Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

niech ci wyżej zaczną płacić za uśpienie to sytuacja na pewno sie zmieni ;) bo nie dość że płacą nam najmniej za bydło w porównaniu do innych krajów to jeszcze mamy wy***ać 500zł na uśpienie ??? nie każda gmina ma podpisaną umowe z bakutilem także tam gdzie nie ma umowy dochodzi jeszcze z 300zł .... to tak samo jak byś wziął zapalniczkę i spalił te 800zł ... na jedno wyjdzie ;)

Ja już słyszałem jak humanitarnie takim krowom kończą żywot, kwota sporo niższa, ale sumienie boli, piniondz piniondz piniondz, no ja bym wolał zapłacić i zrobić to jak Bóg przykazał, ale ludzie w dużej ilości będą przyczyniać się do okrucieństwa żeby kasy zaoszczędzić, więc coś z tym rząd bedzie musiał zrobić i znaleźć na to kase.

Opublikowano
9 minut temu, Zawisza napisał:

Ja już słyszałem jak humanitarnie takim krowom kończą żywot, kwota sporo niższa, ale sumienie boli, piniondz piniondz piniondz, no ja bym wolał zapłacić i zrobić to jak Bóg przykazał, ale ludzie w dużej ilości będą przyczyniać się do okrucieństwa żeby kasy zaoszczędzić, więc coś z tym rząd bedzie musiał zrobić i znaleźć na to kase.

a co ty chciałeś ??? nie dość że w dołku nieraz dokłada sie do interesu to jeszcze płacić tysiące wszystkim złodziejom do okoła ???

niemcy mają średnio 4zł więcej za kilogram płacone czyli u nasz dadzą ci 12zł za kilogram a u niego 16zł .... u bezpieczenia bydła mają tańsze i co ? i jeden sprzeda to jako pourazowe a drugi wywlecze na podwórko i poczeka aż zdechnie bo ich na to stać ... i później tylko zadowolony czeka aż kasa na konto przyjdzie za padłą sztuke

Opublikowano
30 minut temu, leszek1000 napisał:

364,6kg-12.60zł

345,1kg-12,60zł

452,1kg-13.00zł

391,2kg-12,80zł

402,6kg-12,80zł

Pniewy 

Za tego najlepszego dostałem 6347,48 Brutto 

Wagowo ładne były, a w jakich klasach jeszcze byś dodał?

Opublikowano
1 godzinę temu, bobienko napisał:

Już afera Kalinowo ucichła a afera Jarek ciągnie się od grudnia

Bo ta afera na AF poważniejsza, tu poważnie nas w ch*ja zrobiono

57 minut temu, Rolnik7343 napisał:

a kogo to wina ? rządku ! bo ceny ubezpieczenie bydła są tak wysokie że po prostu nie opłaca sie ubezpieczać ...

Gówno prawda, wina tych debili co to sprzedali z obory

Zbawi Cię te 300-500??W d*pie z tym , jak nie uśpić przez weta to we własnym zakresie i na utylizacje

NIech jeszcze ze 2-3 takie akcje i znowu sie zacznie

• Like 1
Opublikowano

Sprzedali to sprzedali, być może nawet legalnie. Nie rolnicy potem po nocach wozili te krowy po ubojniach. Zresztą w tym mięsie nie było antybiotyków czy innych substancji zakazanych. Jedynie ubój był przeprowadzony nielegalnie, i nielegalnie były wystawione zaświadczenia weterynaryjne itd. 

Opublikowano
36 minut temu, soltys48 napisał:

Bo ta afera na AF poważniejsza, tu poważnie nas w ch*ja zrobiono

Gówno prawda, wina tych debili co to sprzedali z obory

Zbawi Cię te 300-500??W d*pie z tym , jak nie uśpić przez weta to we własnym zakresie i na utylizacje

NIech jeszcze ze 2-3 takie akcje i znowu sie zacznie

Tak zbawi mnie :)

jak by ubezpieczenia były w normalnych cenach to by każdy bydło ubezpieczał i by nie było takich sytuacji 

jeszcze druga sprawa jak by działały te ubezpieczenia ... Bo jak tak jak w innych branżach to ja dziękuję ... By stwierdzili że z twojej winy i nic ci się nie należy ...

uśpić i stracić 500 czy sprzedać i zarobić 300 ... Odpowiedz sama się nasuwa ;)

Opublikowano
56 minut temu, Rolnik7343 napisał:

jak by ubezpieczenia były w normalnych cenach to by każdy bydło ubezpieczał i by nie było takich sytuacj

utwórz firme ubezpieczeniową i ubezpieczaj w normalnych cenach Ja już widze co by sie działo gdyby mozna było ubezpieczyć krowe za 50 zł Padnięć by było z 10x więcej Krowa zapalenia by dostała to bys nie leczył bo taniej by ci wyszło jak by padła :D

znalazłem cos takiego na OLX https://www.olx.pl/oferta/sprzedaz-cielat-samodzielnych-16sztuk-CID757-IDyli8e.html#b301ff23b4 Gosc pisze ze te co na fotkach a na moje oko to maja po 120 kg i 3-4 miesiące

a nawet jeszcze większe 

Jarek ty masz tam blisko to byś wpadł i obczaił temat 

Opublikowano
4 minuty temu, marijusz napisał:

utwórz firme ubezpieczeniową i ubezpieczaj w normalnych cenach Ja już widze co by sie działo gdyby mozna było ubezpieczyć krowe za 50 zł Padnięć by było z 10x więcej Krowa zapalenia by dostała to bys nie leczył bo taniej by ci wyszło jak by padła :D

znalazłem cos takiego na OLX https://www.olx.pl/oferta/sprzedaz-cielat-samodzielnych-16sztuk-CID757-IDyli8e.html#b301ff23b4 Gosc pisze ze te co na fotkach a na moje oko to maja po 120 kg i 3-4 miesiące

https://www.olx.pl/oferta/sprzedaz-cielat-w-kazdej-ilosci-CID757-IDyPBox.html#21396b9c40

zobacz w wielkopolsce so ich klony;-)

Opublikowano (edytowane)

Tak własnie zauwazyłem

Jakas ściema bo te same cielaki a na  jednym ogłoszeniu 130 kg na drugim 70 kg a lokalizacja też przeskakuje po całej Polsce

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)

wszystko byle byś do nich zadzwonił bo myślą ze jak zadzwonisz to na pewno kupisz... powinny być płatne takie ogłoszenia to by nie wystawiali po 20 ogłoszeń na raz.

wiele razy dzoniłem na takie ogłoszenia z OLX  i nigdy nie zgadzały sie z prawda... zawsze wklejaja zdjecie wypasionego cielaka a cena za HF a pozniej jak dzwonisz to wychodzi ze te ze zdjec to prawie 2 razy drozej

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano

dokładnie. z tymi ogłoszeniami paranoja. a ty za przyczepę czy ciągnik 30zl

Opublikowano
2 godziny temu, tomcio124d napisał:

Wagi ładne ale ceny mogły być trochę wyższe.

Wczoraj poszły 5 szt o klasa 13,20 netto  waga średnia 780kg

Wstaw tak jak kolega ile wyszły wbc. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

Tak zbawi mnie :)

jak by ubezpieczenia były w normalnych cenach to by każdy bydło ubezpieczał i by nie było takich sytuacji 

jeszcze druga sprawa jak by działały te ubezpieczenia ... Bo jak tak jak w innych branżach to ja dziękuję ... By stwierdzili że z twojej winy i nic ci się nie należy ...

uśpić i stracić 500 czy sprzedać i zarobić 300 ... Odpowiedz sama się nasuwa ;)

Oby jak najmniej takich rolników jak ty dla których zwierzę sie nie liczy tylko parę zł. Osobiście wolałbym stracić 500 i zachować się z godnością i szacunkiem dla zwierzaka niż zarobić 300zł czy więcej. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A według ciebie jak jest? Szacunek się należy czy nie? Czy jak byczek jest zdrowy czy  krowa 5 lat daje mleko i zarobek dla gospodarza to ok. Ale jak tylko zachoruje to sznur za łeb i heja na busa. 

Opublikowano

Szacunek do zwierząt się skonczył razem z tymi co mieli kilka krów i wiedzieli jak mają na imię. Jak teraz jest vat i przedsiębiorstwa zwane gospodarstwami to nie ma co się oszukiwać że to nie maszynki do robienia kasy...pewnie jeszcze cząstka dba po staremu ale to już wyjątki...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ci to znaczy dba po staremu? Poi dwa razy dziennie, latem pasie na żółtym pytlu a jesienią karmi zbożem z kartoflami aż z krowy się leje? Bo plew to już raczej nikt nie ma.

Edytowane przez kr9292
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, kr9292 napisał:

Ci to znaczy dba po staremu? Poi dwa razy dziennie, latem pasie na żółtym pytlu a jesienią karmi zbożem z kartoflami aż z krowy się leje? Bo plew to już raczej nikt nie ma.

Co to jest żółty "pytel"?😉

Sory ale czasami k**wa tej gwary nie ogarniam😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v