Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

nie wiem dokładnie ale białko powyżej 15, gluten 32, opadanie 340, sedymentacja 53. zawiozłem próbkę i mówi że super i że bierze. później brał jeszcze próbkę z każdego transportu ale ja miałem jednolity towar. znajomy też dzisiaj próbkę zostawił ale nie chcą tego bo wygląda ładnie i ma parametry ale białko im się zlewa i nie chcą. nie znam się na tych ich badaniach.

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, tomek2201 napisał:

nie wiem dokładnie ale białko powyżej 15, gluten 32, opadanie 340, sedymentacja 53. zawiozłem próbkę i mówi że super i że bierze. później brał jeszcze próbkę z każdego transportu ale ja miałem jednolity towar. znajomy też dzisiaj próbkę zostawił ale nie chcą tego bo wygląda ładnie i ma parametry ale białko im się zlewa i nie chcą. nie znam się na tych ich badaniach.

Białko im się zlewa , dobre to bo myśleli że otręby sprzedadzą w cenie pszenicy a tu lipa wyszła po tańszej cenie jak by sprzedał to by było wszystko ok . 

Dziś biznes powiedział że kuku jest dużo więcej jak zakładano , co na to powiedzieć do kat to wszystko zmierza jakim kierunku komuś zależy na likwidacji Polskiego rolnika .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

Dziś biznes powiedział że kuku jest dużo więcej jak zakładano , co na to powiedzieć do kat to wszystko zmierza jakim kierunku komuś zależy na likwidacji Polskiego rolnika .

Orzemy zachodnim traktorem ( bo polskiego juz nie produkują), ŚOR bayer,basf a w polsce tylko utilizacjia szkodliwych subst,  wychodzisz z domu stoi samochód NIEPOLSKI, jedziesz nim do zachodniego marketu  kupujesz niepolską żywność sprowadzaną, idziesz do banku w Polsce   gdzie  5% kapitału jest Polski reszta zachodni kapitał.  Jak kupisz coś polskiego z narzędzi to zazwyczaj ktoś cb chce orżnąć na jakości , Dzwonisz do znajomego , który pracuje u Niemca na truskawkach bo w Polsce nie opłacało się MU SADZIĆ  , Jedynie urzędy gminy oraz fiskus jest polski coby było kogo orżnąć kto się jeszcze ostał w tym kraju...

Chyba tylko ja widzę że już nie jesteśmy w Polsce a krwawica naszych dziadków poszła na marne...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 6
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Esencja prawdy po latach dewastacji państwa.  Mam nadzieje że pisiorom nie zabraknie determinacji i odbudują w polakach wiare i poczucie wartośći.

Jak będą robić to co do tej pory do wykończą ten kraj do końca. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Poza parciem na kościół i lizanie d*py usa i hebrajczykom to najlepszy rząd który rządzi w perspektywie dalekiej przyszłości a nie sprzedać kraść co sie da póki można i jak sie przegra wybory drugi raz z rzędu kolejne 4 lata donoszenia na swój kraj do ue jak za niemca i komucha.zgoda podatki troche windują ale z niczego kraju nie odbudują... Jako ktoś bez przynależności partyjnej i tożsamości politycznej uważam że od dwudziestu lat dwa razy nie zmarnowałem głosu!

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, BENNY82 napisał:

Poza parciem na kościół i lizanie d*py usa i hebrajczykom to najlepszy rząd który rządzi w perspektywie dalekiej przyszłości a nie sprzedać kraść co sie da póki można i jak sie przegra wybory drugi raz z rzędu kolejne 4 lata donoszenia na swój kraj do ue jak za niemca i komucha.zgoda podatki troche windują ale z niczego kraju nie odbudują... Jako ktoś bez przynależności partyjnej i tożsamości politycznej uważam że od dwudziestu lat dwa razy nie zmarnowałem głosu!

"Trochę windują" to chyba delikatnie powiedziane :) Socjal nie jest rozwiązaniem na wszystko. Ogólnie gratuluję wyboru mam nadzieję, że Twoje dzieci i moje będą miały co jeść w przyszłości, bo dla ludzi liczy się tylko to co jest tu i teraz.  

Edytowane przez Kobek
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Kobek napisał:

"Trochę windują" to chyba delikatnie powiedziane :) Socjal nie jest rozwiązaniem na wszystko. Ogólnie gratuluję wyboru mam nadzieję, że Twoje dzieci i moje będą miały co jeść w przyszłości, bo dla ludzi liczy się tylko to co jest tu i teraz.  

Lata 90 początek likwidacji Polskiego przemysły i rolnictwa na stopił bardzo szybko , byliśmy potęgą w elektronice , w rolnictwie  działała  u nas spółdzielczość wszystko kupili i wysłali w świat , spółdzielnie w Niemczech mają się dobrze nawet bardzo dobrze . Nam kazali zakładać grupy producenckie jak to się nie sprawdza . Bark Polskiego przemysłu rolnego i powolnym wygaszaniem produkcji zwierzęcej , powali rolnictwo całkowicie , brak hodowli tanie zboże i kuku .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 20.10.2019 o 16:56, marks50 napisał:

Ad1 Mój błąd bo jeszcze nie wprowadzili kontraktowego bo wybory były ale jak rząd mówi że wprowadzi podatek to wprowadzi ale jak rząd mówi że da ,to mówi

ad2 Nigdzie nie pisałem że na eksport drobiu ma podlegać tuczowi kontraktowemu

ad3 Doskonale wiemy że skupy nawet kupują samoloty ale robią tak duży obrót że wcześniej lub później zapłacą w przeciwieństwie do rolnika który koszty zawsze będzie miał a w skupie ile by nie wymieniał samochody to podatek zapłaci . Krótko mówiąc chodziło mi o to że państwo lepiej zarobi na podatkach od skupów niż z rolnika

Co do elwaru to ma śmieszne ceny a miał być to regulator rynku który praktycznie nic nie kupuje , powierzchnie magazynowe puste w sumie nikt nie wie po co on jest bo jak była nadprodukcja to magazynów nie zapełnił a jak jest niedobór to też pusto , to chyba taki symbol pomocy rolnikom , dosłownie symbol .

Paszarnie chciały by kontrolować ceny zbóż  a jeśli uważasz że kontrolują to już jest zmowa cenowa . Problemem nie było by te 50 zł ale 150 zł różnicy do giełdy a po obecnych podwyżkach na giełdzie różnica się pogłębia . 

Tak jak pisałem fantazjuje bo nie wiem jak będzie wyglądać skup przez rządowe porty , pewnie sami nie wiedzą jak to ugryść ale przymiarki robili do wyliczeń po cenie krajowej i w końcu skończy się tak że holdingiem zajmie się KSC która może mieć w przyszłości kłopoty z niedoborem surowca na cukier , już w tym roku cukrownie jadą na 80 % a wielu rolników zarzeka się przed uprawą bo nie dość że opłacalność jest graniczna to jeszcze co roku jakieś robaki , polaryzacja w dół tak więc firma walcząca o przetrwanie ma rozwinąć kolejną branżę handlu zbożem  ?

Znowu trochę zamącę ale powiem że dużo jest winy  samych hodowców gdyż sprzedają za tanio w porównaniu do zachodu np. Niemiec z świnkę po 9 zł a w kraju sprzeda po 6 zł i mówi że się opłaca ale nie dość że kosztem producentów zbóż to kiedyś się sytuacja zmieni i Niemiec sprzeda po 6 zł kg ale już polski hodowca dostanie 3 zł i zbankrutuje . Jest tak zwana murzyńskość (jak mawiał Radek) hodowców nie domagają się równych cen . Zrozumiał bym to gdyby były granice to tańszy produkt , taniej kupuje konsument , taniej sprzeda co wyprodukuje ale dziś wygląda to tak że dobrą polską wieprzowinkę  kupiona po 6 zł wywiozą na zachód a nam przywiozą duńską po 9 zł ( karmiona robakiem) do marketu, zyska tylko pośrednik i konsument na zachodzie  że zje lepiej , stracą wszyscy w Polsce hodowcy, producenci zbóż , konsument . O ile jeszcze producenci zbóż domagają się zrównania do cen na giełdzie to hodowca nie i rozumiem że nie jest to łatwe ale nie raz było udowadniane na tym forum że hodowca byłby zadowolony z ceny 3 zł za kg wieprzowego byle by zboże było po 100 euro za tonę , ich filozofia oderwana jest od stawek rynkowych jak są np. w Europie .

Kolego masz tu podsumowanie Twoich wywodów na temat cen na giełdach i oficjalnych cennikach a rzeczywistością w Polsce, nawet w obrębie Unii trwa zwyczajna wojna handlowa i kto kogo wykończy aby zdobyć rynek zbytu  w przyszłości

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/mieso/17473-niemcy-zalewaja-polski-rynek-tanim-schabem-czy-ktos-to-powstrzyma

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, ws71 napisał:

Kolego masz tu podsumowanie Twoich wywodów na temat cen na giełdach i oficjalnych cennikach a rzeczywistością w Polsce, nawet w obrębie Unii trwa zwyczajna wojna handlowa i kto kogo wykończy aby zdobyć rynek zbytu  w przyszłości

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/mieso/17473-niemcy-zalewaja-polski-rynek-tanim-schabem-czy-ktos-to-powstrzyma

Niemieckie sklepy Niemieckie mięso proste i jasne sprzedają swój towar we własnym sklepie .

Co jest Polskiego jeszcze w branży rolniczo przetwórczej NIC .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, damianzbr napisał:

Jakie to podatki trochę wzrosły?

Podatek bankowy, opłata recyklingowa, podatek wodny itd. Pogadaj z jakimś mały przedsiębiorcą pod Ci powie co go najbardziej cieszy. 

23 minuty temu, galan99 napisał:

Lata 90 początek likwidacji Polskiego przemysły i rolnictwa na stopił bardzo szybko , byliśmy potęgą w elektronice , w rolnictwie  działała  u nas spółdzielczość wszystko kupili i wysłali w świat , spółdzielnie w Niemczech mają się dobrze nawet bardzo dobrze . Nam kazali zakładać grupy producenckie jak to się nie sprawdza . Bark Polskiego przemysłu rolnego i powolnym wygaszaniem produkcji zwierzęcej , powali rolnictwo całkowicie , brak hodowli tanie zboże i kuku .

Ogólnie masz rację ale oni kupili, bo my się sprzedaliśmy nikt nas do niczego nie zmuszał. Jako naród nie mamy pojęcia do interesów, tylko jak tu coś ukraść albo zakombinować. Większość przemysłu po upadku komuny przejęli dyrektorzy, kierownicy i prezesi tych firm, a jak sam się czegoś nie dorobisz ciężką pracą to Ci na tym nie zależy i w ciągu kilku lat większość zbankrutowała i została sprzedana. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

O matko ale się syf zrobił w tym temacie.. Ludzie roboty nie macie, że takie głupoty piszecie?

Ktoś wie jakie są ceny w Animexie/Agri Plus albo w ZZZ w Zamościu? I czy Werbkowice skupują zboże czy dalej zasypani rzepakiem? 
Czas chyba skończyć spam a zacząć monitorować ceny, zwykle grudzień/styczeń to czas sprzedaży u mnie. 

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

PiS wizerunkowo kiepsko wypada, tez sporo jest im do zarzucenia pod względem kolesiostwa itp ale nie maja żadnej konkretnej konkurencji. Po to jest najgorsze co mogło nam się trafić. Skargi do UE, wmawianie razem z TVN jak to w Polsce jest łamana konstytucja i praworządność to szczyt bezczelności. Nie wiem czy PiS cokolwiek odbuduje ale my w UE nie byliśmy żadnym partnerem tylko pachołkiem na kolanach który robił co nam kazano. Jako przemysł nie istniejemy . Z czego mamy się bogacić skoro nie mamy żadnego przemysłu, banku marketu itp? Jesteśmy pod okupacja niemiecka tylko tym razem nie militarna a przemysłowa. Tak się nam chciało zachodu

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kobek napisał:

Podatek bankowy, opłata recyklingowa, podatek wodny itd. Pogadaj z jakimś mały przedsiębiorcą pod Ci powie co go najbardziej cieszy.

Nadal nie udowodniłeś że stwierdzenie ,,trochę windują,, jest delikatnie powiedziane.

Podatek bankowy to także grosze. A miały tak zdrożeć kredyty, lokaty miały być darmowe, a tu raptem doliczyli parę % do prowadzenia konta a i tak nie wszystkim.

opłata recyklingowa jest dobrowolna, nikt nie zmusza cię do noszenia zakupów w śmieciowych foliówkach. Zresztą taka sama powinna być na plastikowe butelki. byłeś kiedyś w niemczech w sklepie? Kupiłeś kiedyś tam jakiś dowolny płyn do picia, woda, mleko, sok? Był w plastiku, przy kasie dali ci foliową torebeczkę?

Podatek wodny to gorsze, które zapłacą tylko właściciele największych nieruchomości. I nie ma w tym nic dziwnego, bo wybetonowanie pół hektara parkingami i dachami hal bardzo ingeruje w naturę, a kumulacja w jednym miejscu wody opadowej która powinna wsiąknąć w zajęty grunt niesie za sobą konsekwencji bardzo nienaturalne wręcz krzywdzące dla otaczającego terenu który będzie musiał przyjąć wodą z sąsiadującej działki, a jeśli tego nie zrobi będzie narażony na ogromną erozję i co gorsza drugi wariant jest częściej spotykany, erozja.

Jestem bardzo małym przedsiębiorcą nie odczułem wzrostu żadnego z podatków.

Więc dowiemy się w końcu jakie to podatki podnieśli, do tego stopnia że są utrapieniem na podobnym poziomie jak np. bezrobocie za czasów PO, podnoszenie wieku emerytalnego za czasów PO, kradzież kasy z OFE za czasów PO???

A podatek recyklingowy tak jak powiedziałem, powinien być znacznie wyższy aby, raz a porządnie zagraniczne koncerny skutecznie odwieźć od faszerowania nas polimerami.

Tak samo z podatkiem wodnym niech płacą jeszcze węcej kołchozy pracy które wybetonowały i zadaszyły hektary terenów pod miejskich.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v