Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Accord da
Opublikowano
58 minut temu, bobienko napisał:

Ja tam od 4 lat biorę tylko od handlarzy.,ale mówię przywieź gòwno to będziesz gwiazdą na af i fb.i co mogę powiedzieć? 3,5 roku bez wizyty weta

Szanuję cię, dobrze jedziesz

Opublikowano

Grzegorz G. Z tego co pamiętam ale bym musiał sprawdzić w księdze

9 minut temu, karrol napisał:

Kolego bobienko akurat też czasami kupuje w tej wiosce co ty... Napisz na priw ktury z tych bambrow taki madry

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, juzek89 napisał:

Nie słyszałeś takiego określenia? Dość śmieszne , ale znane w naszych stronach

Też znam 😊 . chodziło mi że'konkretnej nazwy'użył

Edytowane przez Gość
Opublikowano

i bardzo dobrze. moze sie kurwa skonczy sprzedawanie 3 dniówek.

Opublikowano

Pierdolonto. Proponuję ustawowo wprowadzić zakaz sprzedaży byczków młodszych niż pół roku. Mam tylko nadzieję, że wielcy hodowcy dołożą nam, pazernym krowiarzom chociaż że dwie stówki do tych 600 za to odpojenie... 😂

A tak na serio,ludzie nikt nie dopłaci do takiego ho za trzymanie go do miesiąca. Przynajmniej u mnie tak było. Dlatego sprzedawałem 7 dniowe. Ale bez lipy,zawsze siarą pojone od razu, niezależnie od pory wycielenia. Gdybym miał poić dajmy na to jakieś 6 cielaków miesiąc i sprzedać je po 800 to dajcie spokój. Wy tak pięknie tu liczycie co się opłaca, a co nie. Krowiarz jak liczy to pazerny bandyta...

Opublikowano
20 godzin temu, slawekz1975 napisał:

kupujecie cielaki czy ograniczacie produkcje bo przy tych cenach to chyba lepiej wymłocic kuku i dac sobie spokoj

Jak ktoś ma ładną kukurydze  to lepiej wymłócić i nie męczyć się  2 lata przy bydle za nim urośnie.

Sprzedałem we wtorek 2 byki - hf 6,5 brutto  mieszaniec czarno biały 6,8  brutto tak wiec jeszcze cała złotówka albo i więcej do ceny z początku roku...

Opublikowano
35 minut temu, komizmo napisał:

Pierdolonto. Proponuję ustawowo wprowadzić zakaz sprzedaży byczków młodszych niż pół roku. Mam tylko nadzieję, że wielcy hodowcy dołożą nam, pazernym krowiarzom chociaż że dwie stówki do tych 600 za to odpojenie... 😂

A tak na serio,ludzie nikt nie dopłaci do takiego ho za trzymanie go do miesiąca. Przynajmniej u mnie tak było. Dlatego sprzedawałem 7 dniowe. Ale bez lipy,zawsze siarą pojone od razu, niezależnie od pory wycielenia. Gdybym miał poić dajmy na to jakieś 6 cielaków miesiąc i sprzedać je po 800 to dajcie spokój. Wy tak pięknie tu liczycie co się opłaca, a co nie. Krowiarz jak liczy to pazerny bandyta...

Nie popadaj w skrajności. Ja tu piszę poważnie. Pomyśl inaczej. Do tej pory jest możliwość wyboru tańszy kilku dniowy i droższy kilku tygodniowy. Każdy kupował co mu odpowiada. Jakby wprowadzić ten przepis wszystkie byłyby odchowane i w podobnej cenie. Czy ktoś dopłaci? Rynek zweryfikuje, ale będzie musiał, bo młodszych tańszych nie kupi. Jak dobrze myśli to będzie wolał kupić odpojonego, wyrośniętego którego już byle choroba nie położy. Oszczędzą na ewentualnym leczeniu. Koszty odpojenia będą podobne, bo jeden i drugi kupuje mleko zastępcze.

Opublikowano

A przepisy chyba już regulują że młodszych cieląt jak 10 dni nie wolno transportować , to wystarczy tego przestrzegać i nikt takiego malucha co z d*py wylazł nie sprzeda

Opublikowano
11 godzin temu, damian007 napisał:

Wedle uznania.. jakie jest Twoje? 😉

Co jak co ale sporo kosztów to treściwa..

to zależy od paszy objetosciowej , jak bardzo dobrej jakosci i mają apetyt to takim po 500 kg daje rano 1,5 kg trsciwej  i na wieczór jak widać że żre i ma apetyt to dokładam po 0,5 kg ale zazwyczaj po kilku dniach sie zkwaszają u mie , jak masz kiszonke z qq to troche miej tresciwej .    ja mam owies , żyto , przenżyto .  żyto jest dobre ale na pewno nie po 3 kg na dzień .    jak dobry gatunek i widać że rosnie to warto witamine kupić i troche białka - sruta rzepakowa  - groch - łubin .                     ostatnio czytałem to groch ma dużo energi , wiec możę być dobry , jak ktoś kupuje zboże ,to może warto grochu dołożyć ?

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

A przepisy chyba już regulują że młodszych cieląt jak 10 dni nie wolno transportować , to wystarczy tego przestrzegać i nikt takiego malucha co z d*py wylazł nie sprzeda

Dokładnego wieku przepisy nie regulują 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Dokładnego wieku przepisy nie regulują 

Gdzieś tak kiedyś czytałem ale nie wnikam bo nie mam potrzeby transportu , Ty wiesz lepiej 

Opublikowano

Moje pojechały we wtorek 7szt byka średnia 995kg i krowa 3 ćwierci do śmierci cena na wbc więc jak będzie faktura to się pozale,cielaki na skupię do 10 za kg i to wybredzaja podlaskie 

Opublikowano (edytowane)

Łódzkie ceny z ubojni jałówka max 7 ,byk max 7 wszystko brutto

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@AdamRo A bydła mają opór że trzeba czekać sporo na odbiór to chyba jakiś fenomen😏

Zależy od handlarza bo są co płacą tyle samo

@berhold wszystkim co piszą ceny dajesz laika ale mi nie ,nie lubię Cię😜

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v