Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

176 euro pszenica do góry? na Polskim rynku dawno cena jest ponad rynkiem matiff przynajmniej od 2 lat

pier**lić takie głupoty to tylko na tym forum potraficie, żeby cena zależała od giełdy to na gospodarstwie nie mielibyście ceny nawet 700

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

176 euro pszenica do góry? na Polskim rynku dawno cena jest ponad rynkiem matiff przynajmniej od 2 lat

pier**lić takie głupoty to tylko na tym forum potraficie, żeby cena zależała od giełdy to na gospodarstwie nie mielibyście ceny nawet 700

To jest cena na wrzesień czyli nowe zbiory a skupy proponują max 650 czyli 100 mniej niż na matif

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na sobote planowany odbior pszenicy po 800 brutto okolice biala podlaska podmiot kupujacy z Łosic ich transport. Mlyn kijowiec 15 zł/tona więcej ale trzeba do nich wozic i nie koniecznie ptzejdzie próbę

Edytowane przez WOJTUNIO
  • 0
Opublikowano

W mojej okolicy wszyscy hodowcy głównie mleko bydło nie mają już zboża, a nigdy nie dokupowali zawsze starczało od żniw do żniw o czymś to chyba świadczy 

• 0
Opublikowano
59 minut temu, tadi77 napisał:

W mojej okolicy wszyscy hodowcy głównie mleko bydło nie mają już zboża, a nigdy nie dokupowali zawsze starczało od żniw do żniw o czymś to chyba świadczy 

To chodzą do Ciebie do spowiedzi? 5 krów mają i nie mają zboż a duże gopspodarstwa to na gotowej paszy jqdą bo taniej im kupić gotową niż kupować w Big Bagach od takich Jnuszy jak Paweł

• 0
Opublikowano

Wasze zmartwienia cenowe idą w złą stronę martwcię się tym czy uda się zrobić sprawnie i bez strat żniwa a jak będzie w magazynie rozmyślać jak tu dobrze sprzedać np wystąpi pogoda jak obecnie i co wam po cenie np. konsumpcji 1000zł jak taka pszenica nie będzie występować w naturze

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To chodzą do Ciebie do spowiedzi? 5 krów mają i nie mają zboż a duże gopspodarstwa to na gotowej paszy jqdą bo taniej im kupić gotową niż kupować w Big Bagach od takich Jnuszy jak Paweł

O ile pamiętasz swoje wcześniejsze posty to pojechałeś po sobie jak knur po loszce pod kazdym względem zarówno kupna paszy pogłowia hodowli i logistyki...

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Wasze zmartwienia cenowe idą w złą stronę martwcię się tym czy uda się zrobić sprawnie i bez strat żniwa a jak będzie w magazynie rozmyślać jak tu dobrze sprzedać np wystąpi pogoda jak obecnie i co wam po cenie np. konsumpcji 1000zł jak taka pszenica nie będzie występować w naturze

Więc jak żyć ? co robić ?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie wiem gdzie są jeszcze gospodarstwa po 5 krów,chyba u ciebie ,po 10 świnek na rok mówię o 50 ,100 szt bydła mam sporo takich znajomych ty jak zwykle monitorujesz całe zboże w kraju znasz każdy magazyn

• 0
Opublikowano

sporo jest gospodarstw co mają po parę mamek

i tego bydła faktycznie jest od 5 do 10

A Staszek to Ci powiem, że pier**lisz w tym przypadku, duże gospodarstwa to najczęściej mają swoje mieszalnie i albo produkują swoje zboże albo dokupują

• 0
Opublikowano

Może i są ale większość to uprawia trawy i kukurydzę bo ziemi brak i wtedy bazują na gotowej paszy bo jeszcze robota do tego nie ma a właścicielom pracować za bardzo się nie chce a ludziom też godziwych stawek nie mają ochoty płacić więc wygodniej im kupić gotowca

5- 10 mamek to dla rozrywki ktoś trzyma podobnie 2 tysiące tuczników na kontrakcie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Więc jak żyć ? co robić ?

Trzeba się pogodzić z tym że ma się g...o do powiedzenia a większość ludzi jest stworzona do zap.......ia Słyszałem że udział rolnika w cenie półkowej to ok. 20% i trzeba się w tych % zmieścić z kosztami produkcji Czy to nie jest ukryte niewolnictwo                  

Chodzi tu o owoce i warzywa 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Zerwij kajdany połam bat  .......................... !     na du ...e właściciela skupu gdzie sprzedajesz  ! 

I pójdzie siedzieć za antysemityzm.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
20 godzin temu, staszek131415 napisał:

Może i są ale większość to uprawia trawy i kukurydzę bo ziemi brak i wtedy bazują na gotowej paszy bo jeszcze robota do tego nie ma a właścicielom pracować za bardzo się nie chce a ludziom też godziwych stawek nie mają ochoty płacić więc wygodniej im kupić gotowca

5- 10 mamek to dla rozrywki ktoś trzyma podobnie 2 tysiące tuczników na kontrakcie

A gotowa pasza to z czego jest? Ze żwiru? 

• 0
Opublikowano

Na pewno nie ze zboża w Big bagach kupowanego spadków ciąg dalszy u mnie pszenica 750

18 godzin temu, Wicherek napisał:

Zerwij kajdany połam bat  .......................... !     na du ...e właściciela skupu gdzie sprzedajesz  ! 

A po co sprzedawać trzeba się wziąć za hodowlę iprzerobić wtedy zarobisz podwójnie skoro ten co ma kupić po 1000 i jeszcze zarobić

• 0
Opublikowano

Bo dla 30 warchlaków lepiej podjechać Volksvagenem wziąć Big Bag za pół ceny i wychodzi taniej

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Oczekuje rzeczowej odpowiedzi

Gotowa pasza to jest temat bardzo ciekawy , obecnie furorę w niej robią odpady piekarnicze walą tego do 30% , teoretycznie wszystko jest ok ale zużycie na 1kg przyrostu dużo większe, porządna pasza oparta tylko na zbożu jest dużo droższa,cena paszy z wynalazkami ok 1000zł brutto, pasza oparta tylko na zbożu ok 1250 zł brutto ,mam nadzieję że udzieliłem rzeczowej odpowiedzi

• 0
Opublikowano
17 minut temu, ws71 napisał:

Gotowa pasza to jest temat bardzo ciekawy , obecnie furorę w niej robią odpady piekarnicze walą tego do 30% , teoretycznie wszystko jest ok ale zużycie na 1kg przyrostu dużo większe, porządna pasza oparta tylko na zbożu jest dużo droższa,cena paszy z wynalazkami ok 1000zł brutto, pasza oparta tylko na zbożu ok 1250 zł brutto ,mam nadzieję że udzieliłem rzeczowej odpowiedzi

Wszystko ok tylko ja chciałem obnażyć fanaberie Staszka ,że gotowa pasza wychodzi taniej ,koło mnie są kurniki koło 100 tys szt. może to mało ale wszyscy robią pasze sami

• 0
Opublikowano

Akurat kurniki to inna bajka bo tam nie ma tyle roboty co przy krowach no ale skąd Ty masz o tym wiedzieć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v