Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobrze jak jest kolba to można myśleć o ziarnie , u mnie w okolicy przez susze to tylko takie siusiaki A nie kolby to zysk z ziarna też lipa

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

No i na dodatek się trafił debil co daje 1000 dzierżawy i dopłatą moja

takiej ch*jowej qq i ja mam 1,5 ha to skoszę w pryzmę i adijos muczacios

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

bobienko u nas jeden za 1, 5 metrową kukurydze sobie zaśpiewał 6 tys zł za ha, oczywiście zbiór samodzielny kupującego, hehehhee Kolega który chciał to kupić ( za nim nie uszłyszał ceny) powiedział mu ze się naćpał. Przecież lepiej kupić zboże i słome i tak taniej by wyszło. 

A cielaki to chyba ceny mają większe jak przed aferą leżakową  mimo że nikt prawie nie kupuje. To jest chore jakieś!!!!!

Opublikowano

U mnie na terenie kukurydzy praktycznie nie ma trawy jak na lekarstwo i tu jest największy problem. Dwie osoby z miejscowości wystawiło stado na sprzedaż. Ot tak to się wszystko kręci rentowności brak i dzieje się to co było do przewidzenia.. 

Opublikowano

A u nas dostawiają jak sie da ile się da i kto tylko może ,ziemi nie przybywa jest to liczba stała a widać sukcesywnie jak ilośc bydła na ha rośnie  zamykają tylko ci co mają wszystkie bydła max do 10-15 sztuk a ci co mają już te 20 to myślą aby gdzie dostawić wiec jaki region takie podejście . W naszych stronach na kryzys reaguje się zwiększeniem obrotów  i ilością stada czy to sie sprawdzi na dłuższą metę nie mam pojęcia ale tak sie dzieje . Jak nie ma słomy to kupują maty i zerygnują z słomy worzą obornik taki jak gnojowice kładzie się łychą tzn wlewa i jazda tak wygląda cięcie kosztów na maxa . 

Opublikowano

zkordalski ciecie kosztów jak długo????  najpóźniej do następnego roku  kolejna szusza ich załatwi. 

Opublikowano

A później będzie jak z limitami na mleko,myśleli że się uda a potem bulili

Opublikowano (edytowane)

Widzę że nie którzy krowiarze to nawet by skrobanke krowie robili byle by mleko dawała jak najwcześniej , A cielaki dusić bo to kłopot

Edytowane przez Gość
Opublikowano
46 minut temu, gregor12841 napisał:

mi też by to pasowało, jak krowa się ocieli a cielak nie przyszłościowy to go w gnój albo psom i finito. Tak to gówno poić mlekiem a później chętnego nie ma

To co tam masz za barachło, że chętnych brak? Ja nie narzekam.

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

A u nas dostawiają jak sie da ile się da i kto tylko może ,ziemi nie przybywa jest to liczba stała a widać sukcesywnie jak ilośc bydła na ha rośnie  zamykają tylko ci co mają wszystkie bydła max do 10-15 sztuk a ci co mają już te 20 to myślą aby gdzie dostawić wiec jaki region takie podejście . W naszych stronach na kryzys reaguje się zwiększeniem obrotów  i ilością stada czy to sie sprawdzi na dłuższą metę nie mam pojęcia ale tak sie dzieje . Jak nie ma słomy to kupują maty i zerygnują z słomy worzą obornik taki jak gnojowice kładzie się łychą tzn wlewa i jazda tak wygląda cięcie kosztów na maxa . 

To co opisujesz to nie cięcie kosztów tylko oszukiwanie i okradanie samego siebie...a w konsekwencji kolejny gwóźdź do trumny  (swojej oczywiście).

• Like 2
Opublikowano
53 minuty temu, Thomas2135 napisał:

To co tam masz za barachło, że chętnych brak? Ja nie narzekam.

połowę simentali i połowę mieszańców, jak cielak ma biały łeb to z miejsca idzie. Jak coś się trafi czarno białego bez białego łba to już kręcenie nosem i 300-400zł tak jak teraz, jak bliźniaki to tak samo. Ja nie mam problemu ze zbytem ale jak ktoś utrzymuje same hfy to kto te byczki będzie kupował? Oddasz za darmo komuś to jeszcze będzie sapał jak mu słabo będzie rósł, wywalić na gnój albo psom i spokój a nie a to biegunka a to inny wuj. Z cieliczkami też nie ma problemu bo okoliczni rolnicy biorą

Opublikowano
2 minuty temu, debrzyna napisał:

Zdecydowanie psom ale najpierw samemu obgryź troche 

jak on taki jedno dniowy to bardziej piana niż mięso. Jakby był by duży zbyt na exporty to i dbał bym o to żeby towar był dobry bo i cena była by dobra. Wtedy to wszystko jedno w sumie czy brali by na export czy sprzedać tu, zamiast dwóch czy trzech sprzedać jednego i wynik ten sam, a mleka zostanie

Opublikowano
19 minut temu, Thomas2135 napisał:

To trzymaj jak ja kilka tygodni i dopiero sprzedawaj.

Brawo... Tacy rolnicy to wymierajacy gatunek... Mi często kazali przyjeżdżać po mokre, jak nie to inny weźmie. Siara w butelkę i wio... 

Opublikowano
23 minuty temu, Berthold napisał:

Brawo... Tacy rolnicy to wymierajacy gatunek... Mi często kazali przyjeżdżać po mokre, jak nie to inny weźmie. Siara w butelkę i wio... 

Jakią ma szansę to ciele na przeżycie.. to już totalna głupota..😳

Opublikowano
29 minut temu, damian007 napisał:

Jakią ma szansę to ciele na przeżycie.. to już totalna głupota..😳

Głupota??? w Wielkopolsce norma u handlarzy. Cielak kupiony potem szpryca w tyłek do dnia sprzedaży  potem 800-1500 zł w kieszeni. Po 3 dniach różaniec i kolęda weterynarza. Specjaliści tego typu BM Kobylin i rynek w Zagórowie

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Cielę to zwierzę nie śmieć. A Wy zastanówcie się co piszecie bo znów będzie ładny reportaż w tv lub nagonka obrońców praw zwierząt. Forum jest publiczne, warto o tym pamiętać

Racja zaraz będzie afera cielakowa i analogicznie ceny bydła w dól. Byki po 2 złote.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v