Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mniej więcej przed chwilą lekarz mi naopowiadał jak to jest z tymi antybiotykami. To przechodzi ludzki pojęcie. Jest jak napisaliście, że faszerują lekami bo może wstanie a potem do uboju zamiast uśpienia. Żeby to jeszcze na karmę do schronisk dla psów trafiało a nie ludziom w wędliny. Na jarmarku można kupić jakie się chce antybiotyki z białorusi itp. Cielak sie urodzi, walą antybiotyk, żeby podleczyć a w czwartek do kupca. Pół biedy jak na dalszy chów pójdzie czy eksport, ale to na ubojnię trafiało. Nie ma nad tym żadnej kontroli i sam jest, żeby dopieprzyć porządne kary lekarzom, ubojniom czy rolnikom. 

Opublikowano
18 minut temu, Bartek933 napisał:

Który termin płatności jest bardziej "wiążący" ten z faktury czy z umowy? 

z umowy  w przypadku krótszego  terminu na fakturze kontrahent moze stosować termin umowny. 

Opublikowano

Byłem nie raz nie dwa i wiesz co strajk na ulicy to o kant h*ja . My pojechaliśmy do Ostródy raz raz do Nowego Miasta my autami  a inni nowymi traktorami i łazisz po pasach a nikgo sensownego nie ma to trzeba pod sejm na stolice  a nie na ulicy kierowcom blokować drogę widziałeś  strajk Francji zobacz sobie i Pedro zejdziesz .

Opublikowano

Logistycznie dla mnie to jest nie możliwe( Nikt cię nie wpuści wolnobierznym do miasta na strajk )  takie sprawy to w busa  wewalić gnoju w drugim mauzer gnojowicy trzeci świnie a ty masz transport wiec dawaj  

Opublikowano

Jak dla ciebie 5 zł za kilometr. Podać nr? Towar zapakowany ma być na paletach. Kiedy podstawić auto i adres. 

Ja nie latam, nie krzyczę zrobić tak i tak. Ty krzyczysz więc zostaw ładne słówka i do działania

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Logistycznie dla mnie to jest nie możliwe( Nikt cię nie wpuści wolnobierznym do miasta na strajk )  takie sprawy to w busa  wewalić gnoju w drugim mauzer gnojowicy trzeci świnie a ty masz transport wiec dawaj  

Zkordalski a co ma wolnobieżny do strajku????? Po pierwsze traktory choćby komunalne jeżdzą po warszawie, po drugie jak zgłaszasz strajk to oznaczasz trase przemarszu lub przejazdu i niema Ci prawa prezydent warszawy ani policja zabronić jak manifestacja pokojowa. Zobacz sobie przemarsze pedałów czy narodowców. zgłaszają w zgłoszeniu ze od tej godziny do tej godziny tymi ulicami idą i policja musi je zamknąc na strajk i niema nic do powiedzenia a warszawiacy sie wkurwiaja bo korki. wystarczy złosić przejaz traktorem marszałkowska i wiejska i tyle. Wtedy masz przepisy o zgromadzeniach a nie przepisy ruchu drogowego.

A nawet choćby zrobić nielegalny przejażd ulicami warszawy najwieksza kara to 500 zł zaden rolnik by nieprzyjołby mandatu wiec sprawy trafiły by do sadu . Jak sadzisz który sąd dzisiaj w warszawie skazał by  za protestowanie przeciw pisowi?????? 

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek933 napisał:

Który termin płatności jest bardziej "wiążący" ten z faktury czy z umowy? 

3 godziny temu, tyran3 napisał:

z umowy  w przypadku krótszego  terminu na fakturze kontrahent moze stosować termin umowny. 

Faktura jest dokumentem wiążącym, chyba,że podpisałeś też porozumienie o przedłużonym terminie zapłaty

Opublikowano

Na fakturze 7dni na umowie do miesiąca, facet ustnie zapewniał że w tygodniu kasa powinna być ale jak by się dzień spóźnił to żebym się nie gniewał. Po dwóch tygodniach zadzwoniłem i obiecanki że na jutro będzie. Dziś dzwoniłem to tylko minutka minutka już dzwonie i przelew dziś będzie no i nie ma. Sprzedaż 14 stycznia. Facet dwa razy kupował większe ilości od sąsiada od którego miałem do niego numer i tam sprawa płatności była ok.

Opublikowano

sołtys faktura jest wiąząca i umowa jest wiązaca tyle ze jak na fakturze masz 7 dni a na umowie 30  to bez odstetek można zapłacić w 30 dniach. powyżej 30 dni to wchodzi już ustawa o transakcjach handlowych.

Opublikowano

Ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych..

Bardzo pozytywna rzecz jeden dzień spóźnienia i mozna doliczyć 40 euro kosztów windykacji i odsetki karne w wysokości 9,5 % w skali roku.

Bartek a tobie radze wysłać wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru  w razie czeko krótsza procedóra przedsądowa

Opublikowano
5 minut temu, tyran3 napisał:

sołtys faktura jest wiąząca i umowa jest wiązaca tyle ze jak na fakturze masz 7 dni a na umowie 30  to bez odstetek można zapłacić w 30 dniach. powyżej 30 dni to wchodzi już ustawa o transakcjach handlowych.

Panie szanowny jeżeli nie zapłaci w ciagu 14 dni RR to może zapomnieć o zwrocie vat chyba,że tak jak pisałem będzie podpisanie porozumienie

Opublikowano (edytowane)

sołtys ale to przepisy podatkowe, jak gość zapłaci Bartkowi po 30 dniach to niedostanie zwrotu ze skarbówki ale Bartek odsetek karnych domagać sie nie bedzie mógł. 

Bartek  a tak swoją drogą bo widzę ze z pod ostrowa podobno tam grasuje grupa oszustów którzy własnie takie myki robią  ostrów-, krotoszyn - gostyń to rejony ich działalności

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Brawo  to by można  powiedzieć  gdyby  taki  cwaniak  za  takie rzeczy  odpowiadał  swoim  majątkiem i  także tym który  przepisał na żonę  syna córkę  teściową  itd.  Chcą  tworzyć  jakiś  holding  spożywczy  to  zrobić  tak  prawo  że w przypadku takiego  procederu   od razu  zakład  przechodzi na skarb  państwa    wtedy mozńa  by  bić  brawo  bo  znając  życie  i  sędziów  dostanie  5 lat w zawieszeniu  i  jakieś grosze  kary.

Opublikowano

Sołtys odstek możesz się domagadz dzień po przekroczeniu terminu i możesz dzień po przekroczeniu terminu doliczyć 40 euro kosztów windykacji

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

daj wykładnię

Sołtys poczytaj sopbie ustawe o terminach płatności o transakcjach handlowych bodajrze art 3 i 10  dokładnych paragrafów nie pamietam. Rolnik to przedsiebiorca orzeczenie SN wiec ta ustawa nas dotyczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v