Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
soltys48 napisał:

6 minut temu, Ursus932 napisał:

a Przemuś w tym Francuzie ile bierze??

Kwestia za co

4 minuty temu, Bananek napisał:

A tym silosem że zdjęcia to co robicie?😉

To na zacier 

1 minutę temu, rolnikw napisał:

Sieczkarnia i jeden wozek?

Dwa

Oba ferdki 6499

za transport kukurydzy na pryzme?

Opublikowano

gość z tego filmiku mówi ze  tysiak na ha bo ma swoja maszyne a ta maszyna to za darmo była????? koszt maszyny, paliwo częśći zamięnne   tego Pan Rocefelr nie liczy.  Wkarzają mnie tacy  durnie. 

Opublikowano
kanalia36 napisał:

gość z tego filmiku mówi ze  tysiak na ha bo ma swoja maszyne a ta maszyna to za darmo była????? koszt maszyny, paliwo częśći zamięnne   tego Pan Rocefelr nie liczy.  Wkarzają mnie tacy  durnie. 

Może dostał sieczkarnie od bezdomnego, który zaraz po przekazaniu maszyny- umarł? tego nie bierzesz pod uwagę?

Opublikowano

ludziska jak Krzysztof Tołwiński mówi ze rynek wołowiny to szukanie frajera w sensie rolnika  który sprzeda za 6-7 zł byka  to się nie oburzacie jak ja wam to samo pisze ze jesteście frajerami  to się oburzacie ze frajerami nie jesteście i za 6 zł jestescie stanie produkować byka.  To jak to jest????

Opublikowano (edytowane)

No koleś z tego filmu popłynął że hooohoooo. Poczuł magię tych świąt😂 a tak na poważnie to strach się bać niby dorosły facet to przedstawia a kalkulacja ciekawsza jak u mojego 5-cio letniego syna😂👏

Edytowane przez Rolnik_Kujawy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A po co to piszesz ?

Rolnik pisze po to aby uświadomić wam jak można wami manipulować.

Jak to samo pisze od pół roku oświecony  kanalia to mnie od wariata wyzywacie bo was paru handlarzyków z forum podpuszcza, jak to samo mówi wam znany polityk to przedstawiacie go za autorytet.

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
9 minut temu, kanalia36 napisał:

Jak to samo pisze od pół roku oświecony  kanalia to mnie od wariata wyzywacie bo was paru handlarzyków z forum podpuszcza, jak to samo mówi wam znany polityk to przedstawiacie go za autorytet.

bo Ty żaden oświecony.. ot po prostu masz takie napady...jako tyran cały czas mówiłeś że tylko i wyłącznie HF i nic innego i obowiązkowo trzeba zrobic wiate wylewke i wagę.. teraz mówisz że to co wcześniej tak zachwalales jest "rogatym scierwem" by za chwile dodac ze wolisz ZA DARMO trzymac swinie niz byki:D 

dziwnym by było traktować Cię powaznie

• Like 1
Opublikowano

kanalia Ty i ten gościu od kuku po 1000zl za hekat to popadacie w skrajności. On wyliczył jakby chciał żeby było Ty znowu przesadzasz z obliczeniami w drugą stronę. Sam twierdziłem że za wiele z byka nie zostaje a w tym roku jak cena spadła o 1złto myślałem że jest się na zero w najlepszym przypadku, zrobiłem obliczenia ile mniej wiecej mnie kosztuje upasenie byka i wyszło mi że coś z tego zostaje w zależności od sztuki ile bedzie miec kg i za ile sprzedam, cena cielaka jest też znacząca. Tylko jest jedno ale przy 25-40 sztukach jak mam to i tak musisz codzienne przy tym być i jesteś uwiązany, policzyłem że z płodów bede miał podobnie ale 4-5miesięcy wolne od gospodarki i mozna maszyny remontować albo iść zimą do pracy. Jak narazie kusi mnie kupno cieląt bo są tańsze ale bardziej nastawiam się na wyzerowanie bydła i zobacze jak to będzie.

Opublikowano

Film ten przedstawia podstawy rhd.ubija patroszy powinna zabierac odpady i miec chlodnie.usluga powinna byc w kazdym powiecie .urazowy czy niedorost i kasa sie zgadza.

Opublikowano
22 minuty temu, kanalia36 napisał:

czyli mam ciebie posłuchać bydło sprzedać budynki zburzyć, ziemię wydzierżawić, maszyny sprzedać i iść do mieszczuchów na etat zarabiać 2200zł miesięcznie ?

13 minut temu, johny1991 napisał:

bo Ty żaden oświecony.. ot po prostu masz takie napady...jako tyran cały czas mówiłeś że tylko i wyłącznie HF i nic innego i obowiązkowo trzeba zrobic wiate wylewke i wagę.. teraz mówisz że to co wcześniej tak zachwalales jest "rogatym scierwem" by za chwile dodac ze wolisz ZA DARMO trzymac swinie niz byki:D 

dziwnym by było traktować Cię powaznie

no bo ze świń inaczej wychodzi się na "zero" niż na bykach 🤣 ze świń co 4 miesiące jesteś na zero a z byków co 20 miesięcy

• Haha 2
Opublikowano
kanalia36 napisał:

7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A po co to piszesz ?

a jaki on znany prawie tak jak Ty kanalia ? I żaden autorytet .

ach Tyranek to był autorytet ,ale cóż już go niema 😢

Opublikowano

Nie znany bo malo wygodny.dla wielu jedyny autorytet to Jaroslaw i nic sie nieda zrobic Ardanowski.ktos cos robi ale co tam wysmiac trzeba a potem lament

Opublikowano

Kpijcie kpijcie sobie dalej tylko  to potraficie. 

Tu niema zadnej skrajności pokazuje wam wyliczenia  Izb Rolniczych jak z kukurydzy na poziomie 5 tys z ha. 

Bo tak się drodzy Państwo liczy opłacalność !!!!! Biznes jest wtedy opłacalny kiedy nie masz zadnych maszyn  zadnych zasobów tylko gołą kasę. Ty kładziesz kasiore na stół  chlejesz wóde i dymasz żonkę a wszystko masz robione w ramach usług i wszystko kupujesz  jeżeli po sprzedaży produkcji masz górkę to biznes opłacalny jak nie to h*ja wart. Takie jest podstawowe założenie ekonomi i tak liczą ODR 

Biernacki nie tylko liczy koszt zakupu bydła i pensja rzeźnika ale amortyzacje ubojni, amortyzacje samochodów, koszt rzuzycia  maszyn masarskich i    dopiero liczy zysk, a tylko durny rolnik liczy 1000 zł za ha uprawy kukurydzy bo ma maszyny swoje, cielak to koszt inseminatora itd.  oblicz jeden z drugim amortyzacje maszyn nawet Ci co mają wóż paszowy i niby koszt TMR za 5,6 zł za kg przyrostu, oblicz amortyzacje budynku  to zobaczysz jak mocno jesteś dymany 

Opublikowano (edytowane)

A skąd oni mogą znać ceny jak wszedzie są inne ? u jednego firma kasuje 900zł/ha za sieczkarnię z odwozem a u drugiego 700 albo i mnie i jak oni to liczą ? u jednego firma kasuje 160zł/ha za sianie a u drugiego 110zł/ha no i jak to policzysz ? jeden pryska 5 razy drugi 2 razy, jeden wali nawozu aż biało drugi tylko przejedzie i popruszy, jeden uprawia na beton pod siew a drugi przejedzie bronkami i w to idzie siewnik, jeden orze a drugi tylko przejedzie gruberem i sieje... to też uwzględnili w tych wyliczeniach ?

Ide ojcu powiedzieć że kanalia powiedział że nic się nie opłaca i zwijamy interes, dobrze że jest duży zbyt na hektary w naszym rejonie i blisko firma wyburzeniowa 👍

Edytowane przez Rolnik7343
  • Haha 1
Opublikowano

ZAPAMIĘTAJCIE SOBIE PUSTE CYMBAŁY OPŁACALNOŚĆ BYDŁA JEST WTEDY KIEDY MASZ KASIORE  KUPUJESZ CIELAKA, WYNAJMUJESZ BUDYNEK OD SĄSIADA KUPUJESZ PASZE ZATRUDNIASZ PRACOWNIKA A TY FUJARY NIE RUSZASZ. a JAK SPRZEDASZ BYKA TO MUSZĄ CI ZOSTAĆ POKRYTE WSZYSTKIE KOSZTY I ZOSTAĆ W KIESZENI. tAK SIĘ LICZY OPŁACALNOŚĆ - Tak pisze w każdej książce od ekonomi to tylko rolnik pisze mam zysk bo swojej pracy nie licze!!!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v