Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

kredyt kiedyś też nie był łatwy W 1995 brałem 20 000 zł to zastawiłem 10 ha  ciągnik  na weksel in blanco 

Tylko 20 tys w 95' a 20 tys. dzisiaj to spora różnica ;)

Wtedy za 20 tys. sobie życie ustawiłeś, dzisiaj to nawet nie idziesz do banku po 20 tys. bo za tyle nic nie załatwisz.

Jeszcze z 10 lat to po 20 tys. będzie patol latał do bociana jak mu drobniaków zbraknie. :D

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Jurek87 napisał:

Jak w jednym kawalku i zadbana to u mnie by była okazja

Za takie okazje to ja dziękuję. Jak dorypia kontrolę z agencji za byle co to odechce się wszystkiego coś czuję. Skasują bydło i nie będzie trzeba martwić się o cenę. Tylko co wtedy że zbożem będzie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Za takie okazje to ja dziękuję. Jak dorypia kontrolę z agencji za byle co to odechce się wszystkiego coś czuję. Skasują bydło i nie będzie trzeba martwić się o cenę. Tylko co wtedy że zbożem będzie.

jak to co, statkami zawiezie się go tam gdzie będą hodować krowy. Co ty myślisz że jak znikną wszystkie krowy w PL to nikt w świecie tego nie zauważy że z rynku zniknęło parę gigalitrów mleka?

Tak samo jak nikt na świecie nie zauważył że zdechło parę świniaków na ASF w Chinach i Eropie i nikt nie podniósł ceny za tucznika.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, galan99 napisał:

Robią naloty i weterynaria robiła aż ostatnich 2 rolników sprzedało krowy i weterynaria niema czego szukać .

Tu się kolego się mylisz ,numer u nas kupiłem zboże paszowe od sąsiada faktura i podczas kontroli nieopatrznie zoczyły tą fakturę,panie sobie zażyczyły wyniki badań tego zboża , normalnie zaniemówiłem z wrażenia i stwierdziłem że nie posiadam,po paru dniach byli u sąsiada i dostał prikaz  aby każde zboże na sprzedaż miało zrobione badanie,także zajęcie zawsze sobie znajdą[mowa o weterynarii]

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Zawartość mikotoksyn przede wszystkim, dla zbóż paszowych są pewne progi powyżej których zboże nie powinno być stosowane w żywieniu zwierząt, a substancje wiążące mikotoksyny nie sprawdzają się w niektórych grupach zwierząt,warunki przechowywania zboża @wojtal24,też byliśmy bardzo zdziwieni,u nas wszystkie towarowe gospodarstwa mają robione badania przed sprzedaża pod tym kątem @DamianRolnikSkup

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, ws71 napisał:

Zawartość mikotoksyn przede wszystkim, dla zbóż paszowych są pewne progi powyżej których zboże nie powinno być stosowane w żywieniu zwierząt, a substancje wiążące mikotoksyny nie sprawdzają się w niektórych grupach zwierząt,warunki przechowywania zboża @wojtal24,też byliśmy bardzo zdziwieni,u nas wszystkie towarowe gospodarstwa mają robione badania przed sprzedaża pod tym kątem @DamianRolnikSkup

Co się dzieje jak sąsiad go nie miał? Dostał upomnienie czy coś jeszcze dołożyli? Ile kosztuje takie badanie? Tyle faktur to tyle też badań, czy można zrobić raz badanie np. na cały silos lub całe zasoby i sprzedawać w partiach bez dodatkowych badań? U Ciebie była kontrola z weterynarii?

Edytowane przez Kos_pl
  • 0
Opublikowano

Do mnie jak przyjadą to powiem że kupiłem z Ukrainy. Kiedyś miałem kontrolę z PIORiNu to sam musiałem błędy im wytykać, np kazali pokazać faktury/worki po QQ, pokazałem , zapisali w protokole i dalsze czynności... Na koniec dali protokół do przeczytania/podpisania a tam zapisana kukurydza IGUANA - a miałem Inagua - a w rejestrze nie ma takiej odmiany w całej europie a może i na świecie 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Kos_pl napisał:

Co się dzieje jak sąsiad go nie miał? Dostał upomnienie czy coś jeszcze dołożyli? Ile kosztuje takie badanie? Tyle faktur to tyle też badań, czy można zrobić raz badanie np. na cały silos lub całe zasoby i sprzedawać w partiach bez dodatkowych badań? U Ciebie była kontrola z weterynarii?

Masz partię pszenicy np; 200 robisz jedno badanie i po kłopocie a sprzedawać możesz nawet po tonie, tak u mnie , co do sąsiada to skończyło się na pouczeniu i ściganiu pająków po magazynie

6 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Gdzie robią te badania?

Mi osobiście robi lnb w gratisie jako stałemu klientowi,szwagier robił to koszt ok 200 zł ,w okolicy zawsze jakieś się znajdzie tylko trzeba poszukać,dla mnie też robiono badania w Gietrzwałdzie k Olsztyna a także w Gnieznie

• 0
Opublikowano

Niech inspektory zaczną się uczyć u mnie chciała pani pokazać mi śnić karłową ale wlazła w jęczmień i szuka ja na to że teraz i w jeczmieniu występuje to nie słyszałem a pani na to : o to jęczmień a to nie - zaniemówiłem i nie komentowałem

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Niech inspektory zaczną się uczyć u mnie chciała pani pokazać mi śnić karłową ale wlazła w jęczmień i szuka ja na to że teraz i w jeczmieniu występuje to nie słyszałem a pani na to : o to jęczmień a to nie - zaniemówiłem i nie komentowałem

Specjalistów nam przybywa od kontroli --- ale jak tam ceny pszenicy się przedstawiają bo znowu telewizor trzeszczał że pszenica tanieje takie gigantyczne zbiory w Rosi i Ameryce .

• 0
Opublikowano

Co roku koszta produkcji rosną i będą rosnąć , a sprzedasz pszenicy po 600 zł tylko jak nam na drugi rok energia  zdrożeje o 20 %  to dopiero koszta wzrosną a pszenicę dalej sprzedamy po 600 zł lub taniej jak będzie urodzaj .

200  tyś rolników poszkodowanych przez suszę jakoś to nie wpłynęło na cenę pszenicy i nie wpłynie .

• 0
Opublikowano

masz dopłaty przecież tak w telewizji ci pierd.la cały czas to jak może ci być źle jeszcze! ja nakosilem ładnie , trochę sprzedane a reszta będzie zagospodarowana, zamiast kupować 3t ekogroszku po 1000zl za tonę idzie pszenica w piec. jakoś mi nie zal głodujących . pięknie się spala, zero popiołu , dymu z komina a ciepło piękne daje. minus to zapach jak z gorzelni jest ;) strażnik z straży gminnej jak sprawdzał piec pyta się czy mi nie wstyd palić żywnością , dostał odpowiedz że wstyd to okradać rolnika i dawać za ziarno 600zl za tonę!

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, zetorlublin7341 napisał:

pyta się czy mi nie wstyd palić żywnością

Trzeba było powiedzieć że gęstość za mała i na konsumpcję się nie załapała i w tym wypadku to pasza, a jak by sapał że z paszy jest mięso czy mleko to na wuj marnują tyle trawy z trawników, poboczy, niech przywożą mi dla krówek xD

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Wicherek napisał:

śmiechu warte !    zmieszają ją z pszenicą Twojego sąsiada i wszystko będzie konsumpcja ,ogólnie to za takie pieniądze nie opłaca się siać i zbierać

Śmiechu to raczej nie tylko płaczu, duże firmy też tak robią i na podwyżki nie ma co liczyć. W takiej np lubelli kolejka tirów , a to pociąg z durum, a i rolnicy dzień wcześniej w kolejkę przyjeżdżali. Nie kupią u nas kupią w np w Rumunii gdzie mają klęskę urodzaju, kraje basenu morza czarnego też mają klęskę urodzaju. Dadzą radę żeby tylko nam nie zapłacić więcej. Sprzedałem jako konsumpcję po 706,20 brutto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v