Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Patrzcie jaką drogę przebyła wołowina aby wylądowała u mnie w lodówce 

IMG_20190225_141746.jpg

a po numerze widze że moze to być nawet z mojej sztuki bo przed świętami tam sprzedawałem :D  Oczywiscie mało prawdopodobne ,ale wołowina odbyla długą podróż aby znów wrócić na podlasie

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
37 minut temu, marijusz napisał:

Patrzcie jaką drogę przebyła wołowina aby wylądowała u mnie w lodówce 

IMG_20190225_141746.jpg

a po numerze widze że moze to być nawet z mojej sztuki bo przed świętami tam sprzedawałem :D  Oczywiscie mało prawdopodobne ,ale wołowina odbyla długą podróż aby znów wrócić na podlasie

Ciekawe czy pakując w' Danii włożyli to polskie 😉

Opublikowano

Też myślałem, że na luza będą wolniej rosły, ale po ostatniej sprzedaży stwierdzam, że jedna chwała luz-uwięź. to samo jedzą jedne i drugie, a na luza o wiele mniej roboty i więcej sztuk wejdzie na taj samej powierzchni  niż by zrobić stanowiska.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marijusz napisał:

A karmicie granulowanymi wysłodkami ? ile na dorosłą sztukę Jakie efekty?

Niby karmienie suchymi wyciera zęby....Ja nie praktykowałem sam granulat-zawsze moczę.

A co do luzu-bydło powinno się lepiej wybijać.Ale nie ma co też oczekiwac,że Hf z luzu lepiej się wybije niż np BD z uwięzi

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 godzinę temu, Maroslaw0770 napisał:

Też myślałem, że na luza będą wolniej rosły, ale po ostatniej sprzedaży stwierdzam, że jedna chwała luz-uwięź. to samo jedzą jedne i drugie, a na luza o wiele mniej roboty i więcej sztuk wejdzie na taj samej powierzchni  niż by zrobić stanowiska.

740kg u belga jakoś zbytnio mnie nie zadowala ... trzeba coś zmienić bo na pewno gdzieś jest błąd w futrowaniu

Opublikowano

Może taki belg? U mnie też belgi, zbyt ciężkie nie rosły, teraz mam jednego, zobaczymy co pokaże. U mnie średnia z ostatniej sprzedaży 810kg, byki że tak powiem każdy pies z innej budy, od HF po różne mieszanki.

Opublikowano

U mnie najlepiej wypadały hfxmo gabarytowo duże poprostu zad szeroki kark gruby przód też rozbudowany i wtedy waga jest. Tylko porody to krowa musi być spora i najlepiej 3 cielakiem rekord zwazylismy 71 kg byki ok 60 to norma była jalowki już ok nawet i same się cielily.

Opublikowano

Ile odpajacie cielaki? Chcecie poić 2 tygodnie albo miesiąc i mieć 800kg w 18 miesiecy. Mięsne sztuki jak i hf powinny mieć dobry start później kiszonka i jej wartość energetyczna. Inna sprawa to mała rama byka i tu ludzie mowią ze belg ma 700kg a hf 800kg a ile tam mięsa na nich?

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Michał1998 napisał:

Witam, wypowie się ktoś na temat wypłacalności firmy ZMB Biernacki, oraz jak z cenami stoją?

Ile naprzykład dostałbym na dzień dzisiejszy za dobrze zbudowane hf (waga średnio 800+)?

Pozdrawiam.

Wypłacalności... Hehehhe dobre sobie 😁

Opublikowano (edytowane)

Ja poje 3-4 miesiące licząc od urodzenia wszystko zależy od tego jak pasze pobierają... no i jak wyglądają... jak za szybko odstawisz mleko to biedniec zaczną 

Edytowane przez Elvis1090
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Elvis1090 napisał:

Ja pije 3-4 miesiące licząc od urodzenia wszystko zależy od tego jak pasze pobierają... no i jak wyglądają... jak za szybko odstawisz mleko to biedniec zaczną 

i po każdym cieleciu tak pijesz?:D 

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

dzisiaj pojechały z luzu i waga mnie jakoś nie zachwyciła na łańcuchach chyba by lepiej urosły ... kiszonki takie same ale tym na luzie musze pardziej wzbogacić pasze w mieszalniku ... po pierwsze to wiecej białka
poszły na wbc także zobaczymy jak wyjdą poubojowo ...

i bedzie trzeba zacząć częściej gnój wywozić żeby nie lgły tak w nim bo przez to może też nie miały takich przyrostów

A może więcej ścielić, żeby chętniej leżały? Bydło jak leży najlepiej trawi z tego co się orientuję, no i generalnie nie traci energii jak więcej leży.

Opublikowano

Ile wam się wybijają poubojowo typowe hfy? Oraz jałówki simental?

Opublikowano

HFy w granicach 53% a jałówki 100% SM mam na pażdziernik do odstawy to bede wiedział bo sam jestem ciekawy :P

15 minut temu, Maroslaw0770 napisał:

A może więcej ścielić, żeby chętniej leżały? Bydło jak leży najlepiej trawi z tego co się orientuję, no i generalnie nie traci energii jak więcej leży.

i częściej bedzie trzeba wywozić bo najczęściej łaziły jak to sąsiad powiedział "po rame w gnoju"
a ścielić to też za wiele nie można bo np. w tym roku całą słome kupujemy

Opublikowano
17 minut temu, Elvis1090 napisał:

Widze ze na tym forum rowniesz wielu co nie ma nic ciekawego do przekazania tylko bzdury pisza

poczucia humoru w Tobie to jak śniegu w zimę.. niby był ale to nie to co 20 lat temu

• Like 1
Opublikowano

Moim zdaniem za bydło powinna być tylko gotówka albo przelew odrazu po dogadaniu się . Nie było by takich cyrków z nie płaceniem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v