Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

i bez różnicy czy to mięsny 900kg czy hf 300kg .. zabierają wszystko i nie marudzą

33 minuty temu, thefarmer napisał:

nie mamy wpływu na wybicie, ja jednak od 3 lat odstawiałem do OSI pieniądze były porównywalne do tego co bym dostał na żywą ale zawsze na plus, oraz najważniejsze: satysfakcja że nie dorabiam handlarza.

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
34 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

i bez różnicy czy to mięsny 900kg czy hf 300kg .. zabierają wszystko i nie marudzą

Pewnie ze tak, z tym nie ma problemu... Najwyżej za mięsnego 900 kg dadzą Ci 1500 zł a za hfa 300 kg 2500... Legendy krążą... 

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik7343 napisał:

że co ? nie nie rozumiem o co ci chodzi ;)

Właśnie... Bardzo dobra reakcja, ja tam oddałem mnóstwo moich znajomych też ale jeden raz bo nikt nie rozumiał... O co chodzi 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, thefarmer napisał:

bo ja wiem czy najmniej.. zresztą jest potentatem to i dyktuje warunki...

Co najwyżej to on jest impotentem a nie potentatem. 

• Haha 1
Opublikowano

Sprzedaje do OSI 5 rok , zemną hodowcy z grupy. Ważą na autach, na ubojni , przedstawiciel wycenia na miejscu, płacą do 7 dni, odbierają do 3 dni. Panowie na co mamy narzekać?  Większość uboju robią w opraciu o odbiory od rolników , nie pośredników a uboje są ponad 400 sztuk dziennie.

Opublikowano
43 minuty temu, Berthold napisał:

Właśnie... Bardzo dobra reakcja, ja tam oddałem mnóstwo moich znajomych też ale jeden raz bo nikt nie rozumiał... O co chodzi 😉

od nas już tam od kilku lat jedzie tam bydło ;) na ten rok było 30 szt. większość już pojechała

10 minut temu, boogii napisał:

Sprzedaje do OSI 5 rok , zemną hodowcy z grupy. Ważą na autach, na ubojni , przedstawiciel wycenia na miejscu, płacą do 7 dni, odbierają do 3 dni. Panowie na co mamy narzekać?  Większość uboju robią w opraciu o odbiory od rolników , nie pośredników a uboje są ponad 400 sztuk dziennie.

z tego co mówił to około 450 szt. dziennie biją i zawsze w pierwszej kolejności idą na ubojnie byki a krowy i jałówki czekają w kojcach

sprzedajesz do ubojni czy do ich skupu w korotoszynie ?

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

od nas już tam od kilku lat jedzie tam bydło ;) na ten rok było 30 szt. większość już pojechała

z tego co mówił to około 450 szt. dziennie biją i zawsze w pierwszej kolejności idą na ubojnie byki a krowy i jałówki czekają w kojcach

sprzedajesz do ubojni czy do ich skupu w korotoszynie ?

Bezpośrednio do ubojni , mam tam 40 km.  Czasami jeżdżę oglądać ubój , to szczerze mówiąc jak czytam to co piszą niektórzy to włos się jeży . Musicie zdać sobie sprawę , że jest to duży , nowoczesny zakład , nie jakaś szopa. Czy od pośredników macie infomację np. jakie wasze sztuki miały pH?. Rozliczenia na drugi dzień po uboju, z pełną informacją o dostarczonych sztukach . 

Opublikowano

A widzisz ;) bo długo długo im nie działała ... chyba z 2 lata przychodziły faktury beż % poubojowych
teraz większą partię mam do sprzedania na pazdziernik/listopad to mam nadziej że bedzie wyliczona % każda sztuka

Opublikowano
6 minut temu, boogii napisał:

Już waga działa . W poniedziałek sprzedałem i miałem, przedstawiciel mówił że jest na lini ubojowej co zmniejsza ryzyko pH. 

Co zmniejsza ryzyko ph ? Waga czy przedstawiciel ?

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, boogii napisał:

Już waga działa . W poniedziałek sprzedałem i miałem, przedstawiciel mówił że jest na lini ubojowej co zmniejsza ryzyko pH. 

co ma ph do wagi szkoda mi cie

Opublikowano
7 godzin temu, kw22 napisał:

co ma ph do wagi szkoda mi cie

Ph zwierzęcia i miesa jest ściśle powiązane ze stresem, ostatnie chwile przed ubojem są decydujące, więc jak waga blisko i po drodze, zwierzę nie odczuwa kolejnych nerwów przy zamykaniu i ważeniu na standardowym urządzeniu. A przynajmniej tak się twierdzi... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v