Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

Loco gospodarstwo? Jaka lokalizacja? Kolega z miesiąc temu, może ciut dłużej podpisał taki kontrakt ale po tym fakcie spadły u nas kontrakty do około 780-785zł

Loco gospodarstwo, kuj-pom, 300t+.

• 0
Opublikowano

NIE,ale cos inaczej pokonbinowałem przed chwila,może będzie

• 0
Opublikowano

Nie zapominaj że na drugim końcu łańcucha też jest rolnik który zboże potrzebuje do skarmiania. 

Piekarnie się nie pier**lą i ceny podnoszą, a masarnie też się nie pier**lą i ceny rolnikowi podnoszą

• 0
Opublikowano

Czemu wy tacy pazerni na te ceny Pierwszy hodowca na tym forum dopiero co wstawił warchlaki ipotrzebuje co najmniej 150 kg zboża na sztukę a cena świniny nie bardzoO.oJa swoje blondi przeznaczę na spożycie własne i w ten sposób ogranicze straty.

• 0
Opublikowano

A orientuje się ktoś dlaczego Ferma drobiu Woźniak ma takie niskie ceny w tym roku ? Zawsze mieli lepsze ceny od Flory , Agro-As czy lokalnych skupów,  a teraz maja najgorszą bo 750 zł netto, Dolnośląski, powiat Wrocławski. 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, piotr89 napisał:

A orientuje się ktoś dlaczego Ferma drobiu Woźniak ma takie niskie ceny w tym roku ? Zawsze mieli lepsze ceny od Flory , Agro-As czy lokalnych skupów,  a teraz maja najgorszą bo 750 zł netto, Dolnośląski, powiat Wrocławski. 

Może przestali rozdawać pieniądze :)

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

dziś kupione

pszenica 250 t cena 830 brutto Loco Włodawa

kukurydza 150 t 732 brutto loco Włodawa

a za jęczmień zapłaciłem 820 brutto 50t

A ja wczoraj kupilem 400 ton po 780 brutto, kukurydze 300 ton po 700 brutto, a jeczmien to obiecali 100 ton gratis dorzucic - w podziece za umożliwienie pozbycia sie towaru, o ktory biedni sprzedajacy sie dzien w dzien potykali. 

P. S. Skoro tak chetnie dzielisz sie tu swoimi sennymi ruchami biznesowymi napisz w ktorym momencie zazwyczaj sie budzisz, ;jak siedzisz na muszli klozetowej zamiast swojego skorzanego fotela, czy jak przeliczasz odcinki papieru toaletowego zamiast gotowki? 

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Temat ceny, to myślałem że chodzi tu o to, żeby je podawać? 

Dzięki Panowie, pośrednicze przy sprzedaży, mam tylko produkcję roślinna, ja zwierząt nie mam, ale dziadek ma

Internet jest na tyle nie sympatyczny, że ludzie z małym zasobem szarych komórek również mają do niego dostęp i właśnie o to ten Pan nam udowodnił

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, ws71 napisał:

Kupione żyto pasz. 30t  760 brutto

To już lepiej pszenicę kupić

4 godziny temu, piotr89 napisał:

Bo spodziewają się dużych spadków więc po co przepłacać, pewne info...

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, piotr89 napisał:

Bardzo proste , przeliczyli się , pozawierali bardzo tanie kontrakty na sprzedaż swojej produkcji i założyli że zboże nie będzie droższe niż te 750 zł , może posłuchali "eksperta" Stanisława który zawsze twierdził że drożej to już było :) i myśleli że kupią po 700 a tu zonk i jest 800 więc szukają naiwnych którzy sprzedadzą im poniżej cen rynkowych i tym załatają straty . Takie są konsekwencje jak się  nie umie wyciągnąć wniosków z sytuacji panującej na  rynku .

Ceny w Polsce nadal są jednymi z najniższych na świecie tak więc eksport może wolniejszy z powodu małej podaży ale systematycznie idzie i będzie postępował bo giełdy powoli się rozbudzają w górę . Co prawda wczoraj była korekta po której obecnie nie ma śladu ale w sumie ceny są na plus od nowego roku a w Polsce  marazm bo i pogoda nie zachęca do handlu po obydwóch stronach .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v