Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, ozzborn napisał:

najwiecej zostaje jarkowi 🤣 tylko jakos dziwnym trafem nigdy nie przedstawił profesjonalnych wyliczen opłacalnosci ... a ma sie niby za profesjonaliste .... 

Taki profesjonalista co pieprzy że mamkę utrzyma za 125 zł miesiecznie :D Nie przedstawi wyliczeń opłacalności bo mu ojciec nie pokazał faktur - pozostaje chwalenie się wozem paszowym tatusia w internecie i opowiadanie bajek o pałacach :D

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Za lm 100% 700kg netto mówił, że 9zl netto. "Ale u was w okolicy takiego bydła nie ma" podejrzewam, że gdyby mu takiego pokazać to i tak by wystękał 8.5 max 😋 czekamy, na razie ciśnienia nie ma

A jak u nich z płatnością nie ma problemów? Na ich  wadze to samo było? Mógłbyś podać nr?

znam temat jego gatki ;)..patrze na to co płaci za podobny towar jak ja mam albo zapraszam na wycenę - z ceną się nie wyrywa i tyle 

dzwoń na firmę podaj lokalizację to dadzą namiar... bo nie wiem czy  ci sami pracownicy   będą kupować u Ciebie 

z wypłatą kasy nigdy nie było problemów a handluje z nimi parę lat ...14 dni max 

mieli wagę na klapie, ale warzone było jeszcze raz na bazie skupu na wadze stacjonarnej (elektronicznej ) i  pasowało :D

Opublikowano
2 godziny temu, paweł98 napisał:

byki się opłacają i tyle w temacie 

Konkret odpowiedź i to mi się podoba .Mimo ,że nie mam byków na tą chwilę ,lecz mam zapas kiszonki,sianokiszonki i siana na dwa lata  dla ładnego stadka 😊

Opublikowano
2 godziny temu, paweł98 napisał:

byki się opłacają i tyle w temacie 

Tak samo jak świnie tyle że nie każdemu

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Kolego jakby nie zostawało to bym nie opasal bydła tak jak wiekszasc na tym forum:) Zreszto po co trzymasz Ty byki jak nic z nich nie zostaje??? Znamy juz twoja teorie ciekawe kiedy Ci sie ferie skoncza:) Wiec do usłyszenia pewnie w wakacje:) 

ferie ? w czasach gdy ja miałem ferie to ty na ksiedza wołałeś zorro 🤣

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Partyzant85 napisał: 5 godzin temu, ozzborn napisał: najwiecej zostaje jarkowi 🤣 tylko jakos dziwnym trafem nigdy nie przedstawił profesjonalnych wyliczen opłacalnosci ... a ma sie niby za profesjonaliste ....  Taki profesjonalista co pieprzy że mamkę utrzyma za 125 zł miesiecznie  Nie przedstawi wyliczeń opłacalności bo mu ojciec nie pokazał faktur - pozostaje chwalenie się wozem paszowym tatusia w internecie i opowiadanie bajek o pałacach  Ty pasujesz idealnie do Ozzborna;) I do jakiej szkoły mam iść bo żona się moja pyta bo podobniesz ferie miały mi się skończyć;) hahaha

Opublikowano

pasać to mozna gesi .... czytanie ze zrozumieniem już ogarnąłeś ? :D

Opublikowano

w Wielkopolsce ludzie nagminnie przestawili się bądź  przestawiają z trzody na opasy, tylko powiedzcie mi ile tak naprawde zostaje ze sztuki jeśli kupuje się 3 tygodniowe ciele za 1200 zł, i całe żarcie idzie przez koryto bo mało kto ma  łąke czy pastwisko żeby bydło wypasać ?

Opublikowano

co do zysków to niech jarek sie wypowie...

ja tylko powiem ze w przypadku opasów to nie ma innej opcji jak żarcie z koryta bo trzymanie opasów na łace to nieporozumienie, na łace to tylko mamki ...

Opublikowano
7 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Nie zawsze trzeba mieć cielaka z zakupu;)

Panowie ale swój Cielak to zysk z krowy, pomimo że swój nie jest on za darmo. Mleczarze mogą sprzedać albo opasac ciele, jakby sprzedali       ( przykładowo za tysiąc) maja 1000 w kieszeni, jak cielaka zostawią do opasu to tak jakby ten 1000 wydali na niego . Jak ktoś ma krowy mamki niewątpliwie ma zysk z posiadania  swojego cielaka ale musi utrzymać i wykarmic krowę przez cały rok...  Co innego pastwiska i swoje odsadki 

Opublikowano

więc chętnie bym poznał opinie tych którzy sie tym profesjonalnie zajmują cielak 1200 weterynarz, mleko z worka, sianko, granulki, potem kicha z kuku wysłodki i coś treściwego i tak przez dwa lata... i pewnie zostaje niewiele i jest tak jak ze wszystkim ....zarabia się na ilości....

Opublikowano
16 minut temu, thefarmer napisał:

w Wielkopolsce ludzie nagminnie przestawili się bądź  przestawiają z trzody na opasy, tylko powiedzcie mi ile tak naprawde zostaje ze sztuki jeśli kupuje się 3 tygodniowe ciele za 1200 zł, i całe żarcie idzie przez koryto bo mało kto ma  łąke czy pastwisko żeby bydło wypasać ?

I co z tego. Jak się za dużo ludzie dorobia to wymyśla Bse albo niebieskie języki.czy wołowina rakotworcza.co było jak zafalszowali Konina.na wszystko mają sposób.na drób na trzode.wszystko po to by cenę zbic

• Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, thefarmer napisał:

więc chętnie bym poznał opinie tych którzy sie tym profesjonalnie zajmują cielak 1200 weterynarz, mleko z worka, sianko, granulki, potem kicha z kuku wysłodki i coś treściwego i tak przez dwa lata... i pewnie zostaje niewiele i jest tak jak ze wszystkim ....zarabia się na ilości....

Myślę że przy prowadzeniu racjonalnej hodowli o średniej skali powinno zostać 1000 plus... Ile plus to zalezy...  Więc tak tylko skala hodowli pozwala na godziwy zarobek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v