Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Soltys85 napisał:

U nas ciezko cielaka sprzedac, malo kto bierze, znajomy handlarz ostatnio mówił ze juz po 150 placił, wczoraj tesc ledwo sprzedal za grosze. 

a u mnie cena za tygodniowego byczka  nawet 900zl wołaja, oszaleli,

Opublikowano
2 minuty temu, Berthold napisał:

duł

Weź czymś zamknij ten dół , bo jeszcze kto wpadnie .

🧐

Opublikowano
2 godziny temu, Soltys85 napisał:

U nas ciezko cielaka sprzedac, malo kto bierze, znajomy handlarz ostatnio mówił ze juz po 150 placił, wczoraj tesc ledwo sprzedal za grosze. 

ludzie  kończą drobną hodowle wiec niema kto kupić

2 godziny temu, jacu napisał:

a u mnie cena za tygodniowego byczka  nawet 900zl wołaja, oszaleli,

to handlarze kupią po 150 a krzyczą potem 900 taki to rynek

Opublikowano

to własnie tak wyglada jadą złodzieje na podlasie kupują za 150 zł a potem u nas  chcą za 900 zł a potem w skupie za to płacą  na dziś 6,2 netto interes jak złoto.... dla handlarza

Opublikowano

dokładnie , pośrednik też przewiezie byka od rolnika do ubojni i ma 500zł zysku na sztuce ,na wadze rypnie i postęka że nie ma kupca na wołowine, a my rolnicy tylko gnój wywalamy a taki sie z nas śmieje że dobrze kupił

Opublikowano
kanalia36 napisał:

to własnie tak wyglada jadą złodzieje na podlasie kupują za 150 zł a potem u nas  chcą za 900 zł a potem w skupie za to płacą  na dziś 6,2 netto interes jak złoto.... dla handlarza

To kto Ci broni zostać tym handlarzem? Jak mają taki interes to bierz się do handlu A nie cały czas narzekasz na ten sam temat.

• Thanks 3
Opublikowano

jarku nie raz pisałem mam chorobe w rodzinie ja nie mam mozliwości nawet jachac na podlasie aby kupić dla siebie. 

A pisze jak to wygląda ze na podlasiu ludzie sa okłamywani ze nikt nie chce kupować a Wielkopolsce sciemniają ze mają popyt na cielaki. a potem dorosłego byka kupują za grosze bo niby opór towaru. Ta pazernośc rozkłada cały  rynek wołowiny

Opublikowano (edytowane)

Oklamuja, kradna... No a co wy wszyscy k**wa macie IQ po 70 ze tak latwo was oszukac? Twierdzicie, ze na duzych handlarz kradnie, a na malych ma przebitke. No to brac busa i poszli w polske po cielaki. Ciekawe jak dlugo sie utrzymacie.

Edytowane przez Kentar
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
kanalia36 napisał:

jarku nie raz pisałem mam chorobe w rodzinie ja nie mam mozliwości nawet jachac na podlasie aby kupić dla siebie. 

A pisze jak to wygląda ze na podlasiu ludzie sa okłamywani ze nikt nie chce kupować a Wielkopolsce sciemniają ze mają popyt na cielaki. a potem dorosłego byka kupują za grosze bo niby opór towaru. Ta pazernośc rozkłada cały  rynek wołowiny

Raz piszesz że nie chcesz widzieć tego dziadostwa u siebie teraz że nie możesz jechać kupić nawet dla siebie.... hmmm...

Opublikowano

Ale ja nigdy nie ukrywalem, ze jestem handlarzem. Rozumiem, ze w handlu duzymi mozecie zarzucac zlodziejstwo i rozne cuda- pasuje. Ale w handlu cielakami w czym macie problem, ze ktos taniej kupil drozej sprzedal? Niejeden rolnik jak ma okazje to i cielaczka przehandluje dalej. Od swieta zdarza sie, ze jak ktos konczy gospodarke to biore i cielaki i je gdzies pcham dalej. Jakis czas temu sprzedalem jaloweczke facetowi za 1200 a za tydzien sie pochwalil, ze sprzedal za 1500. I co, boli mnie to? Nie. Aby sie smialem, ze wyszedl na niej lepiej niz ja.

Znajomy handluje glownie cielakami. Z lekka reka ma 25-30tys zostawione w cielakach u ludzi ktorzy zaplaca POZNIEJ. Handluje z nimi od lat i co, nie da cielaczka w kredyt na 3 miesiace? No jak to, mi nie dasz? Tyle sie znamy. I sprobuj nie dac i dziekuje nie masz klienta, proste. Sam tez jak te pojedyncze sztuki do chowu oddawalem komus to czekalem po 2 miesiace za kasa az beda ludzie sprzedawac duze. Patrzac po gadce wielu osob stad watpie zeby ktorys umial poczekac grzecznie za kasa 2 miesiace.

• Like 2
Opublikowano

czy ty jesteś chory że myślisz że na Podlasiu  byczek za 150 zł tam są Ludzie Biznesu cenią jak wszyscy albo i więcej . Te 150 to na zadupiach u starych dziadków  albo takich starych kobiet  a nie u przedsiębiorczych ludzi . 

Opublikowano
Przed chwilą, zkordalski napisał:

czy ty jesteś chory że myślisz że na Podlasiu  byczek za 150 zł tam są Ludzie Biznesu cenią jak wszyscy albo i więcej . Te 150 to na zadupiach u starych dziadków  albo takich starych kobiet  a nie u przedsiębiorczych ludzi . 

Kanalia wszedzie widzi lezace milliony na ziemii ale sie po nie nie schyla bo ma swoje zasady, woli na swinkach zarobic.

Opublikowano
Kentar napisał:

Ale ja nigdy nie ukrywalem, ze jestem handlarzem. Rozumiem, ze w handlu duzymi mozecie zarzucac zlodziejstwo i rozne cuda- pasuje. Ale w handlu cielakami w czym macie problem, ze ktos taniej kupil drozej sprzedal? Niejeden rolnik jak ma okazje to i cielaczka przehandluje dalej. Od swieta zdarza sie, ze jak ktos konczy gospodarke to biore i cielaki i je gdzies pcham dalej. Jakis czas temu sprzedalem jaloweczke facetowi za 1200 a za tydzien sie pochwalil, ze sprzedal za 1500. I co, boli mnie to? Nie. Aby sie smialem, ze wyszedl na niej lepiej niz ja.

Znajomy handluje glownie cielakami. Z lekka reka ma 25-30tys zostawione w cielakach u ludzi ktorzy zaplaca POZNIEJ. Handluje z nimi od lat i co, nie da cielaczka w kredyt na 3 miesiace? No jak to, mi nie dasz? Tyle sie znamy. I sprobuj nie dac i dziekuje nie masz klienta, proste. Sam tez jak te pojedyncze sztuki do chowu oddawalem komus to czekalem po 2 miesiace za kasa az beda ludzie sprzedawac duze. Patrzac po gadce wielu osob stad watpie zeby ktorys umial poczekac grzecznie za kasa 2 miesiace.

Ja nie jestem przeciwny handlowi. Kupić taniej. sprzedać drozej. ok w końcu o to chodzi. Mozna rownie dobrze zrobic kurs i samemu sobie na podlasiu kupic. Taki kurs pare setek kosztuje.Ale jestem przeciwny dziwnemu wazeniu, zmianie ceny w czasie załadunku itp. Kilka razy jak handlowalem z pośrednikiem to uczciwe mówił że kasa trochę później bo ktoś mu nie zapłacił czy coś. Ale to co wyprawiaja w golinie że ludzie jak żebracy po własne pieniądze jeżdżą albo to co robi walenski że nie płaci to zwykłe skurwysynstwo a nie handel.

• Like 5
Opublikowano

Ale ja sie z tym zgadzam. Prosta zasada zyciowa: wzialem towar- place. Normalne. Ale jak zycie pokazuje im ktos jest wiekszy i ma wiecej ten chce JESZCZE wiecej. A walki, ze zmianami wlascicieli po upadlosciach to poza tym, ze Ci ludzie to zwykli zlodzieje to tez kwestia tego, ze panstwo na to pozwala.

Prawo zawsze bylo u nas skonstruowane tak, ze wilk pastuch przeskoczy a owca nie przejdzie.

Zmiana ceny w trakcie zaladunku... da sie sobie ladniej w stope strzelic? Niech nawet ktos urwie 20-30gr przy zaladunku juz i gospodarz na to sie zgodzi to z miejsca jednego klienta miej a w efekcie droga pantoflowa wielu innych odpada.

Ja osobiscie bazuje na stalych klientach od ktorych biore tylko i wylacznie ja. Nigdy sie nie bawilem w jezdzenie po podworkach, rozdawaniu wizytowek. Zaden szanujacy sie handlarz tak nie zrobi, trzymam sie z paroma innymi handlarzami i zaden z nich tez nie dziaduje z rozdawaniem wizytowek czy zwiedzaniu po podworkach.

• Like 1
Opublikowano

Dochodzi też mentalność rolników. Niby wszyscy wiedzą że ten oszukuje na wadze, tamten nie płaci na czas ale obaj cały czas kupują i na brak zajęcia nie narzekają. Trochę jak z tą unia cebulako-buraczana co A2 blokowała, niby przekręty czuć na kilometr ale grono wyznawców jednak jest.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v