Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

W stosunku do innych zakladow niektore zaklady wybily sie mocno do gory z cena, Jarek ogarnia cenniki widac i wie, ze troche podejrzanie za duze roznice. Ale ogolem cena dalej stabilnie ch*jowa.

Wybily się z cenami bo płacić zapominają, i nikt sprzedawać by nie chciał... 

Opublikowano
1 minutę temu, Piegus napisał:

@JarekBazydlo, rozumiem, że Twój ojciec pobierał dopłaty na Twoje bydło... 

A czy jak mam gospodarke czy musze miec bydło na siebie?

Przed chwilą, Berthold napisał:

Wybily się z cenami bo płacić zapominają, i nikt sprzedawać by nie chciał... 

Mowa była o zakładzie który akurat narazie płaci:) 

• Like 1
Opublikowano

@JarekBazydlo, nie masz na siebie, nie masz na żone, nie masz na matkę, dorosłych dzieci nie masz, całe bydło w Twoim gospodarstwie było w 2018 roku na Twojego ojca. Przestań iść w zaparte.

Opublikowano
Przed chwilą, Piegus napisał:

@JarekBazydlo, nie masz na siebie, nie masz na żone, nie masz na matkę, dorosłych dzieci nie masz, całe bydło w Twoim gospodarstwie było w 2018 roku na Twojego ojca. Przestań iść w zaparte.

Skąd wiesz że dorosłych dzieci nie mam? Sprawdzałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A czy jak mam gospodarke czy musze miec bydło na siebie?

Nie musisz Ale chyba nie jesteś głupi i brałbyś na bydło 2x Na siebie i ojca po 40 sz t a nie tylko na 40

Opublikowano (edytowane)

@JarekBazydlo, niezła patologia w takim razie jesteś, skoro w wieku ~30 lat masz dorosłe dzieci.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

@JarekBazydlo,  Ty się lepiej zacznij liczyć ze słowami, bo Twoje opowieści są bardzo mało wiarygodne po krótkiej weryfikacji.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A czy nie pomyslales ze gospodarka moze byc na mnie a dopłaty brac inna osoba??? Czy dopłaty świadcza na kogo jest gospodarstwo?

Ty  pazerny na kase i byś przepuścił dopłaty do gruntów na młodego rolnika 😏 . coraz bardziej się kompromitujesz

Edytowane przez Gość
Opublikowano
24 minuty temu, debrzyna napisał:

Nie musisz Ale chyba nie jesteś głupi i brałbyś na bydło 2x Na siebie i ojca po 40 sz t a nie tylko na 40

tak w ogóle ... mamki liczą się jako krowy ? bo kiedyś się zastanawiałem jak to się liczy do tych dopłat ....

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

tak w ogóle ... mamki liczą się jako krowy ? bo kiedyś się zastanawiałem jak to się liczy do tych dopłat ....

Każda żeńska sztuka powyżej dwóch lat to do dopłat jako krowa🐄

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

w wiekszosci gazeta opisała prawde , ja sobie nie wyobrażam pracy bez dopłat z cenami na takim poziomie , przed unnią lata 2000 r nie było dopłat , maszyny tanie a i tak mało kto kupował ,  takie są warunki i albo sie dostosujesz albo giń .

Nie kupowali bo mięli po kilka sztuk krów byków i kilkanaście prosiaków i im starczało, nikt nie myślał o tym by się rozwijać, by bardziej postawić na mechanizację, a te wyjątki co wtedy inwestowali to dziś lekko mają. Ziemia na żuławach była po 6 tysięcy i leżała odłogiem, hektar ziemi w bardzo dobrej bonitacji kosztował tyle co 1 dobry byczek. Weszły dopłaty to zaczęli każdy piachuder przewalać i laski wycinać by dostać kilka stów do hektara.

Prawda jest taka że wcześniej można było z 10 ha wykarmić dużą rodzinę, dziś słabo starcza na same opłaty i dorabiać trzeba.

• Like 1
Opublikowano

Jarek to przynajmniej gospodarzy A jest taki na forum gość sławny hodowca yutuber z Bieszczad co tylko wolne chwile spędza na gospodarstwie u stryka  Ale jak komentuje wstawiane filmiki to odnosi sie wrażenie ze to on jest Panem Ostatnio kupi fynda /chyba/ na wyspach

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
31 minut temu, debrzyna napisał:

Jarek to przynajmniej gospodarzy A jest taki na forum gość sławny hodowca yutuber z Bieszczad co tylko wolne chwile spędza na gospodarstwie u stryka  Ale jak komentuje wstawiane filmiki to odnosi sie wrażenie ze to on jest Panem Ostatnio kupi fynda /chyba/ na wyspach

Mówi że wujka/stryjka a później ze on kupił on zrobił w międzyczasie na studiach inżynierskich. Zapomina o 2-3 pracownikach...oglądalność rośnie, może obornik upłynni i wujo zadowolony

Opublikowano
15 godzin temu, damian007 napisał:

Daxxxin.. powiedz coś więcej o tym słyszałem że pomaga nawet na zaatakowane płuca ale jak jakieś leczenie później wyskoczy to jak wspinaczka po firance na Giewont. 

To nie jest antybiotyk, który powinien być lekiem pierwszego, ani drugiego wyboru. W przypadku infekcji płucnej na pierwszym miejscu preparaty z florfenikolem. W przypadku zakażenia Bordetella stosować Potencil. Zmorą Draxxin'u jest to, że stosowany jest bez opamiętania w bazach cieląt. Zaletą jest to, że podaje się go jednokrotnie 1 ml/40 kg masy ciała

Koledze podpowiedziałem ponieważ stosowaliśmy go w oborach przy zakażeniu BVD-MD, oraz ponieważ jego cielak był po 5 dniach biegunki osłabiony i podatny na wtórne zakażenie bakteryjne.

16 godzin temu, damianos95 napisał:

zauwazyłem ze jak se ucisnie uszczypnie na szyjigo to wolno skóra wraca to jakby odwodniony był jak go nawodnic ?

I nie wiem czy mam zwidy czy juz przewrazliwiony ale jakby miał oczy lekko zapadniete

Jak tam Twój cielak?

Opublikowano
19 godzin temu, kanalia36 napisał:

pomyliłeś mnie z kimś ja na zachód sie nie wybierałem a hodowle zwiekszam tyle ze ogonów)))) a rogate  własnie upłyniam 

Do acocieto napisałem

Opublikowano
3 godziny temu, Kentar napisał:

Raz napisalem i potem Soltys mnie probowal namierzac wiec zostaje dalej incognito. 🤣

Wiesz że kojarzę szybko fakty?

Plus minus idzie Cię namierzyć 😉

Tylko po co mi to?

Aaaa jutro będę robił U CIEBIE  zakupy

• Haha 1
Opublikowano

@Rolnik7343 ale w tym artykule jest dużo prawdy. Zobacz ile jest takich gospodarstw 3-15 ha produkcji zbożowej, u mnie w okolicy praktycznie wszystkie poza nielicznymi wyjątkami. I co masz sobie za to kupić? Tym bardziej, że te gospodarstwa o których mówię robią wszystko na sztukę, gdzie jakby to wszystko policzyć to muszą jeszcze dołożyć z dopłat do tego co zebrali. U mnie w okolicy panuje takie przekonanie czy jest zboże po 500 czy po 900 to i tak tylko z tego się dopłata zostaje. Kazać im teraz z tego żyć to na samym suchym chlebie może z 2 miesiące by pożyli. 

A co do @kanalia36 to też uważam, że ma chlopaczyna dużo racji. Bez jakościowych cieląt typowo mięsnych wielki uj się z tych waszych byków zostaje (przy tych cenach). Wystarczy wziąć kartkę i ołówek do ręki i wszystko staje się jasne. 

Opublikowano
5 godzin temu, kanalia36 napisał:

ale lepiej za darmo robić przy tuczniku 6 miesiecy niz przy byku 24

Jak za darmo , to gdzie różnica ?

Opublikowano

A dalej co ? Tyle że tu cztery rzuty za darmo , a byk jeden . Jak za darmo , to efekt ten sam , to jakie lepiej ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v