Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano
56 minut temu, Elvis1090 napisał:

Kontraktował ktoś cielęta z firmą Sokołów SA jak to wygląda jakie są warunki??

Własnie sprawdzałem ceny bydła Kobylin za mięsnego płaci już po 8 bez VAT... jest nadzieje na powrót cen z przed afery

a co ty myślałeś że cena spadnie i juz tak zostanie ?

Opublikowano
19 minut temu, Elvis1090 napisał:

CiKontraktował ktoś cielęta z firmą Sokołów SA jak to wygląda jakie są warunki??

A po co tobie taka pętla na szyi

Opublikowano
39 minut temu, leszek1000 napisał:

W tygodniu przyjadą po byki z Pniew . Pierwszy raz będą bo mają 50gr więcej jak pośrednik 

jaka cena za R?? tez tam czesto sprzedaje

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Nie pilnuje na uboju tylko pilnuje rozliczeń. Handlarz mniej więcej wie ile da mięsa dana sztuka i jak chca go skubnąć na 80kg mięsa to juz sie kapnie na rozliczeniu chyba ze nie sprawdza tego.

A to to jest oczywista sprawa.

2 godziny temu, jarecki napisał:

chandlarz który odemie odbierał mówił ze w mokobodach miał kiepske wybicia , potem golina go j..  i przeszedł do łukowa z odstawą bydła ale ze 3 lata odemie nie bierze dalej niewiem a był z oklic wyszkowa WWY 

Potwierdzam tez, na mokobodach jedynie krowa w miare sie wybijala, byka strach oddawac.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

I co zrobi jak go jebną?

Myślisz że mu oddadzą?

To byłoby przyznanie się do winy... 

Zmieni ubojnia gdzie wozi i tyle może zrobić 

Tak, jedyna opcja w takim wypadku to zmiana ubojni.

Opublikowano

nie myslałem ze juz zostanie niska cena tylko myslałem ze dłuzej bedzie na spadku a tu niespodzianka... 

52 minuty temu, Ursus932 napisał:

A po co tobie taka pętla na szyi

a działałes z nimi ze wiesz ze zle sie wychodzi??

38 minut temu, michalcium napisał:

Kiedyś słyszałem o 5zl netto za kg żywego czyli np przywioza 250 kg oddasz jak ma 750 płacą różnicę czyli 500x5 to jak ktoś ma dużo słomy i chce zamienić w obornik to opcja dobra😀

tak działa Biernacki... sokołów inaczej do tego podchodzi ale chciałem sie dowiedziec jak to działa od kogos kto to miał kiedys 

Opublikowano
14 godzin temu, hoodoowca napisał:

Dlatego warto łączyć się w grupy producenckie.

swego czasu ja byłem nastawiony aby taka grupę utworzyć Za czołem szukać rolników (hodowców opasów ) w tedy nie było nas tak dużo Jeden był zainteresowany ,pojechałem do następnego czytam mu o korzyściach ,10%od wartości sprzedanych produktów mozna było dostać na zakup srodków różnych bodajże w pierwszym roku działania  grupy A on do mnie mówi że co to jest 10% że to mało,ręce mi opadly nie tłumaczylem dalej,zapał straciłem jedna grupa w Polsce mniej

1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Potem jego syn wy***ał chlewnie to znaczy ferme w sumie mają trzody chyba z 30 000szt żona postawiła pałac  a jego curka biedna bierze 500+ i rodzinne tak wy***ali ludzi i Państwo

A kto ta biedną córkę wy****ał że przysługuje jej 500+i rodzinne

Opublikowano
22 minuty temu, Elvis1090 napisał:

nie myslałem ze juz zostanie niska cena tylko myslałem ze dłuzej bedzie na spadku a tu niespodzianka... 

a działałes z nimi ze wiesz ze zle sie wychodzi??

tak działa Biernacki... sokołów inaczej do tego podchodzi ale chciałem sie dowiedziec jak to działa od kogos kto to miał kiedys 

Nie działałem z nimi ale w życiu z żadną firmą w taki sposób. Obejrz sobie jak działają takie umowy 

Opublikowano

"Zgodnie z art. 3 ustawy o grupach producentów rolnych, grupa działa jako przedsiębiorca (prowadzi działalność gospodarczą) posiadający osobowość prawną. Grupy producentów muszą posiadać osobowość prawną a ich członkowie, udziałowcy bądź akcjonariusze nie mogą mieć więcej niż 20% głosów na walnym zgromadzeniu lub zgromadzeniu wspólników. Oznacza to, że grupa producentów rolnych musi liczyć min. 5 osób. Przedsiębiorca jest zobowiązany zapoznać się ze wszystkimi warunkami prowadzenia działalności gospodarczej, wynikającymi z obowiązujących przepisów oraz stosować się do nich w trakcie jej wykonywania."

A prowadzenie działalności to dodatkowe koszty biurokracji ,podatki itp Może sie okazać że profitów braknie na ich pokrycie 

Opublikowano (edytowane)

nie przesadzaj ja wtedy sprzedawałem na około 300 tys ten któremu było mało ok .500tys Z pięciu by sie nazbierało z 1,5 mil razy 10 % =150 tys starczyło by na wszystko !!

przed chwilą dzwoniłem na rzeźnie i pytam o cenę na byka ,pani mówi 13 zł i dodaje że za klase R śmieszne bo zawsze mówią za klase O ale pewnie żeby lepiej cena wyglądała to R teraz przyjmują za cenę wyjściową 

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie masz bydło ale z cieląt od krów mlecznych to mało który byk w R się załapie ,chyba że pokryte typowymi rasami mięsnymi i dobrze karmione

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

zajmuje sie bydłem od 3 lat (gospodarstwo przejołem po tesciach) narazie tak Pół na Pół miesne z HF wszystko kupione bo swoich krtów nie mam... i teraz własnie zastanawiam sie czy nie zaczac sprzedawac poubojowo narazie wszystko idzie na zywa ale z ta waga to ruznie bywa u  kupców... a ty jak uwazasz lepiej na zywa sprzedawac czy poubojowo??

Opublikowano
3 minuty temu, Elvis1090 napisał:

zajmuje sie bydłem od 3 lat (gospodarstwo przejołem po tesciach) narazie tak Pół na Pół miesne z HF wszystko kupione bo swoich krtów nie mam... i teraz własnie zastanawiam sie czy nie zaczac sprzedawac poubojowo narazie wszystko idzie na zywa ale z ta waga to ruznie bywa u  kupców... a ty jak uwazasz lepiej na zywa sprzedawac czy poubojowo??

Na żywą też można ale najpierw wynegocjować dobrą cenę pózniej na swoją wage i oczywiście sprawdzić jak z płatnościami. Poubojowo też mozna sobie sprawdzić przyjąć że hf klaso O wybicie ok. 52,53% i pomnożyć półtusza razy cenę. Z reguły jak sztukę zważę i wyliczę to cena żywa równa się z po ubojowo 

Opublikowano

własnie przez HF mysle o poubojówce... niestety ciezko rocznie wychaczyc 50 szt dobrego miesnego cielaka za rozsadne pieniadze... a kupowac cielaka w koloze co pozniej wyglada jak HF za cene miesnego to zaden interes dlatego Czesto wole kupic czystego HF za 750 zl a nie jakas psełdo mieszanke za 1300

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak wynegocjujesz dobrą cenę za wagę żywą ,rozliczycie według wagi twojej lub neutralnej to możesz i sprzedawać na żywą mniej ryzykujesz A po ubój to tylko jak sam sprzedasz na sprawdzoną ubojnie  Kiedys sprzedawałem na tak zwane podwójne rozliczenie ,miałem zagwarantowaną cenę za wagę żywą a jak wybił sie lepiej to dokładali ale na ok.200 sztuk to może ze trzy razy dołożyli Raz ponad 300 zł do byka 

Dokładnie tak jak napisał kolega Tomcio

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak przy cenie 13.4 za  U sprzedaj lepiej po 8 za żywiec może wyjdzie kilka groszy mniej ale i ryzyko dużo mniejsze 

;;w OSI cena na dzisiaj niższa o około 40 groszy niż przed aferą a co najlepsze .... krowy tak poszły w góre że jest cena wyższa niż przed aferą''

nie ma co sie dziwić pare procent miesa wypadło z rynku 

Wczoraj żarłem kebab i cena 21 zł zdziwiła mnie bo jeszcze 3 tyg temu był 18,5zł Pewnie tania wołowina sie skończyła:D

Edytowane przez marijusz
  • Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v