Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u znajomego z bydłem z luzu też tak walczyły ... miał jakąś większą partie a tylko 12 szt. z niej wybierali, to mieli wziąć od razu wszystkie a sie okazało że co kilka dni chyba po 3 szt. brali bo więcej nie szło załadować, mimo że wciągali je ciągnikiem na samochód to jak próbowali je łapać to byki łby na dół i na nich

Opublikowano

Byki mieszańce za 11 zł netto poubojowo. Masakra byka 800 kg ładnego oddać poniżej 5000zł, jak jakiś czas temu wzięło by się za niego 6500...  Kupowałem cielaki, ale jakbym miał kupić odsadki za 11zł/kg gdy mają 300 kg i teraz dostać taką cenę to....

Opublikowano
9 minut temu, artek27 napisał:

Dzisiaj mialem propozycje 7zl za mieszanca bb waga ponad 700kg ale ladnie zbudowany. Kupujacy mowil ze mozliwe ze nie dlugo moze ruszyc w gore zlotowke ale to nic pewnego.

Daj Boże nawet dwa złote do góry , bo powoli dorasta partia byka

Opublikowano

czy przebierki to nie wiem ;) te odsadki są jakieś 3km ode mnie, cały czas  siedzą z mamkami pod wiatami przy lesie i w lesie bo kawałek lasu ma gościu wygrodzone też

2 minuty temu, debrzyna napisał:

Też byś szalał jakbyś wiedział co cie czeka 

no jak to co ? na wakacje jedzie :D

Opublikowano

ABP Pniewy już 10.30 za klase 0, byk w wadze 800kg żywej wagi , mieszaniec w porównaniu do dobrej ceny z grudnia 2018 = 2,80zl na kg na Wbc, wszystkie zakłady sobie z Nas rolników jaja robią, teraz już  krowy i jałówki obniżają, na byku już jest minus  1000zl, a jakoś nawozy czy paliwa takich spadków nigdy nie maja by tanio chociaż raz kupić. KPINY I JESZCZE RAZ KPINY😭

Opublikowano
14 godzin temu, juzek89 napisał:

Jacek Walo, to on jeszcze funkcjonuje? Z 10 lat już nie kupuje u nas w okolicy, a był dobrym i rzetelnym kupcem. Z żoną przyjeżdżał

jak dobra krowa była po 5 zeta to jac płacił 4,5 no to musiał byc rzetelnym kupcem

Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 10:35, Mohyl napisał:

Już rozsyłają by bydła nie przytrzymywać bo będą przeceniać 

IMG_20190708_103300.jpg

Te kilogramy powyżej 480 jak po 1zl to sam mogę odebrać jak dla nich są tylko tyle warte.

Opublikowano

-1 zl od ceny bazowej. Cena bazowa powiedzmy 11 netto przy 479 kg miesa. Dal byk 480kg miesa i wtedy jest po 10 netto KAZDY kilogram a nie, ze zlotowka za kilogram. Nie wiem jak mogles tego nie zrozumiec.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacu napisał:

ABP Pniewy już 10.30 za klase 0, byk w wadze 800kg żywej wagi , mieszaniec w porównaniu do dobrej ceny z grudnia 2018 = 2,80zl na kg na Wbc, wszystkie zakłady sobie z Nas rolników jaja robią, teraz już  krowy i jałówki obniżają, na byku już jest minus  1000zl, a jakoś nawozy czy paliwa takich spadków nigdy nie maja by tanio chociaż raz kupić. KPINY I JESZCZE RAZ KPINY😭

na 2 bykach jestem około 3 tyś do tyłu

Opublikowano
46 minut temu, kw22 napisał:

jak dobra krowa była po 5 zeta to jac płacił 4,5 no to musiał byc rzetelnym kupcem

Nie słyszałem żeby komuś zalegał z kasą, na wadze nie kombinował, słowny był. To raczej rzetelny był, przynajmniej dla mnie. Potem wygryzła go z terenu ubojnia Juzan, płacili lepiej. ( Na turasa bili podobno)

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

na 2 bykach jestem około 3 tyś do tyłu

Że w jaki sposób ?

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, zetorki12 napisał:

Że w jaki sposób ?

a w taki sposób że przed aferą jechały takiej samej rasy, podobnej wagi i podobnej budowy i "wypłata" była o około 3 tyś większa ;)

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v