem o Węgrzech o spłacie długu to nie było do ciebie. To była odpowiedz na któryś post o wzroście bezrobocia i pogorszeniu kondycji finansowej Węgier. Nie długi zagraniczne spłacili a zadłużenie MFW tak dla scislosci

No to od razu nie trzeba było napisać porządnie a nie totalne bzdury , a MFW dlatego spłacili aby nikt nie patrzył im na łapki, no ich deficyt na poziomie 70% PKB ,raczej słaby wzór do naśladowania

• 0
Opublikowano
Zapracowany napisał:

Kolo ma U nas 60ha w ekolog mówi że jak policzył dokładnie ubiegły rok to wyszło mu 2,5 zł za h pracy. Wystawił gospodarstwo na sprzedaż.

to słabo kombinuje, mój znajomy niedaleko ma 90ha z tego chyba z 60-70 w ekologii i tak jak powiedział w wywiadze że jakby miał wybierać ekologia czy konwencja to wybrałby ekologię, syn jego rok młodszy jest i też to polubił a kase mają konkretną tyle że to wszystko warzywa a nie jakieś owsy pszenice czy żyta eko

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Cóż za apel. Myślisz że w ten sposób twoja racja będzie większa racja?

Mamy już jednego chłopka, to teraz mamy bezradnego nastolatka któremu nie pozostało nic jak wołać pomocy bo przecież argumentów nie ma żadnych na poparcie swoich rewelacji.

No wskaż te twoje argumenty bo chyba coś przeoczyłem albo pieprzysz jak potłuczony. Nie widziałem tu ani ułamka rzeczowego argumentu.

Nie nie uważam, że mój apel daje mi większą rację. Napisałem Ci już wcześniej, że nie będę z Tobą dyskutował, bo nie ma o czym i tak Cię nie przekonam, bo Ty widzisz tylko czubek swojego nosa i wszystko co Ci napiszę to Ty od razu przekręcasz po swojemu. Ogólnie po 4 latach mam już dość tłumaczenia tego wszystkiego takim tłukom jak Ty. Dziękuje to wszystko z mojej strony w tym temacie. Pozdrawiam. (Dla ścisłości nie oglądam żadnej TV)

Edytowane przez Kobek
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Kobek napisał:

Nie nie uważam, że mój apel daje mi większą rację. Napisałem Ci już wcześniej, że nie będę z Tobą dyskutował, bo nie ma o czym i tak Cię nie przekonam, bo Ty widzisz tylko czubek swojego nosa i wszystko co Ci napiszę to Ty od razu przekręcasz po swojemu. Ogólnie po 4 latach mam już dość tłumaczenia tego wszystkiego takim tłukom jak Ty. Dziękuje to wszystko z mojej strony w tym temacie. Pozdrawiam. (Dla ścisłości nie oglądam żadnej TV)

Czyli  nie potrafisz niczego innego jak tylko zwyzywać od tłuków.

Skoro twierdzisz że jestem tłuk i nie rozumiem twoich słów, albo nie potrafisz tego wyjaśnić słowem pisanym to podaj konkretne dane wyliczenia agencji ratingowych, GUS, eurostatu które jasno wskazują jak i ile się pogorszyło Polakom od podniesienia minimalnej oraz 500+

Podaj i rozwiejesz wszelkie wątpliwości.

@rex15 A co ty yu chcesz przeczytać na przełomie października i listopada kiedy się zbiera kukurydzę i firmy skupujące są skupione na kukurydzy i nie myślą o pszenicy.

Wróć w grudniu do tematu, bo teraz zapewniam cię że nic się nie zmieni.

Do obniżek ceny nie ma na świecie podstaw, a podwyżek nasze skupy nie zrobią w środku żniw kukurydzianych.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Po raz pierwszy @ordynator przyznam ci rację. Gdyby uwzględnić rzeczywiste koszty w rolnictwie, to miasto nie miałoby co jeść, bo nawet przy minimalnej 4 tys nie byłoby większości stac na chleb

A z czego zyje ten co chodzi do roboty i nie uprawia 20ha?

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, melon10641 napisał:

No właśnie chciałbym poznać biedrokę lub lidla gdzie dają najniższą krajową :P ze 2 lata temu w lublinie widziałem w Lidlu etat 3200, w Wawie chyba nikt się nie wygłupia poniżej 4k. 

Lidl daje podwyżki. Od marca niemal 10 proc. w górę

Lidl Polska plany na 2019 ma ambitne. Przede wszystkim od marca 2019 pracownicy zostali objęci programem podwyżek o średnio 9,2 proc. w stosunku do poziomu wynagrodzeń z roku 2018. Co to znaczy?

• nowi pracownicy Lidla liczyć mogą na zarobki w granicach 3100-3850 zł brutto
  • pracownicy z rocznym stażem pracy w Lidlu mogą liczyć na wynagrodzenie w przedziale 3250-4050 zł brutto,
  • pracownicy z dwuletnim stażem pracy w Lidlu pobierać będą pensję w wysokości 3450-4350 zł brutto.

I cała Twoja teoria w pizdu.. 

brutto to jest nie dla pracownika tylko dla innych konkretnie do reki czyli netto ile to wychodzi bo to tak naprawde sie liczy to co sie dostaje 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, warchest napisał:

brutto to jest nie dla pracownika tylko dla innych konkretnie do reki czyli netto ile to wychodzi bo to tak naprawde sie liczy to co sie dostaje 

Wypłata brutto razy 0.71 i wychodzi kasa na rękę

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v