Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Chętnych do sprzedaży nie brakuje.... Jak bym babke słyszał co dzierżawe oddawała około 10 ha zaperzonego i zakwaszonego tak że były kregi w zbożu dzwoni i pyta się czy chcę? Bo wiesz chętnych nie brakuje no to ja to niech biorą -:po tygodniu sama przyszła i oddała za free. Stasiu ty jesteś gorzej starej wioskowej baby co myśli że coś ugra pierdo.....m bez sensu.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Kto chętny na dyskusje z ministrem rolnictwa to ma być w Łabuniach koło Zamościa chyba w piątek choć będzie to pewnie  rozmowa w jedną stronę

We Włodawie w piątek o 17.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Chętnych do sprzedaży nie brakuje.... Jak bym babke słyszał co dzierżawe oddawała około 10 ha zaperzonego i zakwaszonego tak że były kregi w zbożu dzwoni i pyta się czy chcę? Bo wiesz chętnych nie brakuje no to ja to niech biorą -:po tygodniu sama przyszła i oddała za free. Stasiu ty jesteś gorzej starej wioskowej baby co myśli że coś ugra pierdo.....m bez sensu.

za free czyli doplaty jej i oplaty ciazace na polu ty regulujessz? 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ansu napisał:

Kiedyś byłem na spotkaniu z Prezydentem nawet mam fotkę pod ścianką. Chociaż żaden jeszcze nie przypadł mi do gustu. Tydzień wcześniej musiałem wszystkie sowie dane podać. Ale taki minister to przecież służący rolników, to co nie wpuszczą Suwerena

U nas był dwa razy i dziwnym trafem o wizycie wiedzieli tylko wybrańcy.

• 0
Opublikowano

Stasiu nie stać cię żeby odpisać z konta podstawowego ? Aleksandrem sobie mo..e wycierasz?

Płace podatek bo to 3 klasa . kilka lat było w plecy ale doprowadzone do ładu odwdzięcza się wg mnie zdrowy układ.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

No żarty so bie robisz  mieszkam niedaleko Ciebie i drożej jak po 600nikt nie płaci są ogłoszenia z takimi cenami ale transakcje są zawierane znacznie poniżej a chętnych do sprzedaży nie brakuje

Jest  ferma trzody coś ok 13 tyś sztuk i to ona ustala praktycznie cenę w okolicy,ma cenę 580 netto ,płatności reguluje do 14 dni,więc nikt  nie puści pszenżyta poniżej 630 brutto

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, ws71 napisał:

Jest  ferma trzody coś ok 13 tyś sztuk i to ona ustala praktycznie cenę w okolicy,ma cenę 580 netto ,płatności reguluje do 14 dni,więc nikt  nie puści pszenżyta poniżej 630 brutto

Ha dobre nie puści puszczą puszczą sam sprzedasz po tej cenie .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Chodziło mi o to że rolncy kupują drożej jak ferma płaci bo nikt raczej się z ceną nie wychyla tym bardziej że gotówka do ręki i bez potrąceń a na fermie to już różnie z tym bywa

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Sumik napisał:

stasiu jeżeli nie umiesz wyprodukować towaru aby sprzedać bez potrąceń to zmień  fach... 

Dobrze że Ty potrafisz to przynajmniej tanio sobie kupię po co kupować ziemię po 50 tysi ipłakać że nawozy drogie jak gotowe zboże kupię i nie muszę sięmartwić że susza

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galan99 napisał:

Ha dobre nie puści puszczą puszczą sam sprzedasz po tej cenie .

Ja akurat kupuję i niestety ale tam gdzie jest duża koncentracja produkcji zwierzęcej jest w miarę cena jak na ten rok,za 600 zł nie kupisz ,chyba że z bialkiem na poziomie 10% i przytulią w pakiecie[ u nas bada się pszenżyto na zawartość białka], a propo potrąceń to ferma takowych nie stosuje jeżeli spełnia normy dla zbóż paszowych

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, staszek131415 napisał:

Dobrze że Ty potrafisz to przynajmniej tanio sobie kupię po co kupować ziemię po 50 tysi ipłakać że nawozy drogie jak gotowe zboże kupię i nie muszę sięmartwić że susza

Bogu i partii dziekowac ze Tobie sprzedawać  nie muszę ;)

• 0
Opublikowano
28 minut temu, XTRO napisał:

Wipasz 600 netto, Kijowiec 630 netto. Kurdę muszę trochę sprzedać zaraz i pewnie pójdzie w tych pieniądzach 

Dowiedz się w Cargilu ile płacą. Na początku września jęczmień do nich wypchnąłem w dużo lepszych pieniądzach niż oferował Wipasz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v