Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
savjer napisał:

tak piszecie ze mali wypandną z gry .... wypadną z gry jak beda chcieli wypasc... ja nie widze problemu u małych ja tu widze poważny problem u dużych rolników którzy maja długi w milionach a pomysłów na zysk z rolnictwa coraz mniej :D

byk niedługo bedzie po 10zł na wbc, mały wyprzeda to co ma i bedzie spał spokojnie, roboty bedzie miał mniej bo i tak zapewne pracuje na etacie... ciekawe co zrobi ten który ma milion albo dwa do oddania bo u niego też byki beda po 10zł

Ten co ma tyle sztuk uwierz że nie ma takiej ceny i niedługo będą sami tacy co mają po minimum100szt opasow o wtedy oni będą bardziej dyktować cenę.

Opublikowano (edytowane)

tylko ze to ci mali stanowią większość produkcji, tak sobie teraz myślę że kurde ja nie znam nikogo z okolicy kto ma więcej jak 20 opasów , bo takich u  mnie nie ma, w melku owszem są duze fermy ale opasy to odwrotność tego.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
30 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ten co ma tyle sztuk uwierz że nie ma takiej ceny i niedługo będą sami tacy co mają po minimum100szt opasow o wtedy oni będą bardziej dyktować cenę.

Handlarz ma na miesiac 400sta sztuk i dyktuje cene na rzeźni?  Co ty chrzanisz- 100 sztuk i dyktowanie ceny? Chyba na raz te sto sztuk do oddania i takie strzaly po kilka razy w roku,inaczej jestes pionkiem.

• Like 5
Opublikowano

Zalamal sie ponoc export i poleciala cena bo 95% bydla idie  za granice.

A wie moze ktos czemu ten export siadl? Czemu turki, zydki i europa dla wykarmiwnia ciapatych nie kupuje od nas wolowiny?

Opublikowano
21 minut temu, AdamRo napisał:

Powiem Ci że teraz handlarze też mają nie wesoło. Musi naprawdę się " postarać" żeby zarobić. Od razu piszę , nie jestem handlarzem.

To prawda,do tego coraz więcej ubojni przeciąga  terminy płatności......

Wg mojej skromnej osoby będzie gorzej.....

Opublikowano

Bo trzeba robic z głowa. A nie była cena to na łapucapu. W mojej wsi kiedyś było moze z 20 opasow w tej chwili jest około 250.

Świnie kiedyś w każdym gospodarstwie teraz u mnie zostało tylko 10, bo wszyscy na opasy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

W mojej dalszej okolicy mają powstać  tuczarnie na 1200 opasów ,obecnie są już częściowo zasiedlone,inwestuje w to kapitał niekoniecznie związany z rolnictwem

Opublikowano
ws71 napisał:

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

W mojej dalszej okolicy mają powstać  tuczarnie na 1200 opasów ,obecnie są już częściowo zasiedlone,inwestuje w to kapitał niekoniecznie związany z rolnictwem

Do tego wszystko idzie że będą liczyć się tylko tacy na rynku.

Opublikowano (edytowane)

No jak ktoś nie miał umiaru w rozwijaniu gopodarki "na kredyt" to teraz ma o czym myśleć. Ci którzy inwestowali z głową mogą spać spokojnie bo bo bank do nich nie zapuka a nawet jeśli to z tego wybrną bo są zadłużeni na małe sumy. Ci u których 60 % wartości gospodarstwa należy do banku pewnie pójdą z torbami - no ale za głupotę i zachłanność się płaci

Edytowane przez Gość
u
Opublikowano
26 minut temu, leszek1000 napisał:

NIech tucznik będzie po 10zł to za 2 lata byk będzie po 16zł 

Tylko wytlumacz mi jedno... Ok ludzie przestali hodowac maciory = mniej prosiat deficyt= swin cena dobra ale przeciez cielakow nie ubedzie bo mleczarze maja sie dobrze i te wszystkie cieleta urodzene i tak trafia na opas wiec nie ma pewnosci ze za 2 lata cena bd za byka dobra... Ewentualnie mniej bd cielat z importu ale to ulamek poglowia... Myslales o tym?

4 minuty temu, Kamilek1 napisał:

Tylko wytlumacz mi jedno... Ok ludzie przestali hodowac maciory = mniej prosiat deficyt= swin cena dobra ale przeciez cielakow nie ubedzie bo mleczarze maja sie dobrze i te wszystkie cieleta urodzene i tak trafia na opas wiec nie ma pewnosci ze za 2 lata cena bd za byka dobra... Ewentualnie mniej bd cielat z importu ale to ulamek poglowia... Myslales o tym ? A wy jak myslicie na ten temat?

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Do tego wszystko idzie że będą liczyć się tylko tacy na rynku.

A jak tam u Ciebie obecnie z ceną ? Czekasz , przeklinasz , czy nadal masz więcej niż wszyscy ?

Opublikowano
15 minut temu, Kamilek1 napisał:

i te wszystkie cieleta urodzene i tak trafia na opas

Trafią jako cielęcina na zachód Europy bo tam jest to bardziej popularne. Zresztą w kuchni staropolskiej też kiedyś było.

Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Ja kolego poparlem przynajmniej swoją cenę fakturami. Obecnie nie oddawalem nic więc nie wiem jaka cena w tym tygodniu.

Jarek bez nerw . Zawsze mówię że masz piękne sztuki i ładną hodowlę . Z ciekawości pytam co u większych .

Opublikowano
Przed chwilą, lem1991 napisał:

... ale też jesteś przydupasem sołtysa. :D

O kuźwa ! Znieważyłeś mnie !

Żądam natychmiastowej satysfakcji .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v