Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No nie ? Po tyle to nawet Jarkowe byki się nie wybijają . :P

• 0
Opublikowano

raz tylko pamiętam żeby w żniwa pszenica była droższa jak w zimie a to było w 2013 roku, zawsze się opłacało magazynować. 
Nikt nie da godziwej ceny w lipcu, u mnie ponoć ma być w okolicach 650-690 netto ponieważ w takiej cenie były zawierane kontrakty przez średnie skupy i większe gospodarstwa posiadające około 1 tyś ha. 

Jak nic się nie nie wydarzy to również przy rozsądnej analizie wychodzi to co mówi kolega miwigos że do zimy powinna zdrożeć +/- 100 zł netto 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 11.06.2019 o 13:43, jajonasz napisał:

Sprzedawał ktoś u samborskiego na pawłowie koło Bychawy? Robi się problem z zapłatą za zboże 😨

Trochę cwaniak z gościa. Z rana cena XXX po dotarciu na miejsce 30 zł taniej na tonie. 16t wróciło z powrotem do stodoły.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, LukeClaas napisał:

Trochę cwaniak z gościa. Z rana cena XXX po dotarciu na miejsce 30 zł taniej na tonie. 16t wróciło z powrotem do stodoły.

To samo będzie w żniwa od sierpnia do końca Werzesśnia  cena góra , duł przynajmniej w moich stronach .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, LukeClaas napisał:

Brawo za postawę, prawidłowo. Pojechałem kiedyś z próbą na skup ładnie pięknie a potem 3 ciężarówki zajechały i bida - cena 30zł niżej - wuj ci w kakao powiedziałem i zawiozłem do starego odbiorcy niby 20zł niżej ale pewne

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

U mnie Piast w ogóle nie bierze

Tak zasypany ?

• 0
Opublikowano

Czekają na poślad AD. 2019

Zajechalem dziś do pszenżyta,  słoma zasycha, flagowy zwinięty w rulon. Kłosy wiązały po 6 ziaren w pięterku, 2 już zredukowane, a to co zostało to wata po sciśnięciu.  Niby w maju coś opadów było a względem zeszłego roku zapowiada się gorzej. Kłosy krótsze niż w ubiegłym roku. Rok temu były jakieś zasoby po zimie, w tym susza od lutego 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, LukeClaas napisał:

Za te pieniądze to bym 16 ton nie ładował nawet no ale napiszesz że MTZ 5 litró tylko spalił

• 0
Opublikowano

Tak to jest już z nie którymi handlarzami cennik w głowie ma i machloje odpierdala. Ja nie woże jeżeli cennik aktualny nie wisi na ścianie.  A ceny już na żniwa o ile takie się utrzymają to spoko - jeżeli nie to trzwba będzie kontakty ze Srasiem poprawić bo kontrahent jakich mało i wypłacalny chyba bo swinie w cenie.

• 0
Opublikowano

Trzeba zauważyć duże podmioty skupowe maja wywieszone cennik  skupu pszenicy a mniejsze podmioty ustalają rano jak wstaną i zobaczą że stoi dużo do sprzedania leci w dół i nie ma do sprzedania cennik w górę by zachęcić do sprzedaży na początek .

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

jeżeli nie to trzwba będzie kontakty ze Srasiem poprawić bo kontrahent jakich mało i wypłacalny chyba bo swinie w cenie.

Stasio kontrakty oferuje po 510 brutto bo ma być w żniwa po 500 a że nie jest ch..em i zna realia życia chłopa to daje 510.  Co do cen w żniwa to kto zrobi wczesny atak to wygrywa, potem cena leci 10zł dziennie w dół 

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.06.2019 o 16:42, staszek131415 napisał:

Polski gigant który skupuje zboża od Polskich rolników na dzień dzisiejszy proponuje cenę na żniwa kontrakt za:

Pszenice - 580 netto

Pszenżyto -530 netto

Jęczmień- 530 netto

Przy czym informuje że zbiory w Polsce będą na wysokim poziomie (mimo suszy,powodzi,deszczów nawalnych) i spodziewa się spadku cen na żniwa do sumy pszenica; 500 netto oraz pszenżyto i jęczmień 460 netto..

Coś jeszcze chcesz wiedzieć? Jaką fRustracją? Zboże dawno sprzedane, nowe rośnie ładnie ... A cena będzie w okolicach 700zł nie bój żaby. Kombinuj kombinuj nim twe skupy przeminą 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Ale ja tylko zacytowałem wypowiedz przedstawiciela dużej firmy której nazwy tu nie podam byście im skupów koljkami nie zblokowali jak ruszycie ze sprzedażą dziś ładnie dolało i zboż analewają aż miło patrzeć

• 0
Opublikowano

Dziś po 700 za pszenicę ciężko wyrwać, gdzie zboże jest na magazych 

A Ty chcesz mi powiedzieć, że po 700 w żniwa dostaniesz, skupy są w d*pie z obecnym stanem magazynowym drogo kupionym,

Nitk nie będzie oddawał pieniędzy, żeby drogo kupić tylko będzie usrednial sobie cenę tego co ma obecnie na stanie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v