Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O to właśnie chodzi żeby sobie porównać cenę wbc za całego byka(5580zł brutto) do tego ile by musiał zapłacić pośrednik za kg żywej wagi(8zł brutto). Już niedługo zrozumiesz. 

Opublikowano
15 minut temu, Elvis1090 napisał:

Przynajmniej coś się dzieje... jest wesolo:-)

Cały czas chodzi o to że jedni odliczaja od 745kg 7% który każdy handlarz zabiera na skite i wychodzi 7.95, A drudzy twierdzą że nie powinni odliczać bo na żywą sprzedawajac by je bardziej opasli i im wychodzi 7.45... Tak czy inaczej nie dogadacie się więc dajcie sobie spokuj:-)

bardzo dobre podsumowanie, z tym że na tym forum i wśród handlarzy funkcjonuje te pierwsze wyliczenie i podając ceny na forum trzeba wyliczać według tego liczenia żeby rzetelnie porównać ceny miedzy rożnymi skupującymi a nie jak to przedstawia tyran3

Opublikowano

Mid co do przeliczania to Ciebie  popieram  ale  od kiedy mam swoją wagę. 5 lat to z wbc się wyleczyłem na 10 byków 1 ododawałam za darmo według wyliczenia ubojni wybicie wychodziło ok tylko od wyjazdu ode mnie do zakładu traciły ok40 kg na50km jak któryś nie utrzymał wagi cena w dół  a odwrotu na wbc nie ma😀z tym ze sprzedaję trochę mniejsze

Opublikowano

Bo mam racje a wy macie faktury przed sobą które pokazują  czarno na białym to co mówie  a wy  dalej swoje wyliczenia w stylu PO. 

Tuńczyk ja mówie o idealnym stanie a oszustwa na wbc i wadze w ubojni to inna kwestia. 

 

Opublikowano

Koledzy wedgług mnie stan idealny  to swoja waga, sprzedawanie na wage zywą i opasanie bydła powyżej skity., hehehe

Opublikowano (edytowane)

Mozecie sprzedac na WBC i wyjsc gorzej na tym niz na zywa i odwrotnie bo i handlarz i ubojnie dymaja was rowno. Sprzedajac na zywa masz mozliwosc negocjacji ceny i potracenia a na WBC was opier... jak w Sokolowie np. 

Edytowane przez skorpion2021
Opublikowano (edytowane)

na mojej fakturze WBC jest numer kolczyka i cała kwota netto za byka, kwota vatu i kwota brutto i to wszystko, reszta czyli waga mięsa, waga całego byka , klasa mięsa i cena za klasę mięsa jest rozpisana na osobnym rozliczeniu

Edytowane przez mid7
Opublikowano

Bo ta cała skitka to jedno wielkie oszustwo . Jest tak "od zawsze" , ale żadne przepisy o tym nie mówią . Nie wiem właściwie czemu nikt nigdy nie protestuje przeciw tym potrąceniom branym od tak bez powodu .

Opublikowano

ja mam byki z luza i zawsze 5 % na brud a odbierjących wielu... wage mam swoja. Kupujący to m.in podyma, kobylin, walenski- pieta, biernacki, tarka. Nie sprzedaje na wbc. Tylko na zywo i wiem dokładnie za co mam zapłacone... a wbc dla mnie to loteria, sprzedawałem kiedys do abp i nigdy nie wyszlo lepiej niz za cene gwarantowan na zywo...

Opublikowano (edytowane)

zetorki ale co za problem sprzedać bez skity??? mi handlarz powiedział ze niema sprawy 7zł ze skitą i 6,50 bez skity suma dokładnie wyszła ta sama. w Belgii  to nikt nie wie co to skita  i tam nikt nie męczy zwierząt bo cena zalerzy zawsze od wyglądu jak zwierze nazarte cena spada i tyle. tam wszystko do ubojni głodne jedzie 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Każdy kto nie ma wagi i nie waż BYKA u siebie nie robi takiego wyliczenia bo bierze wagę z faktury czyli na zakładzie . TU mid7  jak najbardziej prawidłowo policzył bo waga na gospodarstwie to waga do negocjacji z handlarzem i tyle a ten odlicza te 7%  i razy cena .

Tu nie ma innej prawidłowej metody żeby   to  policzyć .  

Opublikowano
5 minut temu, Sokol2 napisał:

ja mam byki z luza i zawsze 5 % na brud a odbierjących wielu... wage mam swoja. Kupujący to m.in podyma, kobylin, walenski- pieta, biernacki, tarka. Nie sprzedaje na wbc. Tylko na zywo i wiem dokładnie za co mam zapłacone... a wbc dla mnie to loteria, sprzedawałem kiedys do abp i nigdy nie wyszlo lepiej niz za cene gwarantowan na zywo...

Dokladnie jak ja sprzedawalem tez 5 potracenia i waga ogolna a na WBC mozesz miec slabsze wybicie bo ktos dzien ma gorszy

Opublikowano

każdy ma swoje doświadczenia z sprzedażą byków i sam decyduje jaką formę sprzedaży wybiera, ja już kilka lat sprzedaje na WBC średnio 45 sztuk rocznie i to głównie HF i jestem z tego zadowolony

Opublikowano
17 minut temu, tyran3 napisał:

Koledzy wedgług mnie stan idealny  to swoja waga, sprzedawanie na wage zywą i opasanie bydła powyżej skity., hehehe

no to cekawe jakie macie sposoby na opasenie bydla przed sprzedaza z luza? bo u mnie jesli im wode ogrnanicze to mniej jedza... i praktycznie sposobu nie ma

Opublikowano

Ja to zakręciłem im wodę na noc , rano dałem normalnie jeść. A potem wiadrami byczki napoilem ale nie sama wodą tylko ciepła woda z cukrem. Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły

Opublikowano

ja nie opasam. 5% biorą i nie czuje duzej potrrzeby zeby opasac. Chociaz zawsze przed sprzedażą posypie tmr paszą ale dużo tego nie zjedzą. Przynamniej nie posraja sie jak kupujacy mnie wydyma i  nie dojedzie dzisiaj np na 10.00 tylko jutro na 15.00

Opublikowano
2 minuty temu, rolnik115 napisał:

Ja to zakręciłem im wodę na noc , rano dałem normalnie jeść. A potem wiadrami byczki napoilem ale nie sama wodą tylko ciepła woda z cukrem. Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły

dlaczego ciepla woda? ile tego cukru ;D

Opublikowano

Bo ciepłej wody więcej wypija niż zimnej. Na wiadro 18l daje tak 250gr cukru. Jak zalejesz cukier wodą to włóż palca i spróbuj czy jest lekko slodka, jak jest to wypija wodę i zjedzą te wiadro tak im smakuje 😂

  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v