Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano

Tak. Ale jeśli jest zysk to są szanse że starczy na amortyzację. bo znacznie trudniej ja policzyć niż ten tmr

Opublikowano
8 minut temu, debrzyna napisał:

0,7 zł n szt

Ty nie licz tego co spożywasz po 21 do amortyzacji

😊

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kentar napisał:

Napisalbym, ze mozna zarobic 2 tys na byku pod warunkiem, ze sie jest handlarzem ale byscie mnie ukamieniowali.

Przecież wiemy, że handlarze na takiej marży jak rolnicy na pewno by nie pracowali. Niby alternatywę macie, ale jakoś dziwnie wolicie, żeby gospodarze hodowali bydło i świnie, nawet przy dużych dołkach cenowych... Wkrótce okaże się jacy faktycznie jesteście przedsiębiorczy, bo jak dziadki wymrą to będą tylko bardzo duże hodowle, gdzie nie będziecie mieli wstępu, małe hodowle produkujące w ramach RHD, a reszta hodowców, którzy obecnie są niemiłosiernie rąbani przez handlarzy, będzie obrabiać tylko pole po robocie.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

Z tak duza marza oczywiscie zartowalem. Czy handlarz robilby za taka marze jak ma rolnik? Wiekszosc nie. I te wkrotce nie nastapi za szybko, za duzo osob jest z nastawieniem Soltysa ze i po 3 zl beda hodowac.

Opublikowano

Wątpię, bo lada moment  nie będą mieli z czego dokładać. Zyski z produkcji roślinnej spadają, a inflacja rośnie. Bez dodatkowego źródła dochodu nie pociągną opasów, chyba że wymyślą  jakąś super tanią metodę żywienia.

Opublikowano
18 minut temu, Piegus napisał:

wymyślą  jakąś super tanią metodę żywienia

Jedną metodę znam

Dawka żywieniowa

-Suchy chleb z całej wsi

-Łupiny od ziemniaków

-Skórki od bananów, liście od kapusty

-Trawa z kosiarek

Starsza pani miała interes życia. Pasza darmowa i darmowy weterynarz, a mleko 2,5 za litr.

Krowa miała 16 lat i w tym roku pojechała na rzeź, bo starsza pani zaniemogła.

Opublikowano
48 minut temu, kali2107 napisał:

dobra. jedziemy dalej. codzienny wóz. paliwo 10l 50zl słoma 500kg 50zl sianokiszonka 500kg 50zl tresciwa 300kg 300zl kukurydza 2800kg 280zl razem 730zl. to zjada ponad 200 szt codziennie. waga 280- 800.

Dziękuje, taka dyskusje to rozumiem, wychodzi ze zbiłeś koszta do 5, 5zł za kg. 

Zastanawia mnie tylko kto sprzedaje HF 300 kg przeważnie to każdy sprzedaje maluch albo już sam tuczy jak ma 300 kg odsadka, ale akceptuje wreście konkretną odpowiedz. Choć  sam przyznaj  600 zł zarobku rocznie na sztuce to  bida i nyndza  i jak jakaś sztuka złamie nogę to przy kolejnych 5 sztukach robisz za darmo

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

@Cybulek17 a przypomnisz mi może ile Ciebie kosztuje na TMR?

Teraz na gotowca tmr z resztą kosztów wychodzi 6zł na dzień dla sztuk  od +- 170 - 850 kg . Ta partia która zejdzie niedługo z odpajalni wyjdzie 1900 brutto sztuka na gotowo właśnie średnio z 170kg , wszystkie mm  . Resztę łatwo policzyć 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Dziękuje, taka dyskusje to rozumiem, wychodzi ze zbiłeś koszta do 5, 5zł za kg. 

Zastanawia mnie tylko kto sprzedaje HF 300 kg przeważnie to każdy sprzedaje maluch albo już sam tuczy jak ma 300 kg odsadka, ale akceptuje wreście konkretną odpowiedz. Choć  sam przyznaj  600 zł zarobku rocznie na sztuce to  bida i nyndza  i jak jakaś sztuka złamie nogę to przy kolejnych 5 sztukach robisz za darmo

Ty się tyle nie zastanawiaj bo ci dym uszami pójdzie 

Opublikowano
2 godziny temu, kali2107 napisał:

dobra. jedziemy dalej. codzienny wóz. paliwo 10l 50zl słoma 500kg 50zl sianokiszonka 500kg 50zl tresciwa 300kg 300zl kukurydza 2800kg 280zl razem 730zl. to zjada ponad 200 szt codziennie. waga 280- 800.

Ile bel slomy ścielesz na tydzień na 200sztuk 

U mnie mniej więcej wygląda to tak. Dodatki na mieszalnik 1800kg 400zl 

Zboże 1500kg x 0.55=825+400=1225zł

Kukurydza kiszonka 600kg= 60zł

200kg sianokiszonka =30zł 

Paliwo 5l ×5zł=25zł 

200kg śruta =136zł 

Słoma do scielania 20zł

60+30+25+136+20=171zł dzień na 46 sztuk średnia 600kg =3.70zł 

Można dodać jeszcze prąd i amortyzację 0.30gr to wyjdzie 4zł sztuka na dzień 

Tak na papierku w rzeczywistości jest więcej kosztów. Podatki remonty itp

Opublikowano
4 godziny temu, kali2107 napisał:

Nie umiem tu zdjęcia dodać. wygląda to tak. zakup hf 285kg x 8 netto 2280 500dni karmienia x 1.1kg razem 550 przyrostu. 500 dni x 3.72 1860zl upadki 2% 50zl szczepienie i leczenie 200 zł co daje 4390zl . 285kg plus 550kg razem 835kg minus 6% 784.9 razy 6.8 daje 5337.32 minus 4390 masz 957 zł zysku po 500 dniach. dziękuję za uwagę. jak Ci za mało wychodzi to se dopłatę dolicz ;)

Gratuluje 30 miesiecy sztuka biznes zycia . Moj sasiad tez kupuje odsadki po okolo 3 tyś i do tego jeszcze pracuje na etacie chyba gdzieś na budowie. Nie zawsze ma czas żeby dobrze doglodac bo oczywiście łąki złożone na ptaszki więc bele masakra ja takimi belkami sciele A u niego one jedzą to . Kiedyś razem coś sprzedawalismy i pytam czemu sprzedaje takie małe sztuki że to teraz już same rosniecie  A on że mają po 30 miesięcy i nie ma wyjścia.  A i oczywiście czasami coś mu padnie 

Opublikowano
10 godzin temu, kanalia36 napisał:

Sprzedałeś najdroższą rasę w Polsce  dostałeś za nie   średnio 5625 zł netto. Wydałeś za odsada podejrzewam  18 miesięcy temu 3000-3500 zł  paszy treściwej  wjebał ci co najmniej 2 tony  za 2000 zł do tego 40 balotów kiszony za 60zł czyli kolejne 2500zł  słomy poszło z 20 balotów po 20 zł kolejne 400 zł  do tego prąd paliwo do obsługi kolejne 200-300 zł. Reasumując wydałeś prawie na rogate ścierwo 8000 zł dostałeś 5600 netto 6100 brutto. k**wa interes tysiąclecia!!!!!!!.  Dwa 2000 zł jako gwiazdor dałeś w prezencie grzecznej ubojni . No  nic tylko lecieć do Waleńskiego po kolejne odsady i zainwestować  te " zarobione"25 tys, zł  po 2 latach lenistwa przy ich obsłudze  bo gospodarstwo musi sie przecież rozwijać. 

No nic ale co ja tam wiem ja podobno tylko forumowy wariat i idiota jestem.

krowy mam swoje 60 sztuk   jedza tylko siano z łąk w programie rs a byki tylko siano srute ze swojego zboża i troche wysłodków od swoich buraków  tanie trzymanie a nie jęczenie  ze sie nie opłaca

Opublikowano (edytowane)

k**wa przez aferą z byka zostawał max1500 zł a teraz z hfa zostaje 1000? Jak się chce żyć jak Amisze to się wszystko opłaci,

W domu mnie nie było ale ojciec gadał ze był koleś chyba z pzhipb,twierdził że ubojnia go wysłała jakąś tam bo trafiło do nich mięso z moich byków i chcieli wiedzieć jak utrzymywane karmione itp.był u Was ktoś taki czy to robota TVN?😄

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bobienko napisał:

k**wa przez aferą z byka zostawał max1500 zł a teraz z hfa zostaje 1000? Jak się chce żyć jak Amisze to się wszystko opłaci,

W domu mnie nie było ale ojciec gadał ze był koleś chyba z pzhipb,twierdził że ubojnia go wysłała jakąś tam bo trafiło do nich mięso z moich byków i chcieli wiedzieć jak utrzymywane karmione itp.był u Was ktoś taki czy to robota TVN?😄

tak byli n nawet pocztą przysłali certyfikat jakiś tam .                                 jezeli sie posiada dobrej jakosci pasze objetosciowe to jak krowa bez tresciwych da 20 litrów to chyba i byk urosnie  z 1 kg .z tego na dzień , tylko trzeba by wyliczyć czy warto inwestować w łąki bo wtedy sianokiszonka wyjdzie ze 180 zł za tone 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
bobienko napisał:

U mnie kiedyś abp kogoś na zwiady przysłali

Opublikowano
4 godziny temu, greg1985 napisał:

Gratuluje 30 miesiecy sztuka biznes zycia . Moj sasiad tez kupuje odsadki po okolo 3 tyś i do tego jeszcze pracuje na etacie chyba gdzieś na budowie. Nie zawsze ma czas żeby dobrze doglodac bo oczywiście łąki złożone na ptaszki więc bele masakra ja takimi belkami sciele A u niego one jedzą to . Kiedyś razem coś sprzedawalismy i pytam czemu sprzedaje takie małe sztuki że to teraz już same rosniecie  A on że mają po 30 miesięcy i nie ma wyjścia.  A i oczywiście czasami coś mu padnie 

Liczenie nie jest Twoją mocną stroną 

6 godzin temu, karolr2 napisał:

Ile bel slomy ścielesz na tydzień na 200sztuk 

U mnie mniej więcej wygląda to tak. Dodatki na mieszalnik 1800kg 400zl 

Zboże 1500kg x 0.55=825+400=1225zł

Kukurydza kiszonka 600kg= 60zł

200kg sianokiszonka =30zł 

Paliwo 5l ×5zł=25zł 

200kg śruta =136zł 

Słoma do scielania 20zł

60+30+25+136+20=171zł dzień na 46 sztuk średnia 600kg =3.70zł 

Można dodać jeszcze prąd i amortyzację 0.30gr to wyjdzie 4zł sztuka na dzień 

Tak na papierku w rzeczywistości jest więcej kosztów. Podatki remonty itp

Ja słomy do ścielenia nie liczę 

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

Mialem  i ja takie odwiedziny.Facet namawiał by dążyć do wprowadzenia  stada  pod ocenę. ..

Opublikowano

Już widzę nagłówki w gazetach"tylko 3 byki miesięcznie sprzedane i minimalną krajową doją hodowcy" "ceny stabilne i dochodowe a im ciągle mało" "drogą wołowina przez pazerność rolników" i wywiad tygodnia z właścicielami ubojni pt "nie wdzięczni rolnicy chcą kasy w 14 dni i jeszcze sprawiedliwej wagi i wyceny jak żyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v