Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano

A ja stanę po stronie Kanalii. Facet chyba jako jedyny zdaje sobie sprawę z nieopłacalności hodowli. Reszta się pociesza i robi dobrą minę do złej gry. Ja z 50 sztuk zamierzam wygasić wszystko, koniec już w maju-czerwcu. I szanuję hodowców, ale dla mnie hodowla bydła to w tych warunkach strata czasu i zdrowia. Życie ucieka, a g..no w oborze czeka :) Nie warto...

Opublikowano
dzikidaniel napisał:

Tygodniowy to on może jest na papierze. Po pępku widać że ma dużo więcej. U tygodniowego jeszcze pępowina wisi.

Na rejestrację masz tydzień więc może mieć prawie 2 tyg ale to i tak bardzo duży cielak.

robi57362 napisał:

jeżeli sie dokłada do opasow to skąd tacy ludzie jak ja maja ta kasę wziąść?

Ja usłyszałem że z emerytury rodziców biorę na dokladnie;)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Tygodniowy to on może jest na papierze. Po pępku widać że ma dużo więcej. U tygodniowego jeszcze pępowina wisi.

4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Na rejestrację masz tydzień więc może mieć prawie 2 tyg ale to i tak bardzo duży cielak.

Cielak od koleżanki, urodził sie w nocy z 9 na 10 listopada.8 wieczorem brałem od niej cielaka i tego jeszcze nie było

Resized_20191108_141414_2978.jpeg

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
soltys48 napisał:

Cielak od koleżanki, urodził sie w nocy z 9 na 10 listopada.8 wieczorem brałem od niej cielaka i tego jeszcze nie było 

niezła impreza musiała być, u nas cielaki są od krów. ;) ;)

• Haha 6
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

jeżeli sie dokłada do opasow to skąd tacy ludzie jak ja maja ta kasę wziąść?

Tylko hodowla powinna dawać więcej pieniedzy niż np. Sprzedaż plonu z pola. A przy obecnych cenach chodzisz 2 lata a przez 2 lata byk tez zje sporo, słoma, woda, wet, prąd, czas i jakieś wielkiej różnicy nie widzę jak to liczę a w polu jestem mniej uwiązany niż przy bydle.

Opublikowano
29 minut temu, Kentar napisał:

Jak ktos ma szczescie to i mu sie byk ocieli.

Właśnie oto chodzi.a ja kolejny w tym roku dzień koszmar .pobudka brak krowy w oborze i znaleziona sztuka  z rozjechana miednicą.miala we wtorek iść po 6 żywcem a poszła po6 wbc na uboju z konieczności.

Opublikowano

może i racja. tylko pola nie zwielokrotnisz, a obsadę możesz. poza tym wy liczycie hektar=byk. tego pojąć nie mogę. no ile masz zysku z ha? ile z byka? no i wreszcie: ile byków można wykarmic z hektara? ja też jestem za tym żeby ci, którym się nie opłaca rzucili to w diabły i poszli być pesymistami gdzie indziej bo psują rynek. im nas mniej tym lepiej.

• Like 2
Opublikowano

Tacy sa też potrzebni a zwłaszcza dopłatowcy-wiesz jak fajnie od nich bydlaki się kupuje

40 minut temu, Kentar napisał:

Jak ktos ma szczescie to i mu sie byk ocieli.

Uwierz ,że nie chciał byś mieć takiego szczęścia jak ja

Opublikowano

Panowie po ile płacicie za tygodniowe cielaki kupione od rolnika nie od handlarza , bo w moich stronach to nawet 900zl wołają za zwykłego cielaka, woj. pomorskie.

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Uwierz ,że nie chciał byś mieć takiego szczęścia jak ja

Nie narzekaj . Rozejrzyj się .

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

co to jest zwykły cielak?

Zwyklejszy od niezwykłego . Ten niezwykły jest taki inny niż zwykły .

Opublikowano

a

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Nie narzekaj . Rozejrzyj się .

NIe czaje??

1 minutę temu, Bananek napisał:

sołtys, jak tam twój Grzesiu?

A no żyje , niby lepiej mu ale hipochondryk ciut udaje;)

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

NIe czaje??

Mają gorzej z tym niby szczęściem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v