Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie siedzę w branży i nie wiem co robią kierowcy ani na parkingu w Garbsen ani na parkingu w Garbowie czy gdziekolwiek indziej

Opublikowano
2 godziny temu, Sokol2 napisał:

czytając wasze wypowiedzi to masakra jakas... mam troche ponad 100 byczków, zone, 2 dzieci (500plus ale tylko  na jedno bo przeciez za duzo zarabiam) 4000zł raty co miesiac bo jeden prow potem drugi a w miedzy czasie kawałek ziemi... żyje tylko z bykow no i zona chodzi jeszcze do pracy za najnizsza bo z gosp. nie chce miec nic wspolnego. Jakos zyje z tych byków...

Żyjesz z byków a one z  powietrza przybierają ? Ja żyje z uprawy a byki mają za zadanie tylko poprawić  dochód z słabszych gleb bo zasiać żytka czy kuku na piasku to zostaje na przestrzeni wielu lat tylko ta dopłata. A tak co 2 rok idzie podkład jak pod pieczarki i jest jako taki zysk w postaci paszy. 😃

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, rolnik115 napisał:

Panowie , byczki to taka skarbonka. Sprzedajecie 10 sztuk bierzecie przypuśćmy 60 tys no i już macie tą kasę na raz. A teraz zastanówcie sie w jakim czasie byście zarobili i odłożyli takie pieniądze ? No właśnie minęło by na pewno więcej niż 2 lata...

Dokładnie zbierzesz 60 kupisz 10 następnych, wpompujesz w nie resztę tej kasy. To jest taki duży + dostajesz na raz i czujesz się bogaty a wydajesz całe półtora roku. K...wa Janusze biznesu. 

Edytowane przez szaman1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, rolnik115 napisał:

Ewentualnie jak ktoś na ciężarówkach jeździ to sobie paliwa spuści i obrobi ziemię. Więc chociaż taka oszczędność 😂

zebys sie nie zdziwil jezdzijem 7 lat na rosje

Opublikowano

@szaman1 że ja też Janusz biznesu ?😂 Jeśli ja mam byczki od własnych krów to automatycznie zarabiam więcej. Za cielaka simentala weźmiesz jak jest mały 1000-1200zl  no to o tyle automatycznie więcej zarabiam na byku. Proszę zrób sobie kosztorys ile włożysz na te 10 byczków kasy, a ile zabierzesz. Tylko uwzględnij sobie wsyztsko a nie po lepkach bo syn ojca psa sąsiada powie Ci że nie opłaca się opasac byczków JANUSZU.

Opublikowano

To może wszyscy za uprawę pszenicy mamy się wziąść, A za chwil będzie płacz bo pszenica po 400 i się nie opłaca . komuna już dawno się'skończyła i nie ma przymusowych dostaw bydła do gs , więc jak się komuś nie opłaca to nie musi hodować

Opublikowano
4 minuty temu, jank388 napisał:

Do lubelakow! ile w tym ze turek konskowole kuouje ..kto obecnie tam siedzi pini czy animex?

kolego mam niedaleko do końskowoli ale nic nie słyszałem o turkach 

ok 2 lat tam nie odstawiam bo było słabo z kasą ciężko było wyrwać kase ale natomiast kiedyś cena była bardzo dobra kasa terminowa a właścicielem był pini 

teraz nie wiem co sie tam dzieje 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/14698-15-01-2018-ceny-skupu-bydla-rzeznego-minimalne-podwyzki

Opublikowano
30 minut temu, jank388 napisał:

Do lubelakow! ile w tym ze turek konskowole kuouje ..kto obecnie tam siedzi pini czy animex? 

Coś podobno bałagan tam jest i nie płacą na czas handlarzom-dostawcom.

Opublikowano
1 godzinę temu, Szarolez27 napisał:

Byk MM 23miesiace  z luzu 734kg brutto,8,8zl brutto. straczka 7% mazowieckie...

Szarolez  dziękuje Tobie ze jako jeden z niewielu umiesz czytać ze zrozumieniem i napisałeć cos co wiąże sie z tematem .Jak was czytalem to sprawdzałem dwa razy czy otworzyłem własciwy temat

Jałówki mieszane w wadze 560-620 cena 7 zł brutto

Opublikowano
7 minut temu, marijusz napisał:

Szarolez  dziękuje Tobie ze jako jeden z niewielu umiesz czytać ze zrozumieniem i napisałeć cos co wiąże sie z tematem .Jak was czytalem to sprawdzałem dwa razy czy otworzyłem własciwy temat

Jałówki mieszane w wadze 560-620 cena 7 zł brutto

Eee tam czasem ciekawie sie to czyta :D 

a jaki rejon Polski? w mazowieckim rzekomo do 7,50 jalowki

Opublikowano

Byk MM 23miesiace  z luzu 734kg brutto,8,8zl brutto. straczka 7% mazowieckie...

przed swietami dawal 9,4. ale to ladny byk CH x LM to i cena dobra.  handlarz z okolicy ostrowi maz

Ładny byk 2 lata i taka waga? I to mięsny...

Opublikowano
33 minuty temu, Szarolez27 napisał:

Eee tam czasem ciekawie sie to czyta :D 

a jaki rejon Polski? w mazowieckim rzekomo do 7,50 jalowki

Tez jestem z tych okolic, to pod koniec 2018 r jałówki MM sprzedawałem po 8 zl

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, pedro2 napisał:

Ładny byk 2 lata i taka waga? I to mięsny...

pochwal sie swoimi.. nie sztuka upasc go za cene wyzsza niz wart,tylko cos na nim zarobic. Ten byl tylko 2 miesiace na tresciwej

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, soltys48 napisał:

Załadowane przed chwilą 8 szt salersa o lacznej wadze 4650kg po 7.5 cena i waga netto 

Byki wiekowe ,kondycja pastwiskowa

Żebra całe?😆

Opublikowano

pochwal sie swoimi.. nie sztuka upasc go za cene wyzsza niz wart,tylko cos na nim zarobic. Ten byl tylko 2 miesiace na tresciwej

20-21msc 800-830kg mieszańce hfxsm jakoś zbytnio frykasów im nie dogadzam

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, rolnik115 napisał:

@szaman1 że ja też Janusz biznesu ?😂 Jeśli ja mam byczki od własnych krów to automatycznie zarabiam więcej. Za cielaka simentala weźmiesz jak jest mały 1000-1200zl  no to o tyle automatycznie więcej zarabiam na byku. Proszę zrób sobie kosztorys ile włożysz na te 10 byczków kasy, a ile zabierzesz. Tylko uwzględnij sobie wsyztsko a nie po lepkach bo syn ojca psa sąsiada powie Ci że nie opłaca się opasac byczków JANUSZU.

A trzymasz krowy które nie chcą się zacielić? Zapewne nie a dlaczego? Bo się nie opłaca. Jakbyś nie miał tego cielaka to za mleko musiał byś dostać 20 gr więcej. Npewno jak masz swojego więcej zarobisz ale nie o całą jego wartość ja bym liczył że može z 200-300 zł. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v