Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A tak na marginesie ciekawe co niemcy z ta pszenicą po 1200zrobili pewnie skarmili świniami co to je teraz do nas wysyłają w cenie niższej niż u nas 🤣

I  co z tą kukurydzą po 900 zł gdzie te ceny Jozek?

• 0
Opublikowano

Jak dajesz teraz bez kasy to mogę brać. Ale w maju wypłacę ci po 820 brutto.

To że w maju po tyle będzie to nie jest tajemnica, to chodzi że mało kto ma kasę aby tak zamrozić na kilka miesięcy. Dlatego paszarnie piszą kontrakty.

A tak serio to myślę że maj / czerwiec paszówka dobije do tego poziomu.

• 0
Opublikowano

Ja pisałem? Gdzie i kiedy? Pisałem że może do tysiąca dobije w styczniu a nie że we wrześniu po 900. Sprzedałem po 820 netto w wrześniu więc teraz mnie to ani grzeje ani chłodzi. Mówię co myślę.

• 0
Opublikowano

Dużo u co niektórych optymizmu. Moi zdaniem drożej już było teraz tylko równia pochyła w dół jeśli tylko pogoda w kwietniu będzie sprzyjała, zaczną się raporty USDA i prognozy na nowe zbiory to trędów się nie odwróci. Tym, którzy jeszcze mają życzę jak najlepiej ja sprzedałem na początku stycznia po 900 na obecną chwilę cena nie do osiągnięcia... młyn w Teresinie zatowarowany do nowych zbiorów wszytko w kontraktach. Jeszcze w lutym można było pisać kontrakt na nowe zbiory po 750zł netto z dostawą w sierpniu dziś już jest 710 netto i mówią że będą kolejne przeceny. Ceny pszenicy paszowej w dół pociągnie kukurydza która na przestrzeni dwóch tygodni staniała o 40 zł na tonie obecnie 660 netto.

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, marks50 napisał:

Nawet ze słoma mogą być problemy w Niemczech słoma po 120 € tona czyli ponad 500 zł tona , dlatego Staszek mawia "500 i jadem pasatem" :) . Ale cóż się dziwić jak ten Staszek jeszcze niedawno udowadniał że głównym wyznacznikiem cen jest wiele ogłoszeń w gazecie i na OLX , teraz zmiana taktyki i już ogłoszenia nie są wyznacznikiem :) . Oczywiście także twierdził że cały czas pada produkcja świń , chyli się ku upadkowi  kto kupi a tu otwierają się nowe możliwości do Chin a jak wiemy to worek bez dna jedynie zamiast marudery Staszka zarobi zagraniczny hodowca .

Gdzie w Niemczech? Taka cena była w styczniu,obecnie nierealna,to samo siano,z tego co się orientuje to na Chiny praktycznie monopol na dostawy trzody mają Niemcy,Hiszpanie i USA jeżeli w drogę nie wejdzie polityka, obecny kryzys na rynku wieprzowiny zawdzięczamy właśnie Chińczykom ,którzy w 2018 roku zrezygnowali z europejskiej na korzyść amerykańskiej w cenie ok 1$kg żywca

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel1344 napisał:

Ceny pszenicy paszowej w dół pociągnie kukurydza która na przestrzeni dwóch tygodni staniała o 40 zł na tonie obecnie 660 netto.

Podpisałem z dużą paszarnią, w czwartek zeszłego tyg. kontrakt na kukurydzę z odbiorem w kwietniu po 760 zł/t netto.

Najwyższa cena na kontrakt za kukurydzę w tym sezonie jaką osiągnąłem. I dodać trzeba że od października  nie chcieli mojej kukurydzy na wolnym rynku i kontraktów też nie chcieli pisać, aż tu sami zadzwonili w poprzednim tyg.

Coś jest na rzeczy moim zdaniem....

• 0
Opublikowano

Zaczęły się telefony w poszukiwaniu za towarem ... ile Pan ma / za ile by pan sprzedał / kiedy pieniążki będą potrzebne i takie pytania badające rynek.
Dzwoniły dziś cztery firmy.

• 0
Opublikowano

Cena poszła 200zł od żniw staszka to nie rusza, taki wzrost to nie wzrost, spadła 30 zł stasio już szaleje że jego prognozy się sprawdziły. Jutro ma przyjechać człowiek po 8 ton pszenżyta - zgodzone po 780 brutto 

1 godzinę temu, renovoltage napisał:

Ja dziś widziałem kilka passatów z dwukółkami, śmierdziało frytkami pewnie na rzepakowym jechali z biedry, 

Gdzie tam z biedry, pewnie szwagier robi w keefSi  i załatwia zużyty :D

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Pawel1344 napisał:

Dużo u co niektórych optymizmu. Moi zdaniem drożej już było teraz tylko równia pochyła w dół jeśli tylko pogoda w kwietniu będzie sprzyjała, zaczną się raporty USDA i prognozy na nowe zbiory to trędów się nie odwróci. Tym, którzy jeszcze mają życzę jak najlepiej ja sprzedałem na początku stycznia po 900 na obecną chwilę cena nie do osiągnięcia... młyn w Teresinie zatowarowany do nowych zbiorów wszytko w kontraktach. Jeszcze w lutym można było pisać kontrakt na nowe zbiory po 750zł netto z dostawą w sierpniu dziś już jest 710 netto i mówią że będą kolejne przeceny. Ceny pszenicy paszowej w dół pociągnie kukurydza która na przestrzeni dwóch tygodni staniała o 40 zł na tonie obecnie 660 netto.

dOKŁADNIE TAK JAK PISZESZ KTO CZEKAŁ ZA DŁUGO ZOSTANIE Z TOWAREM ALBO BĘDZIE MUSIAŁ SPRZEDAĆ TANIEJ NO ALE JAK KTOŚ MA FANTAZJĘ DUŻĄ TO d*pę MUSI MIEĆ TWARDĄ

8 godzin temu, pawel885 napisał:

Cena poszła 200zł od żniw staszka to nie rusza, taki wzrost to nie wzrost, spadła 30 zł stasio już szaleje że jego prognozy się sprawdziły. Jutro ma przyjechać człowiek po 8 ton pszenżyta - zgodzone po 780 brutto 

Gdzie tam z biedry, pewnie szwagier robi w keefSi  i załatwia zużyty :D

cZY tY CZYTAĆNIE POTRAFISZ ? pOCZYTAJ SWOJE POSTY CO W SIERPNIU PISAŁEŚ I PRZESTAŃ BREDZIĆ

830 W SIERPNIU DAWALI PISALIŚCIE TO DZIŚ MASZ PO1030? M niej trochę godności i przyznaj się że głupoty pisałeś

• 0
Opublikowano
55 minut temu, pawel885 napisał:

Tak, w sierpniu, tylko że żniwa były w lipcu i cena po żniwach strzeliła w górę,  zaspawaj tą podłogę w passacie bo spaliny Ci już mózg wyżerają 

Wystrzeliła ....... faktycznie przecież niemcy po 1200 kupowali piszesz a teraz 800 czyli 400 zeta spadła gdzieś ty matematyki się uczył ? Większych bredni jak Twoje jeszcze nikt tu nie pisał

• 0
Opublikowano

tom50 napisał: U mnie w lokalnym skupie pszenica paszowa  780 netto   U mnie już 760 brutto paszowa. Żerują na tych co muszą sprzedać bo wiosna przyszła. Sam mam jeszcze z 15t i trzeba wywieźć 😞

• 0
Opublikowano

Piszecie że kontrakty duże przetwórnie mają podrobione już do żniw tylko ja się pytam z kim? Oczywiście w większości z lokalnymi skupamia u mnie w okolicy jest duży skup z którego dziennie wyjeżdża z tego co zaobserwowałem minimum 3-4  tiry pszenicy dziennie plus jakaś kukurydza miesiąc temu gościu krzyczał żebym sprzedawał bo będzie tanieć 40 zł na tonie była wtedy 800 netto pasza ludzie woził dzień i noc w zeszłym tygodiu z nim rozmawiałem to nadal jest 800 i już ma pusto i to samo do mnie żebym sprzedawał bo w tym tygodniu miała tanieć ale jak narazie nie staniała i na magazynie też pusto i na dodatek postawił jeszcze silosy na 600 ton. Tak więc albo już za dużo niema tej pszenicy u ludzi i żeby te kontrakty wypełnić będą musieli podnieść ceny żeby nie płacić kar albo przedsiębiorstwa walą głupoty że są już obstawieni do żniw żeby nastraszyć chłopa albo albo! Jak opowiadał jeden człowiek " jeszcze nie było ,żeby jakoś nie było " więc jakoś tam będzie!😁😁😁

• 0
Opublikowano

Następny bajkopisarz

600 ton silosy to mają 100 hektarowe gospodarstwa także ten Twój odbiorca to żaden gracz na rynku

2 godziny temu, Sumik napisał:

Stasiu Tylko Ty :)

Nie no Ty i Pawel od sierpnia ta sama cena a jemu stale rośnie 🤔 niemiec w żniwa 1200 dawał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v