Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, kanalia36 napisał:

musi złapać 800 kg  ale wtedy zjada takie ilości treściwej ze to sie w pale nie mieści. 

Może by go na pełno porcjowej lepiej było upaść 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, KamilSokoowski napisał:

Ostatnio jak sprzedawałem były lepsze ale cena była niższa niż teraz to dostałem 6.35 netto

Kup takie pod +-12,4 i wybój +- 52% zobaczysz ile zostanie na waciki.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Jak ma się pasze to i HFy warto 

A pasza to z nieba spada?

Opublikowano (edytowane)

No słabe jakieś ja mam same hf ale jakieś taką sierść mają normalną krótką nie jak jakieś barany a wiesz okiem sie kupuje i ocenia klase ... ale może mają wagę dobrą  chociaż ten 2 już w miarę ...ale ciekawe ile wyrwiesz za nie 

Gadanie że hf sie nie opłaca kolega kupił sobie kilka byczków i niby po belgu 50% dał za cielaka 1400zł a za hf 700 na koniec waga była ta sama a cena  ostateczna 1 zł wiecej za kg  wiec wyszło mu bez różnicy czy hf czy  ncb  a mówi że jeszcze ten belg poje.any rwał wszystko co popadnie a poidła brał na łep 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
12 minut temu, Yoda napisał:

Dodaj jeszcze magiczne potrącenia za o karmienie i masz po prawie7 netto jak sam oddasz na WBC do pierwszego lepszego zakładu.

jak okarmienie na wbc?

jeśli źle to liczę to powiedz co jest nie tak

Opublikowano

chodzi o to że jak dajesz na żywo to jeszcze masz mniej o 7-8% bo handlarz zabiera na tzw okarmienie. Dla przykładu masz 400kg mięsa na WBC z byka 800kg. Na WBC masz za niego po 12 to na żywo żeby było tyle samo musisz dostać 6 plus to co handlarz potraci. Zakładając ze w obu przypadkach byk jest tak samo napasiony oczywiście.

Kentar napisał:

AdamRo podal wybicie juz po brudzie, ale Yoda pier**li dla zasady. 😛

Tak samo jak ja uwierze w to że każdy byk gubi 8% zanim dojedzie na ubojnie. Masz więcej ode mnie na zakładzie pewnie o 1zł i chyba głupi uwierzy że za 300-350 zł przy obecnych kosztach bydło wozisz.

• Like 2
Opublikowano

Z byka biore 7%. Nie kazdy, ale wiekszosc. Wiesz jak flaki zaczynaja bydlakowi pracowac jak sie troche przejedzie? Za wiekszoscia ciezarowek z bydla leje sie gowno na droge nawet jak sa zbiorniki na to przeznaczone bo szybko sie zapelniaja.

Wagi tych tu pamietam akurat wiec je opisze.

1. CZYSTY 100% HF po wieczornym pasieniu, odjechal dopiero po 48h stania u mnie- uwaga, 619 na wadze. (brany poubojowo wiec mi wisi, ze tyle zgubil)

2. 720- odjazd tego samego dnia- 150km do mnie, 180km na zaklad.

3. 670- odjazd tego samego dnia, 150 ode mnie, 180 na zaklad.

image.png.068d84c4e2a76cab0740b697bfc12e8c.png

A teraz pytanie najwazniejsze bo nie wiem czy zrozumialem: wg. Ciebie 300-350 zl ze sztuki to jest dla handlarza MALO?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mam do ubojni 30km i moje sztuki nie gubią po 100 kilo zanim dojada na zakład. I pewnie sporo sztuk masz takich co stracą 50kg ale dziwnym trafem pamietasz tylko te co zgubily najwięcej.

Opublikowano

Nie ma dziwnego trafu, po prostu te byly niedawno kupywane, na krowy rzadko zwracam uwage.

Jakbym pamietal wage kazdej sztuki to bym k**wa zostal lekarzem nie handlarzem. 😂

Opublikowano

Nikt nie pisze że takie hfy robią O- ,gdzie cena zaraz ze 30 gr niżej, nie daj Boże P klasa , gdzie taka sztuka zabierze zarobek z kilku innych sztuk. Ogólnie wszystko fajnie.

Koszt ubicia bydlaka to około 3 stówki. Może zagląda tu ktoś z zakładu ubojowego i napisze w jakiej cenie sprzedaje obecnie ćwierci z byka w klasie O. Bo mnie możecie nie wierzyć.

6 minut temu, Yoda napisał:

Ja mam do ubojni 30km i moje sztuki nie gubią po 100 kilo zanim dojada na zakład. I pewnie sporo sztuk masz takich co stracą 50kg ale dziwnym trafem pamietasz tylko te co zgubily najwięcej.

Około 20 kilo zgubią, nie ma bata.

• Like 2
Opublikowano
48 minut temu, Yoda napisał:

chodzi o to że jak dajesz na żywo to jeszcze masz mniej o 7-8% bo handlarz zabiera na tzw okarmienie. Dla przykładu masz 400kg mięsa na WBC z byka 800kg. Na WBC masz za niego po 12 to na żywo żeby było tyle samo musisz dostać 6 plus to co handlarz potraci. Zakładając ze w obu przypadkach byk jest tak samo napasiony oczywiście.

Tak samo jak ja uwierze w to że każdy byk gubi 8% zanim dojedzie na ubojnie. Masz więcej ode mnie na zakładzie pewnie o 1zł i chyba głupi uwierzy że za 300-350 zł przy obecnych kosztach bydło wozisz.

No odpowiedz, czy wg. Ciebie 300-350 od sztuki to malo dla handlarza. Zaciekawiles.

Opublikowano

Zależy ile dziennie wozisz. Znam pośredników co ładują po 100 sztuk na dzień i takich co 20 na tydzień. I oczywiście zysk na czysto to nie to samo co różnica w cenie bo ludzie i auta za darmo nie jeżdżą.

Opublikowano

A powstrzymam sie od ujawniania zarobkow handlarzy.

A co do cen na zakladzie, na jednych zakladach owszem handlarze maja zlotowke wiecej ale na innych roznica miedzy rolnikiem a handlarzem nie jest duza, czasami ta sama cena, ale jak jest tama sama cena to jest magiczne slowo.. WYBICIE.

Roznice miedzy handlarzami w cenach sa malutkie. Jest prosty powod. Jakby paru handlarzy miala duuuzo wieksze ceny niz reszta to oplacaloby sie handlarzom z nizsza cena slac bydlo przez tych z wyzsza cena i wtedy Ci z wysoka cena mogliby rzadzic zakladami. Cos mu nie pasuje? Nie daje dizs bydla, nie wyrobicie normy. Sztuce brakuje 0,5kg miesa zeby zlapac wyzszy przedzial wagowy z lepsza cena- macie poprawic albo nie oddam bydla.

Pare osob mogloby miec monopol, ze tak powiem. Nikt madry swiadomie nie strzeli sobie w stope i nie da komus monopolu i wladzy nad soba.

Opublikowano
AdamRo napisał:

Nikt nie pisze że takie hfy robią O- ,gdzie cena zaraz ze 30 gr niżej, nie daj Boże P klasa , gdzie taka sztuka zabierze zarobek z kilku innych sztuk. Ogólnie wszystko fajnie. Koszt ubicia bydlaka to około 3 stówki. Może zagląda tu ktoś z zakładu ubojowego i napisze w jakiej cenie sprzedaje obecnie ćwierci z byka w klasie O. Bo mnie możecie nie wierzyć.

Ja to rozumiem. Ale zamiast narzekać może warto stworzyć grupę, ubić usługowo (200zł netto) i sprzedać ćwiartki? W Polsce zanim towar trafi do rozbioru to juz było trzech do podziału zyskiem, więc ile z tego. jest rolnika? Ostatnio agrodebile jechali ciągnikami na Poznań bo im źle, godzinę w korku stałem, za cenę tego sprzętu co na wyrost kupili by mieli własny punkt skupu i chłodnie.

Opublikowano

To jest polska, sasiad sasiadowi widly w plecy wbije bo za dobrze mu sie powodzi a sadzisz, ze sie dogada dobrze wieksza grupa rolnikow?

Mozecie mnie wyzywac ale nie znam bardziej skloconej grupy spolecznej niz rolnicy.

A o wojnie krowiarze vs opasy to nawet nie wspomne.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Kentar napisał:

.

Roznice miedzy handlarzami w cenach sa malutkie. Jest prosty powod. Jakby paru handlarzy miala duuuzo wieksze ceny niz reszta to oplacaloby sie handlarzom z nizsza cena slac bydlo przez tych z wyzsza cena i wtedy Ci z wysoka cena mogliby rzadzic zakladami. Cos mu nie pasuje? Nie daje dizs bydla, nie wyrobicie normy. Sztuce brakuje 0,5kg miesa zeby zlapac wyzszy przedzial wagowy z lepsza cena- macie poprawic albo nie oddam bydla.

Pare osob mogloby miec monopol, ze tak powiem. Nikt madry swiadomie nie strzeli sobie w stope i nie da komus monopolu i wladzy nad soba.

Pozwolę sobie polemizować z Twoją wypowiedzią, są osoby które  może nie rządzą ale maja bardzo dużo do powiedzenia na zakładach i to nie małych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v