Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

Temat powinien być ceny zbóż bo dlaczego tylko pszenicy

Załóż swój temat i Wszyscy pójdziemy za Tobą !

11 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

i to jest oferta nim odwołają suszę

Suszę mogą odwołać ale starego zboża z tego powodu nie przybędzie , Maj ma być wyjątkowo zimny  , to plonom nie służy

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Załóż swój temat i Wszyscy pójdziemy za Tobą !

Suszę mogą odwołać ale starego zboża z tego powodu nie przybędzie , Maj ma być wyjątkowo zimny  , to plonom nie służy

Dokładnie i nie ubędzie a jest go całkiem sporo jeszcze

• 0
Opublikowano

No toć na Olx pełno ogłoszeń i nie takich jak Paweł co w Bagi sypią

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Czyli nic nie kupisz bo nikt  nie bedzie 5-6 worków kiprował.... Poza tym suszy nie ma ceny stabilne po 600 ... Zboża w brud

• 0
Opublikowano

@staszek131415 a cenę widziałeś?😄 to jedno a drugie, u Ciebie 200 ton to dużo? .Ja policzyłem z grubsza z pierwszej strony zboża na olx

i tego co ludzie podali było 68 ton ,ogłoszeń było 22 i niech każdy ma średnio 20 ton to w sumie jest 508 ton na całą Polskę to rzeczywiście dużo😂

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Tyle że nie każdy co ma zboże ogłasza na olx ale gdyby były braki to by żadnego ogłoszenia nie było a tak sobie ogłaszają cny z kosmosu to i chętnych brak kto chce sprzedać to jedzie do skupu i tyle

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

21 minut temu, staszek131415 napisał:

Tyle że nie każdy co ma zboże ogłasza na olx ale gdyby były braki to by żadnego ogłoszenia nie było a tak sobie ogłaszają cny z kosmosu to i chętnych brak kto chce sprzedać to jedzie do skupu i tyle

to jak się ma pierwsze do drugiego?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, BENNY82 napisał:

Czyli nic nie kupisz bo nikt  nie bedzie 5-6 worków kiprował.... Poza tym suszy nie ma ceny stabilne po 600 ... Zboża w brud

Jak dla kogoś kto sprzedaje w Big Bagach 100 -200 ton to kosmiczne ilo,sci  do żniw by nie dał rady w big bagi sypać a podobno jęczmień już wypuszcza ości więc żniwa za 2 miechy

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, witejus napisał:

@staszek131415 a cenę widziałeś?😄 to jedno a drugie, u Ciebie 200 ton to dużo? .Ja policzyłem z grubsza z pierwszej strony zboża na olx

i tego co ludzie podali było 68 ton ,ogłoszeń było 22 i niech każdy ma średnio 20 ton to w sumie jest 508 ton na całą Polskę to rzeczywiście dużo😂

68 ton tylko .Nie liczyłem , ale ja mam wystawione 60 ton , wiec cała reszta tylko 8 ton  ?

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak dla kogoś kto sprzedaje w Big Bagach 100 -200 ton to kosmiczne ilo,sci  do żniw by nie dał rady w big bagi sypać a podobno jęczmień już wypuszcza ości więc żniwa za 2 miechy

W sobotę widziałem w reichu już wykłoszony 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, marek1977 napisał:

Tylko na mąkę to pszenicy musi starczyć do września ,a co do ogłoszeń na OLX to ilości są mikroskopijne.https://www.olx.pl/oferta/otreby-pszenne-CID757-IDpYqZW.html#7779a56488  .Tu macie ogłoszenie z mojej okolicy.

u Ciebie i u Pawla mikroskopine u mnie w setkach to stąd wniosek że ziarna jeszcze sporo wokolicu duże gospodarstwa mają podpisane kontrakty i w znacznym stopniu zaopatrują duże firmy dlatego te nie wyrywają się z ceną 

• 0
Opublikowano

lokalna spółdzielnia wyprzedana zero towaru zyto sprzedali 740 +vat dużemu rolnikowi pszenżyto sprzedali po 860 brutto moja sprzedaż pszenżyto 860zl gotówkowo

• 0
Opublikowano

Nie wszyscy sa bez towaru, wczoraj dzwoniłem do okolicznego ,,kurnikarza,, to nie skupuje nic bo ma juz zapasy do żniw. Koniec lutego sprzedawałem na skup pszenice po 840 netto , jęczmien po 800 netto, dzisiaj za jeczmien i pszenice płaci 750 netto

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Damianek20 napisał:

Zamość Hrubieszów padalo, więc zaraz ceny obniża . Bo znów będą rekordy, już co niektórzy piszą jaki im się urodzaj zapowiada.

Dokładnie kolego napisałeś zaraz będzie się słyszeć 10 t a tam 12 t zaraz drugi dołoży , mam sąsiadów obszarników sypią nawozy pryskają , 8 t mają tez tak mam 7 t do 8  t ale k**wa niema 10 t bywa raz na kilka lat na jakimś kawału się uda .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v