Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

A skąd wiesz że ona ma więcej? Może gospodarstwo jest jeszcze rodziców ? Ja raczej po tekstach widzę chęć na zrobienie kariery w polityce wśród tych młodych z Agrouni nie neguję rozumiem każdy chce jakoś żyć i to nie koniecznie z rolnictwa

.

W artykule było że Ona nie chce zakładać partii bo po najniższych wyborach słuch po nich zaginie.

Ale jeśli będą popierali któras z partii to po wyborach o nich nie zapomni.  Moim skromnym zdaniem tą partią może być WiS (radzę sprawdzić na Wikipedia  coś poczytać o niej anie komentować od skrutu że to takie wiejskie Pis) ta partią moze być po wyborach w koalicji z pis i razem zadzic.

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

wiosna sie zbliża to pod wiatą mozna trzymać a ze stawami nikt nie wezmie ze strachu chyba ze za 200 zł faktycznie na karme dla psów. A jezeli naprawde zwierze cierpi to rzeźnik siekiera i zamrazarka. . Bedziesz miał ze 250kg mięsa po 30-40 zł i ze 150kg kości na pyszne zupki. ( jezeli zwierzak dorosły oczywiście)

A co do paszportu działaj zgopdnie z prawem, hehehehe . Bądz tak udciwy jak nasi politycy)))))))))))))))))))

pisz więcej takich bzdur dla debili z tvn-u

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Gigus napisał:

W artykule było że Ona nie chce zakładać partii bo po najniższych wyborach słuch po nich zaginie.

Ale jeśli będą popierali któras z partii to po wyborach o nich nie zapomni.  Moim skromnym zdaniem tą partią może być WiS (radzę sprawdzić na Wikipedia  coś poczytać o niej anie komentować od skrutu że to takie wiejskie Pis) ta partią moze być po wyborach w koalicji z pis i razem zadzic.

Chyba nie mówisz serio? To jest stoważyszenie i nic prócz zbiórki po 100 zł od członków i wyciągnięcia ludzi na ulicę nie proponuje puki co

Opublikowano

składaliście wniosek o zwrot akcyzy - jeśli tak lub nie to poczytajce  https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/sprawdz-kody-na-fakturze-mozesz-nie-dostac-zwrotu-akcyzy/- kolejny przykład na krętactwo naszych rządzących, mnie szlak trafia najpierw z bykami strata a teraz patrze na fakturę to nadają sie do kosza. chyba jednak pójdę na tegoroczne wybory żeby zagłosować

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Piteriiv napisał:

składaliście wniosek o zwrot akcyzy - jeśli tak lub nie to poczytajce  https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/sprawdz-kody-na-fakturze-mozesz-nie-dostac-zwrotu-akcyzy/- kolejny przykład na krętactwo naszych rządzących, mnie szlak trafia najpierw z bykami strata a teraz patrze na fakturę to nadają sie do kosza. chyba jednak pójdę na tegoroczne wybory żeby zagłosować

Coś nie działa link

Opublikowano
4 godziny temu, tomcio124d napisał:

najprawdopodobniej cos w marcu. Ale nie zaraz 1 zł w góre

tomcio żarty się ciebie trzymają??? w marcu ludzie na paliwo i nawozy kasy potrzebuja to będą sprzedawać bydło nawet za 5 zł za kg z musu wiec  w ,marcu to jeszcze będą obnizki. potęm będzie jak to ładnie mówią stabilizacja cen a dopiero jak się szum medialny skończy cykanie po pare groszy w góre przypomni sobie jak ubój rytualny przywrócili to dopiero po 2 latach cena wróciła do tej z przed zakazu

Opublikowano

kolego tyran takie teorie pozostaw dla siebie no chyba że masz w tym interes, w dużej mierze zależy cena od naszego podejścia. handlarz jak nie bedzie miał czym handlować czy zakład musi podnieść cena a ogurki i pomidory też są drogie, długo nie powstrzymają sie od kupowania bydła na mięso. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Piter tu niechodzi czym handlować tylko z kim. Polska wołowina ma opinie zepsutą  wiec ubojnie niebędą miały komu śprzedać miesa

Opublikowano
2 minuty temu, Piteriiv napisał:

kolego tyran takie teorie pozostaw dla siebie no chyba że masz w tym interes, w dużej mierze zależy cena od naszego podejścia. handlarz jak nie bedzie miał czym handlować czy zakład musi podnieść cena a ogurki i pomidory też są drogie, długo nie powstrzymają sie od kupowania bydła na mięso. 

Ogórki może i drogie

nie jestem skory do wygłaszania takich opinii jak @tyran3 jednak trzeba być realistą a nie marzycielem, cena kiedyś wzrośnie ale raczej nie w marcu tego roku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Piter tu niechodzi czym handlować tylko z kim. Polska wołowina ma opinie zepsutą  wiec ubojnie niebędą miały komu śprzedać miesa

Ubojnie zbyt znajdą na najtańsza wołowinę w europie. Oni zarobią swoje , chandlarze zarobia swoje, tylko My będziemy stratni. Ja to pitole przez dwa lata będę skarbonki  sprzedawał a nowych nie mam zamiaru wstawiac.

Edytowane przez Gigus
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piteriiv napisał:

Witaj w klubie.....Tyle że ja aby część w plecy, pare ma zgodny kod

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

Ja na razie wsztrzymuje sie z kupnem cielaków jak spadną ceny to kupie ale jak ceny będą takie chorendalne  jak teraz to niech sobie handlarze/rolnicy sami tuczą a potem za 5 zł sprzedają. Tak jak z prosiakami  miałem propozycje od małego rolnika kupić za 80 zł i sie nie zdecydowałem raz ze cykl zamkniety i choroby itd. a dwa kto mi zagwarantuje ze za pare miesiecy po 2, 5zł ich niesprzedam.

Opublikowano

Koledzy  trzeba być realistą cene za min.  HF 7,40 za ncb 8 zł netto nie zobaczymy od roku do 2 lat. Najszybciej do normy wrócą czysto rasowe i LM bo to bydło nie pujdzie przez polskie ubojnie tylko takie Agrostary wyeksportują za granice ale i tak to potrwa wiele miesiecy i 9 zł nikt nie zobaczy w tym roku.

Opublikowano

Ja już też nic nie dokupuje tylko będę swoje mamki trzymał i cielaki w zamkniętym bo czysto  mięsne szt wyeksportujesz nawet żywe. Trzymanie teraz  nawet SM jest ryzykowne bo można ładnego byka oddać po kosztach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Ja na razie wsztrzymuje sie z kupnem cielaków jak spadną ceny to kupie ale jak ceny będą takie chorendalne  jak teraz to niech sobie handlarze/rolnicy sami tuczą a potem za 5 zł sprzedają. Tak jak z prosiakami  miałem propozycje od małego rolnika kupić za 80 zł i sie nie zdecydowałem raz ze cykl zamkniety i choroby itd. a dwa kto mi zagwarantuje ze za pare miesiecy po 2, 5zł ich niesprzedam.

Na swiniach jak była cena na tucznika wszyscy żucali się na prosiaki - jak przyszło sprzedać czesto był dołek - i w plecy. A ci co kupowali prosiaki jak cena dolowala częściej z zyskiem sprzedali. Nie chcę wróżyć z fusów ale zakupione teraz cielaki będą dwa lata rosły... Dwa lata to kupę czasu... Więc robię swoje i wierzę że będą po 9 netto 😉

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Berthold napisał:

Nie chcę wróżyć z fusów ale zakupione teraz cielaki będą dwa lata rosły... Dwa lata to kupę czasu... Więc robię swoje i wierzę że będą po 9 netto 

Dobrze gadasz. Choć to ryzyko. Za jakiś czas kupisz tanio cielaki, a za dwa lata może być wołowina w cenie bo sporo ludzi może zrezygnować z produkcji. Zresztą stara zasada mówi aby inwestować w produkcję w czasie dołka.

No o ile jeszcze taki tvn nie będzie pilnować tematu wołowiny aby tu sie nam produkcja znów nie rozkręciła...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

własnie TVN myslicie ze to koniec reportarzy??? oni dostali zlecenie i niejeden reportarz bedzie na ten temat. 

p.s a po wyborach kto zagwarantuje ze władza się niezmieni????? A PO i PSL przez zachód wspierani są wiec trzeba za to zapłacić..... pytacie jak???? dręczenie zwierząt wiec zakaz uboju rytualnego. Pamietacie jak PSL wprowadził do sejmu ustawe przywracającą ubój  pamietacie co sie wtedy stało 30 posłów z Andrzejemn Halickim na czele złamało dyscypline partyjną i zagłosowało przeciw. 

Reasumująć teraz TVN a po wyboirach powrót uboju rytualnego  wiec ja nie zaryzykuje chyba ze cielaki spadną

Edytowane przez tyran3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v