Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, piotreku1 napisał:

Kolego popieraj koczorka to za rok  Saletra  po 1500zł a polfos po 2000 . A paliwo po 6 zł przecież orlen musi mieć miliardowe zyski .Tylko te zyski to z naszych pieniędzy .

Wiesz co? Daj sobie na luz z tymi swoimi wyrzutami politycznymi, bo to już staje się przykre. Nie dawali źle, dają źle to co Ty chcesz? 

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, beata12596 napisał:

Wiesz co? Daj sobie na luz z tymi swoimi wyrzutami politycznymi, bo to już staje się przykre. Nie dawali źle, dają źle to co Ty chcesz? 

Przykre jest to jak łatwo ludzi przekupić  ,  i przykre jest to beatko ze myślisz że dają że swoich . Czas pokaze  Pozdrawiam

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Przykre jest to jak łatwo ludzi przekupić  ,  i przykre jest to beatko ze myślisz że dają że swoich . Pozdrawiam

W ogóle mylisz pojęcia, nikt nikogo nie przekupił, bo każdy ma swój rozum i jest umie liczyć, często nie zgadzam się z tym jak PIS uprawia politykę, ale z tym co robiło PO to nie ma nawet porównania. Ludzi mierzi to, że ten rząd znalazł pieniądze i poprostu daje je ludziom, a do tego Polak nie jest przyzwyczajony, oj nie, bo wtedy włącza się tryb podejżliwości. Tak nas poprzednie rządy wyćwiczyły, że my nie mamy prawa dostawać czegoś za darmo, bo pieniędzy nie ma i nie będzie. Jak to teraz w tv jęczą, że to rozdają nasze pieniądze, bo żeby dać trzeba komuś zabrać, tylko w jaki sposób zabierają? Że paliwo droższe? Poczytaj na necie czemu jest droższe. Że nawozy są drogie? Bo prywatne firmy chcą zdoić rolnika. Spekulanci robią też zamieszanie na dodatek. Przepraszam za takie wywody nie w temacie, ale czasami emocje ponoszą. Pozdrawiam Piotreku1. 

Edytowane przez beata12596
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, beata12596 napisał:

W ogóle mylisz pojęcia, nikt nikogo nie przekupił, bo każdy ma swój rozum i jest umie liczyć, często nie zgadzam się z tym jak PIS uprawia politykę, ale z tym co robiło PO to nie ma nawet porównania. Ludzi mierzi to, że ten rząd znalazł pieniądze i poprostu daje je ludziom, a do tego Polak nie jest przyzwyczajony, oj nie, bo wtedy włącza się tryb podejżliwości. Tak nas poprzednie rządy wyćwiczyły, że my nie mamy prawa dostawać czegoś za darmo, bo pieniędzy nie ma i nie będzie. Jak to teraz w tv jęczą, że to rozdają nasze pieniądze, bo żeby dać trzeba komuś zabrać, tylko w jaki sposób zabierają? Że paliwo droższe? Poczytaj na necie czemu jest droższe. Że nawozy są drogie? Bo prywatne firmy chcą zdoić rolnika. Spekulanci robią też zamieszanie na dodatek. Przepraszam za takie wywody nie w temacie, ale czasami emocje ponoszą. Pozdrawiam Piotreku1. 

Sucho, chłodno, a wieje, że głowę urywa. 

Prześledź ceny paliw kilka lat temu  zobacz po ile było paliwo jak baryłka ropy była tak jak teraz po 60-65 dolarów i taki jak dziś kurs dolara!!! I wtedy się wypowiedź !  zobaczysz różnicę o ile teraz nasz więcej krojom na paliwie .   Nawet trudno sobie wyobrazić po ile było by paliwo jak baryłka wzrosła by do 120-130 dolarow 

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano
54 minuty temu, beata12596 napisał:

A co dają ? Może i ja się zalapie  😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, robercikj100 napisał:

A co dają ? Może i ja się zalapie  😂

Po łbie🤣

12 minut temu, piotreku1 napisał:

Prześledź ceny paliw kilka lat temu  zobacz po ile było paliwo jak baryłka ropy była tak jak teraz po 60-65 dolarów i taki jak dziś kurs dolara!!! I wtedy się wypowiedź !  zobaczysz różnicę o ile teraz nasz więcej krojom na paliwie .   Nawet trudno sobie wyobrazić po ile było by paliwo jak baryłka wzrosła by do 120-130 dolarow 

Na wybory pójdźmy głosować na PO to cena ropy napewno spadnie, a Rostowski znów zajmie się finansami 🤣🤣🤣

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Kolego popieraj koczorka to za rok  Saletra  po 1500zł a polfos po 2000 . A paliwo po 6 zł przecież orlen musi mieć miliardowe zyski .Tylko te zyski to z naszych pieniędzy .

Widać kto tu wylewa swoje polityczne żale. Twierdziłeś że ten drugi ciągle pisze o polityce, a się okazuje że cięgle ciebie słychać jak leczysz kompleksy półsłówkami o pisiorkach i kaczorkach. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, beata12596 napisał:

Sucho, chłodno, a wieje, że głowę urywa. 

Znalazł. Na drodze leżały. 😂 Chciałaś powiedzieć, że zabrał ludziom, opłacil z nich armię urzędników, podatki i rozdal to co zostało. 

Paliwo droższe bo jest nowy podatek i Orlen zwiększył sobie marże.

Edytowane przez Nintendo
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, beata12596 napisał:

Po łbie🤣

Na wybory pójdźmy głosować na PO to cena ropy napewno spadnie, a Rostowski znów zajmie się finansami 🤣🤣🤣

A jak po łbie to ja podziękuje . Zostawię swoją działkę dla ciebie w takim razie 😋

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Nintendo napisał:

Znalazł. Na drodze leżały. 😂 Chciałeś powiedzieć, że zabrał ludziom, opłacil z nich armię urzędników, podatki i rozdal to co zostało. 

Jak już to chciałaś 🤨

2 minuty temu, robercikj100 napisał:

A jak po łbie to ja podziękuje . Zostawię swoją działkę dla ciebie w takim razie 😋

Ja wiem co dostaję, a Ty jak nie wiesz to tak jak wyżej 🤣

Polityka temat rzeka, a tu jest temat o cenie płodów rolnych Panowie więc kończę na tym dyskusję. 

Edytowane przez beata12596
  • 0
Opublikowano

panowie stwierdzam tak i nie żartuje , dzisiaj poszło wiaderko starej pszenicy do pieca, babcia prawie zawału dostała, a ja mam kilka godzin ciepła wodę na 70st. dobrze jest, jak mam płacić za ekogroszek 1000zl! w polu mi urośnie taniej. najśmieszniejsze jest to że pszenica po jednej dawce azotu i raz pryskana na grzyba lepsza od tych co intensywniej dostawały. panowie paliwo o inne pierdoły muszą kosztować bo na socjal trzeba kasę! chociaż dużo handluje i stwierdzam że w maju było dużo więcej gotówki na rynku jak emeryci 13 dostali, cieszę się i ja bo się popodnosilo ceny delikatnie a znów ludzie tego aż tak nie odczuli. małopolska wydawało się że żniwa już a tu lipa , zboże miekkawe a słoma jeszcze zielona także poczekamy troszkę jeszcze

• 0
Opublikowano

@beata , nie każdy chce żyć głównie z socjalu . Są tacy co liczą że rząd zajmie się poważnie rolnictwem . Fajnie jak ktoś coś da . No ale ciekawe jaki średni bilans wychodzi . Nie każdy łapie się na socjal . A naprawdę żeby dać , to trzeba wziąć z innego miejsca .

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

@beata , nie każdy chce żyć głównie z socjalu . Są tacy co liczą że rząd zajmie się poważnie rolnictwem . Fajnie jak ktoś coś da . No ale ciekawe jaki średni bilans wychodzi . Nie każdy łapie się na socjal . A naprawdę żeby dać , to trzeba wziąć z innego miejsca .

Przy 70 szt bydła i 60 h nie łapię się na socjal 😫🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Ja wiem co dostaję, a Ty jak nie wiesz to tak jak wyżej

Wiesz co dostajesz ale nie orientujesz się co Ci zabierają i w tym problem ! I nie jesteś Beatko sama niestety 😉

• 0
Opublikowano

Łapiesz , łapiesz . Te całe dopłaty to też forma socjalu . No i podejrzewam że za 500+ taka wdzięczna PiS .

• 0
Opublikowano

dajcie se spokój z polityką bo zaraz się okaże że Schetyna czy prezes żądzą na światowych giełdach  A że ktoś coś daje to chyba wszyscy wiedzą że musi pierwsze komuś zabrać Piszcie ceny te najniższe to się poczuje lepiej jak gdzieś będzie taniej jak na moim zadupiu

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Łapiesz , łapiesz . Te całe dopłaty to też forma socjalu . No i podejrzewam że za 500+ taka wdzięczna PiS .

Na 500+ też się nie łapię wyobraź sobie i na PIS głosuję 🤣, a co mi zabierają też wiem, blondynką nie jestem. 

Skończcie już z wytykaniem co dostaję, co mi zabierają itp itd, bo mam tego świadomość, a to nie o tym temat przypominam. 

Przed wjazdem na skup w Hrubieszowie, woj lubelskie wisi cena 65 zł za pszenicę, tylko czy to już na nowy sezon, pewnie nie, bo za wysoka. 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, stasio32 napisał:

na syberii były przecież powodzie. w czerwcu byla duza susza, ale przecież tam sie rodzi mimo suszy i powodzi😁. Żniwa to piekny okres. Wszędzie jest bajecznie i kolorowo tak jak w prognozach kilka miesiecy wczesniej 

Syberia ma znikome znaczenie . Najwieksza produkcja jest w rejonach Woroneża, Krasnodaru Rostowa i Wołgogradu.

5 godzin temu, beata12596 napisał:

Żeby dać muszą zabrać

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Co do rozdawnictwa... 

https://www.newsweek.pl/swiat/polityka/wenezuela-najbogatszy-bankrut-swiata-ropa-i-populizm/0lfrsgd

```
Rozdali pieniądze, pobudowali mieszkania i znacjonalizowali przedsiębiorstwa. Potem zabrali się do konstytucji i sądów. Rządzący Wenezuelą populiści w dwie dekady zrujnowali kraj z największymi na świecie złożami ropy.
```

```
 W czerwcu – jak wynika z obliczeń niezależnych ośrodków – roczny wzrost cen wyniósł aż 41 tys. proc. To tak jakby filiżanka kawy w barze podrożała w ciągu roku z 10 zł do 4,1 tys. zł. A na tym nie koniec, bo MFW prognozuje, że tegoroczna wenezuelska inflacja może osiągnąć niedorzeczny poziom miliona procent.
```

Coś komuś to przypomina? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v