Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Już ceny zbóż to śmiech na sali...

za to ceny bydła i generalnie swin to super interes :D a dojenie krów to najlepszy sposób na zmarnowanie sobie życia :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 minut temu, savjer napisał:

za to ceny bydła i generalnie swin to super interes :D a dojenie krów to najlepszy sposób na zmarnowanie sobie życia :D

zycie w oborze 

Opublikowano
savjer napisał:

34 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Nie ma hodowli to pamiętaj że nie będzie ceny na zboża.

Opublikowano

dzisiaj liczą sie fermy swin w tuczu kontraktowym, fermy drobiu, zboze na konsumpcje dla ludzi no i eksport, hodowcy bydła to żaden klient dla producentów zbóż, do tego dochodzą przecież rzepak buraki cukrowe i cała masa innych rzeczy .... produkcja roslinna to nie tylko uprawa żyta po to żeby dużo słomy było a potem dużo gnoju :D

Opublikowano

na piachu sie nie gospodaruje tylko szuka dobrego dzierżawcy albo klienta na ten piach, bawic sie na kilku hektarach piachu w gospodarke to głupota

Opublikowano (edytowane)

U nas już ziemia się pojawia ale brakuje inwestorów ( debili na ceny 50+ hai to tylko jest w naszej wsi bo jest duże skupisko krów a kiedyś był zespół szkół i to kupił taki spory kombinat rolny z 3000 ha mają a tu wyparowało 40% gruntów i to co jest to ma ceny kosmos . ALE rolnicy widzą że nie ma sensu dać 50 koła za ha i zebrać 2-3 tony zboża jak w tym roku bądź 1 pokos trawy w miare a reszta to mochawki  to stygną taniej kupić pasze treściwe chyba że chodzi o qq to już się kupuje na pniu ceny od 3do4 kołą za ha 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
12 minut temu, savjer napisał:

dzisiaj liczą sie fermy swin w tuczu kontraktowym, fermy drobiu, zboze na konsumpcje dla ludzi no i eksport, hodowcy bydła to żaden klient dla producentów zbóż, do tego dochodzą przecież rzepak buraki cukrowe i cała masa innych rzeczy .... produkcja roslinna to nie tylko uprawa żyta po to żeby dużo słomy było a potem dużo gnoju :D

i tu sie mylisz  , sporo wysłodek z buraka idzie na skarmienie ,suche w tej chwili 1000 zł za tone , tak samo otreby , tak samo sruta rzepakowa , to są naczynia polączone , jedno nie zagra i reszta  sie kładzie otreby chyba z 700 zł za tone , ja pisze o odpadach które idą do skarmienia bydła a które trzeba by zutylizować , 

Opublikowano

jak hodowla się zalanie to dużo zboża trafi na rynek (zamiast być skarmiona w gospodarstwie). To nieuchronnie wpłynie na zwiększenie podaży i tym samym spadek ceny. Jedyny ratunek dla cen zbóź w tym, że zacznie się je wykorzystywać do celów produkcji energii, ale do tego potrzebne są odpowiednie regulacje prawne i technologia.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Na jakiej sali ? Jedni śmieją się z cen , a inni z ciebie . Ważne żeby wesoło było ! 

Profesor pozdrawia .

No co tam Jarek dziś ciekawego u ciebie ? Jakie tam sukcesy na YT ?

Pogadamy troszeczkę ?

Opublikowano
9 minut temu, Aktis napisał:

jak hodowla się zalanie to dużo zboża trafi na rynek (zamiast być skarmiona w gospodarstwie). To nieuchronnie wpłynie na zwiększenie podaży i tym samym spadek ceny. Jedyny ratunek dla cen zbóź w tym, że zacznie się je wykorzystywać do celów produkcji energii, ale do tego potrzebne są odpowiednie regulacje prawne i technologia.

Nie zgodzę się z prostego powodu. Mało który rolnik trzymający bydło dba o zboże. Nie wykonują oprysków od grzyba i innych chorób. Teraz robi się badania zboża i żaden skup nie kupi zboża na pałę tylko przebada. Taki rolnik będzie mógł co najwyżej wywieźć zboże z powrotem na pole. 

Opublikowano
28 minut temu, Mirek871 napisał:

Nie zgodzę się z prostego powodu. Mało który rolnik trzymający bydło dba o zboże. Nie wykonują oprysków od grzyba i innych chorób. Teraz robi się badania zboża i żaden skup nie kupi zboża na pałę tylko przebada. Taki rolnik będzie mógł co najwyżej wywieźć zboże z powrotem na pole. 

Bzdura. Jak ktoś nie jest partaczem to zba chocby ślimaki hodowal. Bo wiekszosc chce uzyskac wysoki plon i to nie odzowne a takie pitolenie ze Ci co maja bydlo od grzyba nie pryskaja to możesz miedzy bajki wlozyc

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Mirek871 napisał:

To mało jeszcze widziałeś. Ja bym nie szukał powiązań pomiędzy słabym zbożem a bydłem. Jak ktoś pateraczy to pateraczy jedno i drugie. Chciałbyś mieć takie zboża jak okoliczni producenci mleka czy żywca wołowego.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, savjer napisał:

na piachu sie nie gospodaruje tylko szuka dobrego dzierżawcy albo klienta na ten piach, bawic sie na kilku hektarach piachu w gospodarke to głupota

A co się robi na piachu ? Ugory zostawia ? Czyli cały areał zostawić ?

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

A co się robi na piachu ? Ugory zostawia ? Czyli cały areał zostawić ?

Piach się sprzedaje np. pod budowę, zostaje kasa na życie, potem do pracy na etat i masz spokój. 

Opublikowano

ktoś tą wołowinke musi produkować. przyszedł do mnie gość co ma 200 krów dojnych dzisiaj i bierze słomę za wykoszenie. Ale jeszcze stówkę do hektara musi dorzucić.... więc nie gadajcie że nic z hodowli nie zostaje....

Opublikowano
savjer napisał:

Kolego tylko ziemia w Polsce to 70% piaski to komu chcesz to oddać w dzierżawę?

Opublikowano

Sam mam troche piaskow 5, 6 klasa i 10 lat obornika rok w rok po 60 t i plony  lepsze niz 2 lata temu kupiona 4 klasa ziemi. Wiec ten gnoj ktory nam zostaje z produkcji nie jest taki bezwartosciowy. 

Nie bez powodu sasiad sprzedaje kazda ilosc gnoju po 30- 40 zl za t. 

Tne kombajnem po zarobkach to wiem kto ma najlepsze zboza  i sa to chodowcy. A ci co siedza na etacie i sprzedaja slome tak wyjalowili glebe ze zbieraja po 2 tony z 4 klasy gdy ja zbieram z 5 klasy 6 ton.

Opublikowano

to policz to 60ton x40 zl i potem policz zyski z tej uprawy, wiem ze obornik swój itp. itd.,ale na dobrej ziemi dasz 50t raz na 5 lat i plony i tak będą lepsze niż na piachu co dostaje co rok obornik,przy tych suszach to na piachu jest masakra 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v