Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To polski dziki kapitalizm,szypko już dorobić się milionów nieważne jakim i czyjim kosztem aby tylko było i to już,spujrzcie na zagraniczne firmy różnego typu także ubojnie,tam jakoś to wolniej,pracownikowi zapłacić dać za surowiec godziwie i oczywiście zarobić ale adekwatnie.a na naszej dzikiej Polsce aby mi dobrze było reszta się nie liczy.czemu po tak tanie bydło nie stoją kolejki niemieckich czy czeskich tirow ?tam do kupią jak swojego zabraknie a nasi dawaj litewskie lotewski e i skąd się da aby tanij aby więcej a swoich ma się w d....ie może i tak będą chować 

Opublikowano (edytowane)

W mojej okolicy bylo spiro opasowych gospodarstw. Z kim ni pogadam to pier**li to. za takie grosze nie bedzie sie pier**lic. Bydlo do lamusa, obory przerabiane na przechowalnie, ziemniak zamiast kuku , lak i nawadnianie.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano (edytowane)

Ekolodzy dostali walizkę ale co dostała ue ze taką pojebana?dla mnie to.wisi teraz,im szybciej Europa się nażre tej wołowiny z Ameryki i i z 1/3 Europy zdechnie tym lepiej,i ch*j mnie ta Amazonka interesuje,pali się to niech się pali dalej

nawet Chiny tego syfu nie chcą a Europa się oblizuje😆 a te ch*je wszystkie na fb napierdalali na polską wołowinę a teraz wszyscy paląca się amazonię wstawiaja😂

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Znajoma była w zeszłym roku na wycieczce w Argentynie. 15 pln kosztował ją tam stek i mówiła, że jej smakował. Także może tragedii nie ma że smakiem tego mięsa. Inna sprawa, że moją oni tam warunki by tanio hodować to bydło. Druga sprawa - u nich tanio, ale czy jak się doliczy koszty transportu tego mięsa do Europy to czy dalej będzie tanio.

A jeszcze przy okazji zapytam Was, czy jak od Was ubijania odbiera bydło, to dostajecie jakiś papier na to? Ojciec w czwartek oddał na "piękne oczy" 7 sztuk do Węgrzynowa, poważyli przy nim na żywą i tyle ich widział. Żadnego kwiatka (oprócz ogólnego cennika), żadnej umowy nie dostał. Powiedzieli mu tylko, że płatność będzie w ciągu 14 dni i wówczas przyjdzie też faktura (ponoć fakturę wystawiają dopiero jak płatność zrobią). Jakoś to mi nie pasuje.

edit: miało być "...czy jak od Was ubojnia odbiera bydło..."

Opublikowano
16 godzin temu, ab23 napisał:

Właśnie dawno go tu nie bylo

Na prekuraturze pewnie jest na kolegów z forum donosi

16 godzin temu, AdamRo napisał:

Kentar. Jak od poniedziałku u Ciebie ? Byk i krowa korekta ?

Byk został, krowa względem poniedziałku-0.3

Opublikowano
22 minuty temu, Aktis napisał:

Znajoma była w zeszłym roku na wycieczce w Argentynie. 15 pln kosztował ją tam stek i mówiła, że jej smakował. Także może tragedii nie ma że smakiem tego mięsa. Inna sprawa, że moją oni tam warunki by tanio hodować to bydło. Druga sprawa - u nich tanio, ale czy jak się doliczy koszty transportu tego mięsa do Europy to czy dalej będzie tanio.

A jeszcze przy okazji zapytam Was, czy jak od Was ubijania odbiera bydło, to dostajecie jakiś papier na to? Ojciec w czwartek oddał na "piękne oczy" 7 sztuk do Węgrzynowa, poważyli przy nim na żywą i tyle ich widział. Żadnego kwiatka (oprócz ogólnego cennika), żadnej umowy nie dostał. Powiedzieli mu tylko, że płatność będzie w ciągu 14 dni i wówczas przyjdzie też faktura (ponoć fakturę wystawiają dopiero jak płatność zrobią). Jakoś to mi nie pasuje.

edit: miało być "...czy jak od Was ubojnia odbiera bydło..."

Tam tak działa. Rozliczenie dostanie za 2 dni. Pieniądze faktycznie płacili 14 dnia tylko nigdy nie ważyli na miejscu, bo nie mieli wagi. Faktura przyjdzie. 

Opublikowano
4 godziny temu, Bugii napisał:

W mojej okolicy bylo spiro opasowych gospodarstw. Z kim ni pogadam to pier**li to. za takie grosze nie bedzie sie pier**lic. Bydlo do lamusa, obory przerabiane na przechowalnie, ziemniak zamiast kuku , lak i nawadnianie.

Bugii u mnie to samo, tylko jest jedno ale?????!!!!!!! . Ten parszywy rząd zachęca zawsze do tego co zachwile jebnie i rolników  wykończy. Przez 3 lata Jurgiel a teraz Ardanowski zachęcali do opasów  zobacz jaka tragedia. Teraz rolnicy przestali sadzić ziemniaki i cebule, buraki i podmioty skupowe muszą drogo płacić, wiec zadzwonili do tego debila Ardanowskiego i mamy program nawadnianie i program małej retencji i dopłatata 100 tys zł.

Wiesz czym to się skończy jak ludzie zaczną 70-90 ton ziemniaka kopać??? ceny spadną do 5 gr za kg a zarobi tylko rząd do paliwa do nawadniania i podmioty skupowe. Ja już widze tragedie w warzywnictwie skoro ten rząd pomoc oferuje!!!!!!!

Nawadnianie wykonczy warzywników, producentów ziemniaka i buraka wspomnisz moje słowa.

Opublikowano

zgodzę się z kanalią widzę po swoich okolicach że ludzie dostają szału macicy na warzywa i pyre jak widzą takie ceny, do tego jeszcze wsparcie do nawadniania, aczkolwiek duzi producenci mają w pompie tą ich pomoc i już dawno mają porobione nawadnianie za swoje $ problemem są ci mali, albo inaczej ,,skoczkowie,, widzą ceny warzyw zachęca ich też możliwość skorzystania z taniego nawadniania i się rzucają...

Opublikowano (edytowane)

Nawadnianie być może nas wykończy. Głównie dlatego że drenowane są zasoby wód przez takie coś. Chodzi taka armata cały dzień i w pełnym słońcu napierdala wodę. Jakie są jej straty? Połowa odparowuje. Może nawet więcej. Jak zabraknie w centralnej Polsce wody w kranie to dopiero będzie. Katastrofa humanitarna. Nie mówiąc o rolnictwie.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

To co mają nie dawać na nawadnianie??? Przecież trzeba szukać jakiś rozwiązań na przyszłość. Na zachodzie leją wodę non stop i to nie tylko na warzywa ale na zboża i kukurydzę i nie ma tam żadnej katastrofy humanitarnej.

Opublikowano

Koledzy wy sie katastrofa humanitarną nie przejmujcie tylko kojarzcie fakty ten rząd jak chce zlikwidować jakąś gałąź produkcji to proponuje program pomocowy!!!!.

Chcieli zlikwidować świnie to najpierw dali dotacje na produkcje prosiąt nawet 900 tyś. ludzie nabrali na to kredyty. A teraz weterynarze wybijają stada bo ASF.

Dali dotacje do bydła 296 zł rocznie , teraz dodatkowe paliwo rolnicze bydło jebło rolnicy bankrutują.

Teraz proponują pomoc dla nawadnianie ceny ziemniaka ok 2 zł ale wydajność z ha 20-30 ton bo szusza, jak bedzie nawadnianie to wydajność będzie 70-90 ton z hektara wiec jaka wtedy bedzie cena???  za dwa lata ziemniaki będą po 5-10 gr a Ardanowski menda rozłorzy ręce i powie mamy wolny rynek bo  jest nadprodukcja.

Niech Ardanowski zapewni stabilne ceny a ludzie sobie deszczownie sami kupią bez dotacji, a nie on da dotacje na deszczownie a potem komornik ja zabierze bo rolnicy swojego wkładu nie zapłacą jak ich skupy wydymają.

Podam przykład na bydle zamiast dawać dotacje  niech wprowadzi przepisy prawne regulujące rynek. Niech wprowadzi ceny minimalne np. 95% ceny giełdy niemieckiej, francuskiej, włoskiej do wyboru do koloru. 

Pan Biernacki , AdamRo, i inni handlarze z tego forum  niech ustawowo  płacą ile chcą ale nie mniej niż 95% ceny tego co dostaje niemiecki rolnik. I gwarantuje ze nikt się nie przyczepi bo wolny rynek jest jest ale ceny niech będą rynkowe tylko niemieckie a nie sobie polskie hujki sami ją ustalają i doprowadzają do bankructwa rolników.

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

. Ten parszywy rząd zachęca zawsze do tego co zachwile jebnie i rolników  wykończy. Przez 3 lata Jurgiel a teraz Ardanowski zachęcali do opasów  zobacz jaka tragedia. Teraz rolnicy przestali sadzić ziemniaki i cebule, buraki i podmioty skupowe muszą drogo płacić, wiec zadzwonili do tego debila Ardanowskiego i mamy program nawadnianie i program małej retencji

Te twoje teorie spiskowe... A tak prawdę mówiąc to co za idiota słucha rządu podejmują decyzje biznesowe 

Opublikowano

Dla rządu chodzi o podatek od wody którą będziecie lać na pola,w d*pie maja wadze uprawy czy plony

Opublikowano
3 minuty temu, kanalia36 napisał:

Pan Biernacki , AdamRo, i inni handlarze z tego forum  niech ustawowo  płacą ile chcą ale nie mniej niż 95% ceny tego co dostaje niemiecki rolnik. I gwarantuje ze nikt się nie przyczepi bo wolny rynek jest jest ale ceny niech będą rynkowe tylko niemieckie a nie sobie polskie hujki sami ją ustalają i doprowadzają do bankructwa rolników.

Zawsze możesz sprzedać byki  Germanicom  pewnie będą zainteresowani hfmi ...

Opublikowano

ursus nie piernicz głupot całe to forum to banda idiotów którzy posłuchali rządu i rogate gówno zaczeli hodować. 

a ja nie widzę problemu zebu ustawowo taki Biernacki płacił nie mniej jak 95% ceny Niemców   wiecej jak chce niech płaci ale mniej nie może i tyle. a nie jakies dotacje do produkcji bydła dają . W dupe niech sobie ja wsadzą niech przepisy dobre zrobią

Opublikowano (edytowane)

ta 2 lata temu ziemiaki były po 20 groszy i nawadniania nie było , takie jest rolnictwo są górki i dołki , był czas się przyzwyczaić 

Edytowane przez jarecki
  • Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

ta 2 lata temu ziemiaki były po 20 groszy i nawadniania nie było , 

to jak nawadnianie bedzie to będzie po 2 gr zobaczysz

Opublikowano
12 minut temu, kanalia36 napisał:

Niech 

Boże, wysoko w hierarchii kolego kanalia mnie stawiasz. A ja jestem tylko pyłkiem nawet przy małym handlarzu.

8 minut temu, Ursus932 napisał:

Zawsze możesz sprzedać byki  Germanicom  pewnie będą zainteresowani hfmi ...

Niemiec właśnie sporo hf-a bierze.

Opublikowano
21 minut temu, AdamRo napisał:

Boże, wysoko w hierarchii kolego kanalia mnie stawiasz. A ja jestem tylko pyłkiem nawet przy małym handlarzu.

To zależy czy Romek jest wysoki czy też niski

Opublikowano
57 minut temu, Grog napisał:

To co mają nie dawać na nawadnianie??? Przecież trzeba szukać jakiś rozwiązań na przyszłość. Na zachodzie leją wodę non stop i to nie tylko na warzywa ale na zboża i kukurydzę i nie ma tam żadnej katastrofy humanitarnej.

Polska ma najmniejsze zasoby wody w europie. Retencja  tak. Nawadnianie później wg mnie.

Opublikowano

Nie tylko w europie, ale i na świecie. Już kraje afrykańskie mają podobne zasoby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v