Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w slaskim byczki w zeszłym tygodniu do 7,80 brutto, a krowki 6zl i brakuje towaru zwłaszcza byków - bo jak pytam o cene to bardzo chętnie i na już odbiór. znajomy co pracuje na uboju mówi że magazyny pustką świecą ze wołowinki do kiełbasy nie może on nawet kupić bo wszystko prosto z lini schodzi na transport - także cena musi iść , tyle wytrzymaliśmy to teraz nie można im darować.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piteriiv napisał:

w slaskim byczki w zeszłym tygodniu do 7,80 brutto, a krowki 6zl i brakuje towaru zwłaszcza byków - bo jak pytam o cene to bardzo chętnie i na już odbiór. znajomy co pracuje na uboju mówi że magazyny pustką świecą ze wołowinki do kiełbasy nie może on nawet kupić bo wszystko prosto z lini schodzi na transport - także cena musi iść , tyle wytrzymaliśmy to teraz nie można im darować.

U kogo tak dobrze? My zwykle oddawaliśmy do pośrednika, Stachu Żak, ale ostatnio niemiłosiernie nas wkurzył. W okolicy odbiera też Chwastek na żywą i Kojs Kabanos poubojową... i w sumie nie wiem, czego się trzymać

Opublikowano

Pytanie z innej beczki ... czy ktoś oprócz pomocy w ARiMR ubiegał się o inną pomoc na podstawie protokołu oszacowania klęski suszy?

Na przykład: ulga w podatku rolnym z UG, ulga w składkach na KRUS, ... może coś jeszcze?

Jak to u was wygląda w regionach?

Opublikowano
21 godzin temu, debrzyna napisał:

Skup. Robert Pająk Świętokrzyskie Jakies opinie Najlepiej dobre 

Moje strony :D u mnie go chwala ja z nim nigdy nie habdlowalem to nie wiem. dzisiaj sprzedane 2 sztuki po 7,50 brutto. Jeden mieszaniec hf/lm waga 720 kg wiek 20 miesiecy drugi sm waga 780 kg wiek 22 miesuace. Stitka 7%. Waga handlarza ale zgodzilo sie z moja :D

• Thanks 1
Opublikowano

Czej Dag Siniarzewo,nie chcą brać na żywą wagę, ostatnią krowę którą im sprzedałem waga 660kg.(w dobrym byciu) zapłacili 2300zł. Jak sobie przeliczyłem na żywą wagę to by wyszła 3.50zł plus VAT. Także czuję się wyjeb...any. Już więcej im nie sprzedam i radzę uważać. 

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, MarcinZetor8011 napisał:

Czej Dag Siniarzewo,nie chcą brać na żywą wagę, ostatnią krowę którą im sprzedałem waga 660kg.(w dobrym byciu) zapłacili 2300zł. Jak sobie przeliczyłem na żywą wagę to by wyszła 3.50zł plus VAT. Także czuję się wyjeb...any. Już więcej im nie sprzedam i radzę uważać. 

Odrabiają straty ?

Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Minimum 50 gr za mało. Jeśli naprawdę U. Byk ok.

Dlatego stoją dalej w oborze

49 minut temu, Kentar napisał:

Normalne ceny w koncu a nie jakies cuda z HFami po 7 netto. :)

Cuda z ceną to jak narazie tylko w golinie 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Odrabiają straty ?

Nie wiem,może,wszędzie trąbią ze tanio no to trzeba tanio chłopu zapłacić 😉 . Dziś przyszła faktura,muszę przeprosić za wprowadzanie w błąd  bo podałem ze wyszło 3.5zl plus vat, a wyszło 3.6 plus vat. Tylko dlaczego jak płacą poubojowo to na fakturze jest cena za żywą wagę? Nie ma wybicia klasy,nic. Tylko śmieszna umowa że strony ustaliły cenę na 3.6zl plus vat,ja nic nie ustalałem. Żeby podpisać i odesłać(wiem wiem,takie wymogi).

Opublikowano

Jesli handlarz bierze poubojowo to i tak zawsze bedzie waga zywa jakas podana zeby kwota sie zgadzala bo jako handlarze oficjalnie zawsze sprzedajemy BYDLO do zakladu a nie mieso stad i waga bydla nie miesa.

Opublikowano
Kentar napisał:

Jesli handlarz bierze poubojowo to i tak zawsze bedzie waga zywa jakas podana zeby kwota sie zgadzala bo jako handlarze oficjalnie zawsze sprzedajemy BYDLO do zakladu a nie mieso stad i waga bydla nie miesa.

Nieprawda że wszystkie ubojnie tak liczą. Mięs-pol podaje żywą wagę ale faktury są pisane według mięsa i klasy a zm Łuków nawet żywej nie podają tylko klasę i wagę mięsa i nawet wyliczyć ile za żywo sztuka wyszła się nie da.

Opublikowano
mlodyhef napisał:

Jarek znasz pewnie handlarzy z okolic krasnego czy karniewa, kręci się ich. 

U mnie w okolicy jest pełno handlarzy bydłem do tego 2 ubojnie kiedyś były 3 ale jedna upadła. Dlatego pytam kto tam do Ciebie dojeżdża. Dużo z moich stron jeździ na mazury.

Opublikowano

Było puścić przez cybulaka, miałbyś 50 gr więcej ;)

22 minuty temu, donweter1989 napisał:

Byki sztuk 3 pojechały na Rafalex. Hf 6 netto. Słabszy mm 6.40 netto. Lepszy mm 6.60 netto. 

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v