Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-bydlo/francja-irlandzkie-cieleta-w-stacji-kontrolno-rozladunkowej-byly-kopane-i-bite/?fbclid=IwAR09LVkQZ0ybrVLpP3x2RILABHNzxgllymcWpLHJQs7nBsCZIdBq7r5BybI

topagrar

Opublikowano
Dnia ‎15‎.‎05‎.‎2019 o 21:06, nexeqadore napisał:

Witam Mam problem z o pasami HF w początkowej fazie wzrostu rosną jak głupie wysokie Wielkie to znaczy do wagi 500 600 kg a później dostają w nogi albo przednie albo tylne nie wiem czy to jakieś zapalenie i chudną Czy ma ktoś jakąś radę lub pomysł co to takiego

nie leczysz może enroxilem małych cieląt bo on uszkadza stawy?zbadaj krew może się cos wyjasni w ten sposób

Opublikowano
35 minut temu, kazik6 napisał:

nie leczysz może enroxilem małych cieląt bo on uszkadza stawy?zbadaj krew może się cos wyjasni w ten sposób

Zdarzyło się ale nie nagminnie i tak jak wspomniałem przeważnie u rasy HF a jeżeli to faktycznie kwasica to co na szybko zastosować podać

Opublikowano

zależy czy kwasica czy zasadowica na kwasice kwasny weglan,drozdze paszowe lub zwykle piekarnicze i wlew do pyska na zasadowice wlew do pyska octu odstawić na dwa dni pasze szybko fermentujące w zwaczu typu kicha z kuku,osypka i dac samego siana bo w sianokiszonce jest mniej sluchej masy niż w sianie może te hf to cielaki od krow które nie były zasluszone i doily do samego końca takie cielaki sa odwapnione przyczyn może być wiele

Opublikowano
18 minut temu, radekz200 napisał:

Bez przesady 😛 ja nie cały miesiąc temu sprzedałem po 8 

Słowo klucz miesiąc temu.

Południe wlkp ceny w skupie dramatycznie niskie. Klasa O poubojowo 11,80 do 12,00 zł przy ilościach hurt.

Na żywą od poniedziałku HFy 5,90-6,20 na żywą.

7 zł to marzenia ściętej głowy, 8 owszem ale za czystorasowe było U klasa.

Pozdrawiam

Opublikowano

załadowane pełne auto hfa 22 msc 830kg 7 netto minus 6% cena uzgodniona przed majówka odbiór dopiero dziś

Opublikowano

Piękne sztuki musiały być jednym słowem 22 mc i ponad 800 kg 

Opublikowano
47 minut temu, kali2107 napisał:

załadowane pełne auto hfa 22 msc 830kg 7 netto minus 6% cena uzgodniona przed majówka odbiór dopiero dziś

Podczas majówki cena u nas 12,45-12,50 za O i szło wtedy zrobić 6,70-7,00 zł ale już nie teraz 🤔

Opublikowano (edytowane)

Kolega sprzedal dwie sztuki ładnego sima ważyły coś ponad 700kg na czysto dostał po 7,6 z vatem.  

Jeśli chodzi o jałówkę Belga to myślę że nawet do 7,8 _8,0 z vatem. Znajomy sprzedawał byka Belga pięknego dał mu po 8,0zl brutto

Edytowane przez KamilSokoowski
Opublikowano
4 godziny temu, bobienko napisał:

Do czego to k**wa doszło.

I do czego to doprowadzi?

Wez człowieku coś zaplanuj gdy koszta rosną,teraz opryski paliwo zaraz sianokosy.

Niby wstawisz więcej,myślisz ze juz jakoś to będzie a tu taki wuj...żadnej stabilizacji nie ma

Coraz więcej ludzi myśli o pozuceniu chodowli ale tak jak w mojej wsi innych upraw,jak to jest możliwe ze coś co opłacało się od lat nagle nie pozwala wyżywić rodziny?i to nie wjednej a w wielu gałęziach rolnictwa i wszędzie magiczna ''nadprodukcja''co będzie jak skonczy się lokalna.produkcja?

Może faktycznie czas wyjść na ulicę.protestować ale i uświadomić ludzi że kiedy my przestaniemy produkować będą uzaleznieni od sieci i na początku ładnie pięknie ale pozniej mogą nazucić ceny i będą wszyscy tańczyć jak oni zagrają bo nie będxie juz konkurencji.

Tak jak opowiadał dziadek ze przed wojną mieli sklepy  Polacy i żydzi.zydzi się zmowili i zeszli z ceny,Polacy splajtowali a zydzi gdy nie było konkurencji wyje.. takie ceny ze hej.ludzie płakali ale jeść chcieli i kupić musieli...

Może trzeba wyjść i pokazać problem,najpierw na spokojnie a jeśli to nie przyniesie efektu to na ostro.a skoro razi niektórych sprzęt to wezmiemy kosy jak kiedyś kosynierzy bo sytuacja idzie do tego ze zaraz moze do nich powrocimy bo nas na paliwo do kombajnu stać nie bedxie.

Kto ma sie śmiać niech się śmieje z tej wypowiedzi ale niech i zastanowi się czy nie ma w tym prawdy

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v